|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Samoczynne włączanie się ESP
keikan - 2020-05-26, 11:37 Temat postu: Samoczynne włączanie się ESP W poprzednim Dusterze 1 nie miałem ESP więc nie wiem, czy takie działanie systemu jest normalne:
1/ w weekend jeżdżąc po błocie z zablokowanym napędem 4x4 - wyłączyłem ESP przyciskiem (zapaliła się na stałe kontrolka pod zegarami) i tak jeżdziłem dosyć długo w błocie i piachu - ESP zgodnie z moją wolą - nie działał.
2/ Gdy wyjechałem na asfalt (oczywiście 4x4 przełączone w tryb AUT0) i było mokro - ESP działał tylko gdy auto wpadało w delikatne poślizgi (migała kontrolka pod zegarami). Chciałem sprawdzić jek zachowuje się auto w tych warunkach bez ESP i wyłączyłem system przyciskiem (znowu kontrolka zapaliłą się na stałe).. Po kilku uślizgach na mokrym asfalcie - kontrolka zgasła i system włączył się automatycznie (nie włączyłęm fgo z przycisku)..
Czy to normalna reakcja, że sam się włączył bez mojego udziału gdy "wyczuł" zagrożenie tj. poślizg?
Obywatel MK - 2020-05-26, 12:49
Prędzej włączył się po przekroczeniu odpowiedniej prędkości w trybie auto, to wyłączenie ESP ma za zadanie działać w terenie, wyłączenie go na asfalcie nie ma sensu.
dudu$ - 2020-05-26, 18:07
Niestety w Daciach nie da się na stałe wyłączyć ESP. Po wyłączeniu ESP przyciskiem auto i tak czuwa nad kontrolą trakcji i jak tylko poczuje lekki uślizg kół automatycznie włącza go z powrotem.
DrOzda - 2020-05-26, 19:15
Przycisk nie wyłącza ESP tylko ASR i po przekroczeniu 40 km/h jest on automatycznie aktywowany.
keikan - 2020-05-27, 10:08
Dzięki za odpoiwedzi. Czyli system zadziałał prawidłowo ;)
michauek22 - 2020-05-30, 10:56
DrOzda napisał/a: | Przycisk nie wyłącza ESP tylko ASR i po przekroczeniu 40 km/h jest on automatycznie aktywowany. |
hehe to po co w ogole ten przycisk :)
DrOzda - 2020-05-30, 15:44
Żeby ruszyć w kopnym śniegu lub piasku.
|
|