DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wsteczny bieg, a blokada w trakcie jazdy?

Mariusz_84 - 2020-06-01, 15:09
Temat postu: Wsteczny bieg, a blokada w trakcie jazdy?
Witam wszystkich,

Miałem wcześniej 6 biegowe auto. Czy jeśli w trakcie jazdy będę próbował wrzucić wsteczny bieg, który jest tam gdzie 6 bieg, to jest jakaś blokada czy wchodzi normalnie???

laisar - 2020-06-01, 15:25

Nie ma blokady - ta jest tylko wtedy, kiedy wsteczny jest w okolicach biegu pierwszego, w różnych markach trzeba albo wcisnąć lewarek albo podnieść pierścień na nim.

Jednakże żeby wrzuć wsteczny w czasie jazdy trzeba się wykazać albo zdecydowanym gapiostwem, albo znaczną siłą - samo skierowanie lewarka w stronę tego biegu wywołuje kakofonię hałasu.

Mariusz_84 - 2020-06-01, 16:36

Wcześniej próbowała żona wrzucić 6 bieg, a dziś ja próbowałem, ale jest "ostrzeżenie" zgrzyta i wtedy orientujemy się że nie ma 6 biegu. Całe szczęście, że nie wszedł bieg tylko zgrzytał......

Zgadzam się podczas jazdy ciężko wrzucić dlatego łatwo przypominam sobie że nie ma szóstego biegu, a na postoju wchodzi gładko i przyjemnie.

eplus - 2020-06-01, 21:15

Chyba macie coś zepsutego. Ja mam skrzynię 5+R i nie da się jednym pociągnięciem przerzucić z V na R. W połowie trzeba puścić dźwignię do pionu i ponownie pchnąć w prawo i do tyłu.
Natomiast lubię zmieniać biegi o 2 np. II>IV i raz mi się pochrzaniło i próbowałem turlając się na IV wrzucić R, trochę zazgrzytało, ale wsteczny nie wszedł.
:idea: :idea:

Dymek - 2020-06-02, 08:01

eplus napisał/a:
Chyba macie coś zepsutego. Ja mam skrzynię 5+R i nie da się jednym pociągnięciem przerzucić z V na R. W połowie trzeba puścić dźwignię do pionu i ponownie pchnąć w prawo i do tyłu.

Potwierdzam- w TCe90 też jest takowa blokada z 5 na R nie da się bezpośrednio wrzucić, nawet na postoju.

Obywatel MK - 2020-06-02, 08:21

Chooćbyś się uwiesił na tym lewarku to nie wrzucisz wstecznego, jest to niemożliwe bo zębatka obraca się w przeciwnym kierunku co wałek zdawczy.
Mariusz_84 - 2020-06-02, 10:31

Obywatel MK napisał/a:
Chooćbyś się uwiesił na tym lewarku to nie wrzucisz wstecznego, jest to niemożliwe bo zębatka obraca się w przeciwnym kierunku co wałek zdawczy.

To bardzo dobra informacja dla mnie bo 5 lat jazdy na 6 biegu wyrobił nawyk, który uaktywnia się jak zacznę rozmawiać z pasażerem w aucie i nie skupiam się nad prowadzeniem auta. Jednak zgrzyt przy próbie wrzucenia R działa jak kubeł zimnej wody i mam nadzieję że nawyk szybko zniknie.

eplus - 2020-06-02, 10:42

R=Rakieta :lol:
dudu$ - 2020-06-02, 12:49

Od X lat każda skrzynia biegów stosowana w samochodach osobowych ma blokadę uniemożliwiająca wrzucenie wstecznego biegu podczas jazdy na wprost. Jest to po prostu nie możliwe. Uczyli mnie o tym ponad 12 lat temu w technikum i od tego czasu raczej nic sie w tym temacie nie cofnęło
eplus - 2020-06-02, 15:21

Z czwórki na wsteczny wrzucisz bez problemu.
telecaster1951 - 2020-06-02, 17:23

W czasie jazdy? Niewykonalne.
Puncu - 2020-06-02, 17:25

Podczas jazdy nie na wprost nie da się wrzucić wstecznego biegu przez przypadek. Wsteczny nie ma synchronizatora.

Działa to tak samo jak kiedyś we Fiacie 126p, jedynkę dało się wrzucić po zatrzymaniu.

eplus - 2020-06-02, 17:52

Z IV na R omija się blokadę. A że nie chce wejść tylko zgrzyta, to przecież nie jest żadne zabezpieczenie, tylko żelazo tak się broni. :lol:
laisar - 2020-06-02, 20:07

W daciowych skrzyniach 5-biegowych JH/JR _nie_istnieje_ żadna mechaniczna blokada wstecznego biegu.

dudu$ napisał/a:
Uczyli mnie o tym ponad 12 lat temu w technikum

Skrzynie JH/JR, stosowane w daciach, są konstrukcją z przełomu lat 80 i 90 XX wieku (:

Dymek - 2020-06-02, 21:15

W TCe90 to też skrzynia JH czy JR?
laisar - 2020-06-02, 22:35

JH3.

https://partsouq.com/en/catalog/genuine/locate?c=Renault

Dymek - 2020-06-02, 23:33

laisar napisał/a:
JH3

Skoro nie ma blokady mechanicznej, co w takim razie blokuje możliwość przełączenia biegu po prostej, bezpośrednio z 5 na R? Dźwignia musi najpierw znaleźć się na luzie, w położeniu neutralnym- dopiero wtedy skrzynia dopuszcza wrzucenie wstecznego. Stojący samochód z wyłączonym silnikiem...

Fruxo - 2020-06-08, 18:27

Mam taki problem bo często mieszam auta i czasami z gapiostwa wrzuci się 6 w 5 biegowej skrzyni za każdym razem piszczenie czujników parkowania przedwcześnie mnie o tym ostrzega.
buladag - 2020-06-10, 10:17

W Lodgy 1.6SCe nie da się płynnie przejść z 5 na wsteczny. Trzeba by celowo dać w położenie neutralne i dopiero próbować wbić wsteczny.
Dymek - 2020-06-10, 10:23

buladag napisał/a:
Trzeba by celowo dać w położenie neutralne i dopiero próbować wbić wsteczny.

Otóż to- tak to właśnie działa. Ciągnąc do tyłu lewarek idzie po skosie i wchodzi nam "czwórka".

Mirek - 2020-07-03, 13:40

slaby jest ten bieg wsteczny. Poki co jezdzilem oplem a tam trzeba podniesc pierscien.
Podczas jazdy testowej na esce - 130 km/h przez przypadek lekko wpadl mi wsteczny - cos zawylo. (tyle jesli chodzi o kupowanie samochodow demo).

Teraz jak jezdze codziennie to zauwazylem ze wsteczny nie jest precyzyjny. Czasami wrzucam, wlacza sie kamera cofania, ale po dodaniu gazu silnik wyje i nie jedzie, musze znow wrzucic wsteczny.

Dymek - 2020-07-03, 13:50

Mirek napisał/a:
Czasami wrzucam, wlacza sie kamera cofania, ale po dodaniu gazu silnik wyje i nie jedzie, musze znow wrzucic wsteczny.

No to coś nie popisali się ze skrzynią w Dusterze. Już wielokrotnie pisałem, że jestem pod wrażeniem super precyzyjnej pracy lewarka skrzyni u mnie w Sandero. Żadnych oporów, zgrzytów, zacięć. Jeśli chodzi o wsteczny, to jeszcze ani razu nie miałem przypadku żeby nie wszedł od razu. Pod względem zmiany biegów nie miałem jeszcze lepszej skrzyni w życiu.