DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Dacia i zainteresowanie przechodniów

gigi303 - 2009-03-20, 20:03
Temat postu: Dacia i zainteresowanie przechodniów
Mimo że Marka Dacia nie jest może u nas popularna ale zauważyłem że wzbudza mimo to duże zainteresowanie przynajmniej gapiów. Gdzie nie pojadę to ludzie się oglądają zostawię auto na chwilę to zaraz ktoś przyjdzie je oblukać. I człowiek nie wie czy to złodziej ogląda czy po prostu jakiś widz :mrgreen: No ale złodziej i dacia czy to możliwe :-P Ostatnio się uśmiałem siedzę sobie w barze autko zaparkowane i podchodzi gościu rozgląda się do okoła a potem ogląda auto z przodu z tyłu z boku :mrgreen: Jak w salonie tylko do środka nie mógł wejść. Miałem już nawet wyjść do niego i mu pokazać środek lepiej no ale pogoda brzydka i moje lenistwo też odegrało tu dużą rolę :lol:

Czy wy też macie takie wrażenie że patrzą na was inni użytkownicy tudzież przechodnie :?:

Ja w poprzednim aucie nie miałem takiego wrażenia dopiero doświadczyłem tego w dacii :mrgreen:

A może po prostu mi się wydaje :mrgreen:

GeRRaD - 2009-03-20, 21:21

.........a powiem Ci że na Dacię stuningowaną (w granicach zdrowego rozsądku) to się dopiero patrzą 8-) co najmniej jak na nowe BMW :lol: Moim zdaniem wynika to z przeświadczenia, że Dacią to emeryci....itp, a tu niespodzianka .....i jeszcze szybko jeździ :lol:
Beckie - 2009-03-20, 21:26

gigi303 napisał/a:
Miałem już nawet wyjść do niego i mu pokazać środek lepiej no ale pogoda brzydka i moje lenistwo też odegrało tu dużą rolę

Jakbym w takiej sytuacji do ciekawskich wyszedł to nie wiem czy bym ich nie wystraszył wyrazem twarzy - wiesz, zawsze choćby podświadomie jestem nieufny gdy ktoś interesuje się moim mieniem. No ale to już raczej nie moja wina.

Endi85 - 2009-03-20, 21:26

ja mam tak od samego początku jak tylko ją odebrałem, czasami mnie to wkurza b nie wiadomo czy kolesiowi zaje.... czy on chce tylko pogadać i popytać, tak swoją drogą to ja jeżdzie w pracy namiętnie po całej Warszawie i bliskiej okolicy i szczerze powiem że dopiero widziałem dwie sandero jedna była czerwona na praskich blachach a druga granatowo na żoliborskich, a tak to tylko logany najczęściej spotykam
Seal - 2009-03-20, 22:24

Koledzy nie powinni się dziwić.Ja sam któregoś dnia z moją panią latałem jak wariat w koło MCVki.Oczywiście mogło to wyglądać na parę złodziei.Endi85 te Sandero z Żoliborza jest dokładnie z Bielan.
Gość - 2009-03-20, 22:51

:-) Zgadzam się z poprzednimi rozmówcami-moją Sandero też często oglądają, jak parkuję na mieście,podczas jazdy również.Kiedyś, jak zbliżałem się do wjazdu na A2,na rondzie pędziło Seicento(przedstawiciela handlowego),to pan za kierownicą o mały włos nie wypadł z trasy,patrząc na Dacię.Na parkingu pod blokiem,już nie raz widziałem,jak panowie i panie przechodnie podchodzą i oglądają auto z każdej strony,i w środku też. :-D
wieza - 2009-03-21, 08:20

No to ja tez cos napisze.
Jak zakupilem autko to codziennie mialem po kilka osob ktor sie pytaly i ogladaly i zdziwiene ze to dacia a jeszcze wieksze zdziwko lapalo jak mowielm ze 7 os :)
Ostatnio jak kupowalem CB kolejne ;) umowilem sie z kolesiem na odbior osobisty i jak podjechalem to facet nie mogl uwierzyc ze to dacia :) i strasznei zachwalal i mu sie podobala, A sam jezdzil i tu uwaga GOLFEM :).
I powiedzial ze teraz ma do myslenia bo chce zmienic auto :)

gigi303 - 2009-03-21, 09:02

w sumie też prawda jak jeszcze nie miałem MCV też latałem na parkingu OBI na ursynowie jak głupi w koło zaparkowanego auta i patrzyłem jak to coś rumuńskie się prezentuje :mrgreen: ale jako jej użytkownik nie skojarzyłem już tego faktu :mrgreen:
wieza - 2009-03-21, 09:07

no coz ja przed zakupem z paroma uzytkowniami daci rozmawialem bo oprocz forum chcialem sie dowiedziec czegos wiecej :)
gigi303 - 2009-03-21, 09:21

ja to pamiętam że w owym czasie polowałem na użytkowników dacii żeby z nimi porozmawiać ale zawsze miałem pecha że akurat nigdzie nie mogłem spotkać :-) a przy rozmowach np w serwisach i rożnych złotych mechanikach to zdania były podzielone, no ale co może powiedzieć mechanik który nigdy nie miał w swoim warsztacie MCV, Panie to dacia ja bym kupił na pana miejscu Niemca albo Japończyka :mrgreen: . Więc wyszedłem z założenia cena a moje możliwości, bagażnik i to że mcv podoba mi się wizualnie :mrgreen:
Seal - 2009-03-21, 13:05

gigi303 napisał/a:
ja to pamiętam że w owym czasie polowałem na użytkowników dacii żeby z nimi porozmawiać ale zawsze miałem pecha że akurat nigdzie nie mogłem spotkać :-)

Masz rację ciężko jest upolować jakąś Daćkę a co dopiero pogadać z jej użytkownikiem.Jak jadę do pracy i mocno wytężam wzrok to morze trzy,cztery Logany zauważam nie wspominając o Sandero.

loganik - 2009-03-21, 17:45

W 2005 r jak kupiłem daćkę, przejeżdżając bardzo wolno obok robotników układających chodnik usłyszałem '' Ty, patrz, patrz, ku..a jaka dacia, ja cię pie....ę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jarecki - 2009-03-21, 19:35

Też tak mam. Jedni pytają z niedowierzaniem, czy to napewno Dacia, a inni są zdumieni, że Dacia zrobiła takie fajne autko.
wieza - 2009-03-21, 19:43

no coz jestesmy Gwiazdami w nich, wszyscy sie za nami ogladaja :)
wox - 2009-03-21, 23:16

Ciekawe dlaczego tak jest?
Przypuszczam, że im bardziej cywilizowane obszary, tym lepiej ma się Dacia. Ja - oczywiście - potwierdzam zainteresowanie Dacią, ale tylko jednostek. Największe zdziwienie zawsze wywołuje to, że jest to 7 osobowe auto. W rejonie Nowego Sącza może nie jest jeszcze tak źle, ale na Podhalu (gdzie prawdziwe auto, bez względu na wiek, to albo "niemiec", albo "japończyk") ... Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie (począwszy od dzieci, a - niby - na wykształconych osobach kończąc).

piotrres - 2009-03-21, 23:27

loganik napisał/a:
W 2005 r jak kupiłem daćkę, przejeżdżając bardzo wolno obok robotników układających chodnik usłyszałem '' Ty, patrz, patrz, ku..a jaka dacia, ja cię pie....ę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak to czytam, Loganik ta mam deja vu :mrgreen:
Wczoraj moja Żona pojechla na szkolenie, umytą daćką i...parę osób się dopytywało ile taki nowy kosztuje. Jeszcze więksez zdziwienie było, gdy powiedziała, że ro egzemplarz 4+ letni 8-)

Gość - 2009-03-22, 08:12

Jak przyprowadziłem swoją dacie pod blok na parking to mój sąsiad mało sobie zębów nie wybił o schody jak szedł do domu tak się obracał i oglądał myślałem wtedy wtedy że zleje się ze śmiechu
gigi303 - 2009-03-22, 08:24

wox napisał/a:
Ciekawe dlaczego tak jest?
Przypuszczam, że im bardziej cywilizowane obszary, tym lepiej ma się Dacia. Ja - oczywiście - potwierdzam zainteresowanie Dacią, ale tylko jednostek. Największe zdziwienie zawsze wywołuje to, że jest to 7 osobowe auto. W rejonie Nowego Sącza może nie jest jeszcze tak źle, ale na Podhalu (gdzie prawdziwe auto, bez względu na wiek, to albo "niemiec", albo "japończyk") ... Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie (począwszy od dzieci, a - niby - na wykształconych osobach kończąc).

bo Polacy są wychowani na niemieckiej motoryzacji auto z tego rejonu to był zawsze rarytas i szczyt luksusu, komu nie powiedziałem że kupuję dacie to była taka reakcja cytuje: daciaaaaaaaa i krzywy uśmiech :mrgreen:

No i tego u nas się nie wykorzeni, jaka by ta dacia nie była to zawsze to będzie rumun a nie niemiec czy japończyk.

Inny przykład osoba która kompletnie się nie zna na autach, sytuacja opowiadam że nowe autko, zachwalanie itp, mała awaryjność, gwarancja, nawet niezły wygląd i taka osoba jest zachwycona wow fajne auto kupiłeś prawdziwa okazja a jak pojawiła się marka..... daciaaaaaaaaa i niedowierzanie jak można jeździć dacia w dzisiejszych czasach :mrgreen: Nie wolałeś używanego opla :mrgreen:

Co do rejonów nazwijmy to wiejskich nie chcąc nikogo obrazić oczywiście, większą furorę i zaciekawienie robi 10 letnia Vectra niż nowiutki np logan znam też z autopsji :mrgreen:

Niestety u nas jest inna mentalność i ten stereotyp niemieckiej motoryzacji jeszcze długo będzie w naszym kraju, tak że mam też tą świadomość że osoby które oglądają się za autkiem mają też myśli typu o rany ale gościu jedzie w rumuńskim aucie :mrgreen:

No ale świadomość tego że ja mam auto nowe w jedym kawałku a większość rarytasów z za odry jest składana z 5 innych jest bezcenna :mrgreen:

Mogę się założyć że jakby dacia była "by Volkswagen" tak jak skoda to by biła rekordy sprzedaży :-P

wieza - 2009-03-22, 08:29

No ja jakis czas temu pojechalem do Wawki i aby nie parkowac pod blokiem skorzystalem z parkink strzezonego wiadomo dla czego ;)
No i zaparkowalem i wszyscy wysiedlismy ja szedlem ujscic oplate i pan sie patrzyl z niedowierzaniem ile osob wysiadlo i wszyscy zadowoleni :) poprostu powiedzialem to jest dacia 7 os. :)

Endi85 - 2009-03-22, 08:36

wox napisał/a:
Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie

tia skąś to znam pewien pan notabene mój dozorca przestrzegł mnie żebym sprawdził czy przypadkiem nie mam tekturowych klocków chamulcowych (oczywiście z lekką nutką sakrkazmu)

gigi303 napisał/a:
komu nie powiedziałem że kupuję dacie to była taka reakcja cytuje: daciaaaaaaaa i krzywy uśmiech

znajomi też mi odradzali, ale jak ją zobaczyli, przejechali się to nie jednoktortnie zwracali chonor...

gigi303 - 2009-03-22, 08:52

Endi85 napisał/a:

znajomi też mi odradzali, ale jak ją zobaczyli, przejechali się to nie jednoktortnie zwracali chonor...

u mnie też ale tylko ci co mieli pojęcie o motoryzacji (czyli zdecydowana mniejszość) inni to zatwardziali fani 10 letnich składaków zza odry którym nigdy nie dorównamy :-P .

wieza - 2009-03-22, 09:01

Ja wole im nie dorownywac skladakom i innym zloma za odry ;) ja mialem do wyboru kupic 3 letnia octavie tdi z przebiegiem 150-200tys/km lub nowke dacie wybor oczywisty :)
gigi303 - 2009-03-22, 09:11

wieza napisał/a:
No ja jakis czas temu pojechalem do Wawki i aby nie parkowac pod blokiem skorzystalem z parkink strzezonego wiadomo dla czego ;)

dlaczego :?: :-P ;-)

Endi85 - 2009-03-22, 09:46

gigi303 napisał/a:
skorzystalem z parkink strzezonego

no ja też swoją przez trzy miechy trzymałem na strzeżonym a potem jakoś tak przeszło mi...

najbardziej zagorzałym przeciwnikiem tego bym kupił Dacie był mój znajomy jeżdżący starym volvem 850 combi, ściągnięty z włoch samochodzik miał na szafie 190k km jak się okazało po zwarciu paru pinów komputer wykazał 438k km, jak się chłopak ogarnął ile jego auto ma przejechane faktycznie to od razu przypomniał sobie cały słownik łacińskich wyrazów, a ja jestem pewny że jak do Daćki wsiadłem i miała 6km to tyle było :-D

GeRRaD - 2009-03-22, 11:57

Wracając do tematu używanych aut :lol: :lol: :lol: może nawet bym i kupił przykładowo tego Opla lub VW ale od rodziny i wóz z pewną przeszłością kupiony w kraju no i z małym przebiegiem - ma sie te wymagania :lol: :lol: :lol:
gigi303 - 2009-03-22, 12:27

oczywiście ja też nie mam nic przeciwko autom używanym których znam pochodzenie a najlepiej jak widzę je często jak jest eksploatowane, mam tu na myśli np auto znajomego lub właśnie kogoś z rodziny ale takie okazje nie zdarzają się często.
Seal - 2009-03-22, 13:41

gigi303 napisał/a:

bo Polacy są wychowani na niemieckiej motoryzacji auto z tego rejonu to był zawsze rarytas i szczyt luksusu, komu nie powiedziałem że kupuję dacie to była taka reakcja cytuje: daciaaaaaaaa i krzywy uśmiech :mrgreen:

Dlatego ja w pracy w ogóle nie mówię jakiej marki autko kupię. Wiedzą, że coś dużego. Już widzę ich miny he.. he.. jak zobaczą Daćkę. Tylko ja się tym w ogóle nie przejmuję. W odróżnieniu od nich to ja się najbardziej interesuję motoryzacją i wszystko już sobie przekalkulowałem. Panowie bądźmy optymistami. Naród w końcu się wyedukuje. Popatrzcie na KIA co jeszcze kilka lat temu mówiono o marce. Teraz CEE’D miesza na rynkach :mrgreen:

wieza - 2009-03-22, 19:12

GIGI
Prosta odpowiedz na proste pytanie bo autko jest na Łodzkich tablicach ;)

Mariusz - 2009-03-22, 20:00

Europa zachodnia przekonała się o zaletach Dacii myślę,że Polacy też wkrótce przekonają się!! :-)
Mikele - 2009-03-22, 20:33

Ja koło MCVki chodziłem przez dwa lata ponad - miałem pecha, bo weszła do Polski trzy miesiące po tym, jak kupiłem Clio i strasznie byłem zawiedziony, jak się zorientowałem, że gdybym trochę poczekał i troszkę dołożył...

Kiedy już byłem o krok od kupienia Dacii naszły mnie wątpliwości czy może ze względu na testy EuroNCAP nie wybrać innego, używanego auta. Na dwa dni przed podpisaniem umowy oglądałem jeszcze używane VW Tourany 7-miejscowe, ale w końcu doszedłem do wniosku, że lepiej nie ryzykować auta od "dobrego wujka z Niemiec" z dwa razy kręconym licznikiem.

Między innymi dzięki temu wczoraj na samoobsługowej stacji sprzedawca wyszedł mi nalać, żeby przy okazji pooglądać sobie autko :-) Opinie jakie słyszę na temat mojego auta zazwyczaj są negatywne wśród tych, co nie widzieli, ale wiedzą oraz pozytywne wśród tych, co widzieli.

I mnie się to całkiem podoba :mrgreen:

piotrres - 2009-03-22, 21:51

gigi303 napisał/a:
oczywiście ja też nie mam nic przeciwko autom używanym

Wczoraj widziałem jakie podniecenie na "moim" parkingu wywoływało Audi 80 rocznik 1996 z kartką "sprzedam" . Chodizły całe rodzinne procesje. Zaparkowłem obok i zobaczyłem że coś nie tak jest z przebiegiem szczelin przy klapie silnika i przednich drzwiach.

Mariusz - 2009-03-22, 22:07

Ciekawe co to mogło być!!
Albo dlaczego? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

psur - 2009-03-24, 13:47

Już kiedyś był wątek o zainteresowaniu przechodniów... Mnie już kilka obcych osób na parkingu zaczepiło, pytali ile pali, jak się jeździ czy się nie psuje. Sympatycznie nawet.
darsy - 2009-03-24, 21:53

Ja jeżdżę Loganem od paru dni ale temat nie jest mi obcy ponieważ Ojciec posiada czerwonego Loganka od 2005, ostatnio w Wawie miałem zainteresowanego Pana, który z zaciekawieniem oglądał i pytał o szczegóły. Muszę jednak powiedzieć że opinia w moich rejonach to głównie - drwiący uśmiech i zdziwienie po obejrzeniu z bliska :)
Znajomi załamują ręce - Matko coś Ty kupił rumuński szajs... A sami śmigają klkunastoletnimi niemcami i gubią się co już wymienili a co jeszcze muszą :-P

gigi303 - 2009-03-28, 10:43

Może to żadne odkrycie ale doszedłem do tego jak 15-20 letnie super auta z za odry mają przebiegi wyjątkowo niskie, wykluczając oczywiście ewidentne cofanie licznika można zrobić to następująco

w takim wypadku trudno się nie zgodzić ze sprzedającym że ma oryginalny wiarygodny przebieg a licznik nie był kręcony :mrgreen:

Mariusz - 2009-03-28, 11:50

Ale jaja!!! :-D
wieza - 2009-04-06, 21:40

Dzis zalozylem wkoncu Aluski i facet przechodzil i tak sie patrzyl i patrzyl i wkoncu sie pyta czy takie felgi to standardowe wyposarzenie w loganach :)
Nova - 2009-04-21, 08:21

Tym razem to ja byłam tym przechodniem, który oglądał się za Daćką....

Było to dzisiaj rano, w W-wie na Mokotowie.
Po raz pierwszy widziałam Daćkę Sandero jako... TAXI :shock:

Do tej pory nie mogę się otrząsnąć :-P

Oczywiście fotki nie zrobiłam bo telefon gdzieś w przepastnej torebce a Daćka śmigała tak szybko ;-) ale następnym razem nie odpuszczę, bo mi nikt nie uwierzy...

jackthenight - 2009-04-21, 10:49

wieza napisał/a:
Dzis zalozylem wkoncu Aluski i facet przechodzil i tak sie patrzyl i patrzyl i wkoncu sie pyta czy takie felgi to standardowe wyposarzenie w loganach :)

I dopiero teraz zrozumiałem zdziwienie przechodnia - po mini zlocie kiedy to już widziałem te alusy :)
Trzeba było cyknąć zdjęcie tych alusów, bo każdy sądzi że masz takie standardowe alusy DACII.

wieza - 2009-04-21, 11:04

Spoko spoko zrobie dobre fotki :)
heniu1409 - 2009-04-21, 11:46

Moja Sandrusia nie budzi większego zainteresowania,kukają nieraz na nią ale jeszcze nikt nie pytał o to czy o tamto,widać to normalny rasowy wozik .Pozdrawiam posiadaczy Dacii
Endi85 - 2009-04-21, 22:10

Nova napisał/a:

ja widziałem dzisiaj na Ursynowie granatową i też byłem w szoku może to ta sama?

Nova - 2009-04-23, 21:38

Bardzo możliwe - ta którą widziałam też była granatowa (tzn. kolor szary comete ;-) )
Beckie - 2009-04-24, 06:53

Szara kometa jest prawie czarna a granatowy to niebieski marine, też z daleka może wyglądać jak prawie czarny. :-)
EDIT
Ooo widze, że jest jeszcze czarna perła - chyba od niedawna.

laisar - 2009-04-24, 08:45

A i owszem, od niedawna - produkcja zaczęła się na początku marca: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2542 i http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2786
jackthenight - 2009-04-24, 09:32

O taki kozacki ten nowy kolorek :)
Bajbus - 2009-04-24, 12:09

W Łodzi jeżdzą conajmniej dwie taxi Sandero.
Sam widziałem też już dwie czerwone takie jak moja :) .
Jednakże nadal Sandero jest wydarzeniem, jest ich jeszcze mało.
Za to Loganek jest bardzo bardzo dużo.

pozdrawiam z Łodzi ;)

gigi303 - 2009-04-24, 13:22

Endi85 napisał/a:
Nova napisał/a:

ja widziałem dzisiaj na Ursynowie granatową i też byłem w szoku może to ta sama?

potwierdzam widziałem też tą samą granatową dacke, na ursynowskich blachach jest, ale zagnało ją aż na pragę :mrgreen: nawet się kierowcy przyjrzałem :mrgreen:

czaju - 2009-04-25, 17:09

ja do tej pory w sumie widziałem 3 Dacie Sandero...
Jedna demonstracyjna w salonie, ta którą kupiłem i raz na ulicy czerwoną... Ale chyba był przyjezdny bo nie zwolnił przed fotoradarem w Dąbrowie na Manhattanie... No i często spotykam gapiów przy moim samochodzie, szczególnie że Logan był dość rozreklamowany a o Sandero jest stosunkowo cicho i ludzie nie wiedzą, co to jest...

wieza - 2009-04-25, 18:07

a ja jestem w Siedlcach i jeszcze zadnej nie widzialem ;)
Powolniak - 2009-04-25, 20:34

Ale są wyjątki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wox - 2009-04-25, 21:21

Ja widziałem tylko 1 Sandero (w Nowym Sączu pod Real-em), a i tak autko było na słowackich numerach. Nawet w Krakowie nie widziałem Sandero.
wieza - 2009-04-26, 07:53

No ale kolo mojego wujka - sasiad ma dwa - Logana i MCV :)
jackthenight - 2009-04-26, 20:13

laisar napisał/a:
A i owszem, od niedawna - produkcja zaczęła się na początku marca: http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2542 i http://www.dacialoganmcv.nl/?p=2786

A ciekawe czemu wycofali kolor : Beż piaskowy ?
Czyżby był jakiś słaby, odchodził ? Kiedyś był dostępny a teraz go nie ma.

borys68 - 2009-04-30, 07:29

We wtorek pod Toyotą na Klaudyny (Waszawa) zagadnąłem taksówkarza o jego MCV 7m. Z tym silniejszym dieslem. Bardzo sobie chwalił, choc podkreślał, że ma ten wóz dopiero od listopada. Mówił, że u nich - w 19644 - są jeszcze dwa MCV, lecz pięcioosobowe.
Borys

Mariusz - 2009-04-30, 10:56

Ja u siebie w mieście na parkingu postawiłem swoją Dacię koło TATA i muszę powiedzieć, że zainteresowanie obiema markami zrobiło się duże
Mariusz - 2009-04-30, 11:09

Tak troszkę za małe kólka tak samo jak w Chevrolecie
paaw29 - 2009-04-30, 14:31

A ja dzisiaj widziałem sandero na parkingu jak stała, dwa dni temu na osiedlu również, kilka dni temu mijałem na ulicy, no i to nie pierwsze przypadki w sumie, oraz kilkakrotnie byłem świadkiem jak ludziki odbierają z salonu :) coraz więcej ich po Gdańsku jeździ, no a loganów to już jest sporo, niemal że codziennie jakąś ujrzę :) miłe to takie, haha.
A jeśli chodzi o zainteresowanie przechodniów, innych kierowców oraz sąsiadów - jest spore.
Pozdrawiam Wszystkich użytkowników Drakulek i nie tylko.

Mariusz - 2009-05-01, 01:05

jackthenight napisał/a:

A ciekawe czemu wycofali kolor : Beż piaskowy ?
Czyżby był jakiś słaby, odchodził ? Kiedyś był dostępny a teraz go nie ma.

Bo tym kolorem i tylko tym kolorem Dacię malowali ręcznie. :mrgreen:

jackthenight - 2009-05-01, 08:43

AAA to już teraz wiem dlaczego mam taką grubą warstwę lakieru :) :lol: :lol:
borys68 - 2009-05-12, 05:36

Wczoraj żonie wskazałem Logana kombi na ulicy, mówiąc:
- "Popatrz. To Dacia. Chciałbym właśnie ten samochód kupić."

- "Jaki ładny! Ale czy nie jest strasznie drogi?"

Borys

Seal - 2009-05-12, 09:43

Zawieź żonkę do salonu niech się sama przekona.Kumpel tak zrobił ze swoją :-D
sami-99 - 2009-05-12, 15:42

Nova napisał/a:

.

W Poznaniu są 2 taxi SANDERO. Beżowa i srebrna.

sami-99 - 2009-05-12, 15:48

A co do zachowań przechodniów na widok Sandero, miałem ciekawą sytuację: kiedyś straż miejska zatrzymała się gwałtownie z tyłu mojego auta. Myślałem, że znowu mam wybitą tylną szybę ( tak jak to miało miejsce gdy Dracula miała tydzień ), gdy podszedłem okazało się, że chłopaki chcieli tylko pooglądać - a mi serce w gardle stanęło uff...
wieza - 2009-05-12, 21:52

Dzis bylem u kolegi bo dom dosc duzy buduje - ja mu tam wykonywalem kilka zeczy i musialem podjechac i dac swoja opinie i byli panowie budowlancy z 5 osob. No i wyszli i zaczeli ogladac autko i z podziwu nie mogli wyjsc jakie ladne i pakowne a zarazem proste.
:)

Andrzej - 2009-05-21, 10:52

A mnie wczoraj zaczepił na ulicy jakiś cudzoziemiec i łamaną polszczyzną pytał jak mi się jeździ. Facet wyglądał jak jakiś dyrektor, jechał służbową skodą octawią - widać było, że jest zainteresowany Dacią. Moja pozytywna opinia go ucieszyła.
Resident - 2009-05-21, 14:43

Ja się oglądam, bo tania, bo ładna, bo chcę se taką kupić :-D
zielony - 2009-05-21, 21:25

Ja, czekając na zamówioną daćkę, jadąc ulicami, oprócz przestrzegania przepisów :lol: zajmuję się głównie wypatrywaniem dracul. Żona też. Spotykając się w domu chwalimy się "trofeami" (ja dzisiaj ustrzeliłem 5). Najwyżej punktowana jest oczywiście MCV, ale każda się liczy, bo każda przykuwa uwagę. Ponadto parę osób już bezpretensjonalnie zaczepiliśmy, pytając o wrażenia użytkownika Dacii.
wieza - 2009-06-03, 08:39

Ja ostatnio spotykam non stop MCV nawet do 5 dziennie roznych na taryfach. Hmmm jesli juz taksiaze poznali sie na autko to jet cos bo oni przedewszystkim lubili jezdzic sproweadzonymi wysluzxonymi autkami z zachodu
borys68 - 2009-06-03, 11:58

Ahoj!
Ja przez ostatnie dwa dni - kursy do Nadarzyna i z powrotem, zaliczyłem:
- jedno nowe Sandero (już z otwieraczem do kapsli na masce)
- 2xMCV
- tak z pól tuzina Loganów
- jeden Logan Van!

Borys

laisar - 2009-06-03, 12:27

Akurat Sandero chyba od początku miało otwieracza... (:
borys68 - 2009-06-03, 12:37

laisar napisał/a:

Chlip ... nie dośc że brzydki, to jeszcze sie i na tarczkę nie załapał ... chlip ...
Borys

jackthenight - 2009-06-03, 13:00

borys68 napisał/a:
laisar napisał/a:

Chlip ... nie dośc że brzydki, to jeszcze sie i na tarczkę nie załapał ... chlip ...
Borys

No i widzę Borys, że zaczynasz sobie grabić.

Powolniak - 2009-06-03, 14:16

Co nagrabi to jego :mrgreen:
borys68 - 2009-06-03, 15:04

Ahoj!
No i cóż ja poradzę na to, że nie podbają mi sie zaokrąglone heczbeki ...
:)
Wiem, wiem ... mógłbym gadać mniej ... :D
Borys

Mariusz - 2009-06-04, 06:42

A gadaj sobie Borys po to jest to forum :-D
DUCATI - 2009-06-04, 10:50

No jak to.. To powazne forum ! Tylko rzeczowe i merytoryczne dyskusje ! Zwlaszcza w dziale DACIA ! :P Sandero jest najsliczniejszym autem swiata, kto tego nie wie poprostu jest glupi i tyle ! ;)
Pablo78 - 2009-06-04, 12:37

jackthenight napisał/a:
borys68 napisał/a:
laisar napisał/a:

Borys

No i widzę Borys, że zaczynasz sobie grabić.

:mrgreen: :mrgreen:

sami-99 - 2009-06-08, 12:22

:mrgreen: OSTRO :mrgreen:
walther - 2009-06-10, 00:08

11 dni jesteśmy razem z moją MCV ale jak do tej pory nikt jeszcze nie zdążył mnie zasypać pytaniami. Nie posiadając jeszcze swojej przez miesiąc przyglądałem się dyskretnie, czasami nadkładając drogi jednej z MCV-ek zaparkowanej na sąsiedniej ulicy... Okazało się że to sąsiada z mojej klatki schodowej :-) myślałem że będę oryginalny, a wyszło że papuguję :-D
Seal - 2009-06-10, 20:09

Chyba już sąsiada o wszystko wypytali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wieza - 2009-06-28, 08:23

ja tak jezdzac po Łodzi czasem ktos sie jeszcze zapyta ale u nas jezdi juz tak duzo mcv ze szko poprostu ja codziennie widze po kilka sztuk :)
Nawet identiko jak moje jezdza z oklejonymi szybkami chyba ze 3 szt.
Ale takich felg nie maja :)

Beckie - 2009-06-28, 20:50

Ciekawe. W ciągu jednego weekendu przeleciałem przez Łódź w te i wewte i nie trafiłem ani jednej.
wieza - 2009-06-29, 07:51

Beckie napisał/a:
Ciekawe. W ciągu jednego weekendu przeleciałem przez Łódź w te i wewte i nie trafiłem ani jednej.

coz zastanawia mnie slowo przelecialem ;)
ja widze naprawde sporo :) widocznie w weekend spijaja browarka a nie jezdza ;)

Beckie - 2009-06-29, 08:01

wieza napisał/a:
coz zastanawia mnie slowo przelecialem ;)

Dokładnie to przetoczyłem się przelotówką od strony Strykowa w stronę Kielc i z powrotem na Emilię przez Zgierz..

wieza - 2009-06-29, 08:03

a ja myslalem o czym innym ;)
Pablo78 - 2009-06-29, 14:44

wieza napisał/a:
a ja myslalem o czym innym ;)

ja też... :mrgreen: :mrgreen:

Beckie - 2009-06-29, 15:58

To bym napisał "Łodziankę" :mrgreen:
wieza - 2009-06-29, 21:56

no coz roznie mowia i nazywaja ale jak chcesz ;)
zielony - 2009-07-05, 22:45

No to zostałem przepytany :lol:
Jadąc z Kiekrza do domu zatrzymałem się by kupić czereśnie. Sprzedawca od razu zagadał o Draculę, mówił, że szukał samochodu z dużym bagażnikiem, ale kupił w końcu Chryslera Cruisera (15 l gazu/100). Mówił, że oglądał parę razy MCV gdzieś na parkingu, widział w necie ceny, ale... jakby nie miał zaufania. A facet twierdził, że miał już w życiu dwadzieścia parę samochodów i zna się na tym. Drakula mu się podobała :mrgreen:

walther - 2009-07-13, 01:58

zielony napisał/a:
A facet twierdził, że miał już w życiu dwadzieścia parę samochodów i zna się na tym. Drakula mu się podobała :mrgreen:

Znacznej większości znajomych i rodziny podoba się moja Rumuneczka, a jak ktoś coś ma "anty" do daję kopa w du...ę ;-) Żartowałem :-) odsyłam do naszego forum, literatury okrutnych dziennikarzy motoryzacyjnych, a na końcu proponuję zgłosić się na jazdę próbną

Mariusz - 2009-07-13, 19:16

walther napisał/a:

Znacznej większości znajomych i rodziny podoba się moja Rumuneczka, a jak ktoś coś ma "anty" do daję kopa w du...ę ;-) Żartowałem :-) odsyłam do naszego forum, literatury okrutnych dziennikarzy motoryzacyjnych, a na końcu proponuję zgłosić się na jazdę próbną

Krótko, zwiężle i na temat :-D

DUCATI - 2009-07-29, 17:58

Odkrylem istotna zalete Dacii - male zainteresowanie chlopcow "myjacych" szyby na skrzyzowaniach. :)
Andrzej - 2009-07-29, 18:38

DUCATI napisał/a:
Odkrylem istotna zalete Dacii - male zainteresowanie chlopcow "myjacych" szyby na skrzyzowaniach. :)

W Warszawie nawet Rumuni nie omijają Dacii.

gigi303 - 2009-07-29, 18:40

też to zauważyłem :lol:
wieza - 2009-09-19, 23:40

dzis wychodze z manufakturki a konkretnie L.M.
ide sobie w strone samochodu raczki mam zajete i tak patrze ze najpierw podeszla jedna osoba pozniej 2,3 4 osoba stoja i ogladaja. podszedlem polozylem zakupy obok auta i mowie ze moge pokazac autko do obejrzenia. troszke sie speszyli ale zamienili 2 zdania i poszli sobie.
hmm czyli wzbudza zainteresowanie nadal to cieszy ;)

sami-99 - 2009-09-20, 05:45

Twoje autko wygląd ma świetny, nic dziwnego, że wzbudza zainteresowanie.
wieza - 2009-09-20, 10:24

bo sie zawstydze ;)
Mariusz - 2009-09-20, 20:00

W firmie w której pracuję miałem na szkoleniu techników z Rumuni i kiedy zobaczyli, że wysiadam z Dacii podeszli i spytali czy uważam, że to dobry samochód.Odpowiedź moja ,,tak oczywiście".Spytałem jaka jest ich ocena i jednogłośnie powiedzieli, że Rumuni zadowoleni są z samochodów dodając na końcu ,,DACIA TO BARDZO DOBRY SAMOCHÓD"
Beckie - 2009-12-15, 08:51

Wczoraj kolega opowiadał jak to miał przewieźć dość ciężki ładunek kangurem. Stwierdził, że: kangury, berlinga, skody pickup i inne takie nadają się do przewożenia (co najwyżej) chipsów. Wiem, że Daćka mu się nie podoba (sedan jeszcze bardziej niż MCV :mrgreen: ) ale skoro w powyższym spisie chipsowozów jej nie ma to to jest pochwała!!!
Dacia1310p - 2009-12-27, 13:08

A ja miałem wczoraj taką fajną sytuacje. Zajeżdżam sobie Zieloną Strzałą na parking pod Energy i grupka osób cieszących się jak małe dzieci pokazują mi kciuki (ustawione ku górze) ewidentnie wskazując na auto. Jak wyjeżdżałem z parking inna grupka nie mogła oderwać oczu od Strzały, a gdy przeszli trochę dalej usłyszałem tylko: ty kur.. Dacia Klub Polska :mrgreen:
P.S Energy miażdży system :lol:

Beckie - 2009-12-27, 16:38

Taka Daćka jak Twoja to jest coś!!! Nie to co nasze nówki.
benny86 - 2009-12-27, 17:18

DUCATI napisał/a:

Kiedyś mi chcieli umyć w escorcie szyy - gdy spryskali mi przednią szybę, włączyłem wycieraczki na najszybszym biegu - od tej pory żaden z nich już nie podchodzi do mojego auta, a jeżdżę tam codziennie (no może oprócz świąt,niedziel itp)

paulus - 2009-12-28, 14:49

W nocy przed Wigilią zatrzymali mnie policjanci do rutynowej kontroli. Skończyło sie na długiej i przyjemnej rozmowie o zaletach i wadach mojego autka. Okazało się, że pan policjant z drogówki zamierza sobie kupić Dacię, potrzebował pewnie opinii uzytkownika ;-)
Seal - 2009-12-28, 19:58

O Klubie oczywiście go poinformowałeś :mrgreen:
Ikarusiarz - 2010-04-09, 11:40

Wczoraj idę z dyżurki do autobusu, a tu kolega z drugiego autobusu macha do mnie. Po przywitaniu padło pytanie:
-To ty masz Dacie?
Okazało się że szanowny kolega jest zainteresowany na dobre "MCfałem". Z rozmowy wynikało, że kupi na pewno. Pozdrawiam, bo mówił, że czyta nasze forum.

benny86 - 2010-04-09, 11:47

To chyba staje sie pewną regułą bo znam już kilka osób pracujących w szeroko rozumianym transporcie (właściciel firmy spedycjnej, 2 taksówkarzy) którzy jeżdżą Dacią...
robertp1983 - 2010-04-13, 09:13

mi od końcówki stycznia jak posiadam swoją logankę kilka osób już pytało, oglądało i wszyscy mówią, że wygląda jak zachodni samochód i gdyby nakleić znaczek zachodniej firmy to nikt by siś nie poznał. Kilka osób już mówiło, że chce sie przyjrzeć, bo są zainteresowani kupnem. Wczoraj zaczepił mnie sąsiad jeżdzący 2 letnią octawią i nie mógł sie oderwać, dopóki nie pomacał deski, nie usiadł z tyłu i prawie nie wskoczył do bagażnika:) :mrgreen:

podobne zainteresowanie budził mój fiat 125p kiedy podjeżdżałem na stację benzynową albo do sklepu ;-)

wieza - 2010-04-26, 20:59

mnie srednio raz to min w tyg ktos sie o auto pyta nawet dzisiaj ;) a tak apropo widocznosci naszych drakulek to dzis z 10sz Mcv widzialem i kilka loganow sedanow :) zreszta dziennie min. 5sz jak nie wiecej ;)
Blade - 2010-04-26, 22:52

wieza - ja też praktycznie codziennie widzę kilka loganów, w tym też kilka MCV-ek, ale Sandero widziałem na razie 3 szt. - jedna czerwona (na Retkini, a zaraz obok stoi szara MCV-ka :-) ), jedna srebrna i jedna szara comete... Juz niedlugo dojdzie do tego moja Czarnulka Drakulka :lol: :lol:
wieza - 2010-04-27, 07:33

a ty jestes z retki ??
Blade - 2010-04-27, 07:34

Owszem :-)
wieza - 2010-04-27, 20:43

ja tez:) to zapewne sie spotkamy ;)
Blade - 2010-04-27, 22:15

No jeśli nie na Retkini to zapewne na jakimś z klubowych spotkań ;-)
wieza - 2010-04-29, 17:07

Dzis wsiadam do auta a kolo mnie przechodzi chlopiec (z4 lata ma) z tata i mowi zobacz jaki ladny samochod tato, jak on sie nazywa- a tata Dacia synku :)
Blade - 2010-04-29, 20:08

Moje dziecko od urodzenia będzie wiedziało, że Dacia to ładny samochód - już tatuś się o to postara :lol: :lol:
Dacia1310p - 2010-05-17, 19:37

Ostatnio na jednym z nowohuckich osiedli zatrzymał się Pan Alfą przy mojej Dacii otworzył okno i wyjechał tekstem: "zajebistą w kosmos masz tą Dacie".

Na drugim osiedlu koleś do mnie mówi:
- ładnie utrzymana Dacia
- bo remontowana 2 lata temu ;-)
- e.. chciało się Panu... (ale koleś twardo szedł i oglądał się za Dacią :mrgreen: )

Malutki - 2010-05-20, 19:02

Zanim znajomy meblarz kupił MCV-kę to jego pracownicy chodzili koło mojej tak długo aż się przemogli i zapytali czy mogą pooglądać w środku bo szef ma im kupić nowe autko i myślał o Dacii. Wpuściłem ich do środka, podniosłem klapę silnika i ...
... i szef kupił dacię Logan MCV :-)

To było parę miesięcy temu ale dziś kolega mnie zahaczył i pyta co mam w samochodzie i pod maską jakie wyposażenie i ile kosztuje, bo on szuka czegoś taniego i użytecznego.
Nie wiem czy kupi MCV bo jak mu powiedziałem o Dusterze to oczka mu się zaświeciły.
Ma podjechać do dilera i popytać. Zobaczymy.

krakry1 - 2010-05-20, 20:11

Wyjeżdżam z myjki, tuż obok stacja obsługi (przeglądy okresowe itp.) dwóch panów w kombinezonach dosłownie zżera wzrokiem moje czyściutkie Sandero. Widać, że pierwszy raz na oczy widzą takie auto (nie dziwię się w moim powiecie to pierwsze zarejestrowane Sandero). Jeden nie wytrzymuje i macha ręką, abym stanął. Obejrzeli, popatrzyli i nie bardzo wierzyli, że to Dacia (mieli do czynienia bezpośrednio z jednym Loganem).

Prawie żeby pochwalili .... no ale Dacię. :-) Nie wypada.

El Diablo - 2010-05-20, 21:05

Zgadzam się z wami koledzy, że coraz więcej daciek jeździ :-D
A najlepsze jest to, że nasze autka podobają się większości, jednak tylko niektórzy o tym mówią.Reszta skrywa to w sobie :mrgreen:
Pozdrowienia z Łodzi, gdzie rumunek coraz więcej :roll:

Matthias[Wlkp] - 2010-05-20, 21:17

Na moim osiedlu Daćki już nie wzbudzają sensacji. Tylko na mojej ulicy i sąsiedniej są 4 (2 Logany, 1 MCV, 1 MCV Van), do tego widziałem ostatnio na sąsiednim osiedlu Sandero, także jadąc do pracy prawie codziennie mijam drugie Sandero. Jakiś czas temu pod kościołem lokalnej parafii widziałem też zaparkowanego MCV w kolorze Niebieski Extreme (rzuca się w oczy jak diabli ;)). Do sąsiada też przyjeżdża czasem ktoś w Loganie. Zagłębie jakieś, czy co ;).
benny86 - 2010-05-20, 21:19

W pewnej wiosce niedaleko mojego miasta proboszcz w lokalnej parafii jezdzi Loganem Arctica (oczywiście już go obgadali że nie kupił "porządnego" auta...)
Seal - 2010-05-20, 22:07

U mnie na osiedlu nie dawno pojawiły się dwie MCV.
Obie są w kolorze Basalte z silnikiem 1,6 87 KM mają bardzo podobne numery rejestracyjne, parkują blisko więc kiedyś będzie niezły ubaw jak jeden z właścicieli pomyli się i będzie chciał otworzyć nie swoje auto :mrgreen: :mrgreen:

krakry1 - 2010-05-21, 16:54

benny86 napisał/a:
W pewnej wiosce niedaleko mojego miasta proboszcz w lokalnej parafii jezdzi Loganem Arctica (oczywiście już go obgadali że nie kupił "porządnego" auta...)
No bo jak to proboszcz i jakiś Logan - to się w głowie nie mieści :mrgreen:
wieza - 2010-06-01, 22:06

ja ja jechalem sobie w sobote spokojnie i taki jakis koles podjechal w wawce kolo mnie toyotkacos takiego jak fabia wielkosciowo, no i wiedzialem ze bedzie trzeba trosze przycisnac aby wiedzial ze to Dacia.
dalismy czadu do 3 bo ja musialem hamowac bo skrecalem , jechalismy rowno koles pokazal palce ze super szla dacia z tym ze ja bagaznik zaladowany i 4 os na pokladzie ;)

leśniczyna - 2010-06-15, 16:44

W ostatnich tygodniach trochę jeździłam po Polsce (Mazury - Pomorze Zachodnie). Pan z mercedesa na stacji benzynowej pod Dziwnowem zapytał, czy TO (Sandero) ma napęd na cztery koła. Wyprowadziłam go z błędu :-) i opowiedziałam o Dusterze. Pan z mazdy na parkingu w Kościerzynie wdał się w dłuższą rozmowę, dokładnie wypytał o parametry, podziwiał wysoki prześwit i skarżył się na niski u "japończyków".
krakry1 - 2010-06-16, 18:02

No to po co kupował "japończyka". :-D
Rysiob - 2010-06-16, 19:23

Zwłaszcza, że akurat wysokość zawieszenia auta można ocenić już na pierwszy rzut oka... A jakie mamy drogi, każdy widzi i niestety na razie trzeba zwracać uwagę na zawiechę przy zakupie auta :/
piotrres - 2010-06-16, 21:55

El Diablo napisał/a:
A najlepsze jest to, że nasze autka podobają się większości, jednak tylko niektórzy o tym mówią. Reszta skrywa to w sobie...

Bo po po pierwsze nie wypada. Za widziałem "pozytywne rozczarowanie" w oczach, a potem: "No, ale to Dacia, fuj" :lol: A po drugie daćka zyskuje w kontakcie osobistym. Wiem coś o tym.

krakry1 napisał/a:
benny86 napisał/a:
No bo jak to proboszcz i jakiś Logan - to się w głowie nie mieści :mrgreen:

Biedny i niezaradny jakiś. ;-) Szacunku (autem) nie wzbudza. ;-) A pownien mieć czarnego passata, z alufelgami i czerwoną tapicerką :mrgreen:

A tak na serio to dobry przykład swoim owieczkom daje 8-)

krakry1 - 2010-06-17, 15:16

piotrres napisał/a:

Proboszcz ... Szacunku (autem) nie wzbudza. ;-) A pownien mieć czarnego passata, z alufelgami i czerwoną tapicerką :mrgreen:

No właśnie mój proboszcz ma takiego, ale z czarną tapicerką. :mrgreen:
robertp1983 - 2010-06-21, 12:48

ostatnio znajomy z pracy jechał za mną i przyglądał, się mojemu autku nie wiedząc, że to ja jade, później pogadaliśmy i zeszło sie na ten temat, powiedziałem mu co i jak i tego samego dnia poleciał do salonu Na jerozolimskie i obejrzał, bardzo mu sie spodobało i jest zainteresowany kupnem
matucha - 2010-07-05, 09:27

Ja gdzieś od tygodnia zauważyłem baaaaaardzo duży wzrost ilości Dacii jeżdżących po Poznaniu.

W tym tygodniu 2 srebrne Dustery, dzisiaj jeden Czarny.
W zeszłym i w tym tygodniu może z 10 sandero. Bardzo ciekawie wygląda w piaskowym kolorze. Widziałem też nowego Logana w sedanie i Logana VAN. Stepway'a jeszcze nie widziałem 8-)

opos - 2010-07-05, 09:35

Na południu nadal niewiele daciek. Trasa Tarnów -Czestochowa-Tarnów i tylko logan, logan MCV i logan van .
robertp1983 - 2010-07-05, 09:47

W Warszawie jeszcze nie wypatrzyłem żadnego Dustera, za to coraz więcej Loganów i Sandero ostatnio widziałem kilka nowych sedanów na taksówkach i codziennie po kilka Sandero
DrOzda - 2010-07-05, 10:31

JA widziałem już dwa Dustery w wawie. Jeden przejeżdżał uliczką obok mojego osiedla (szary basalte) w pobliżu Obozowej, a parę dni temu jechałem Al.Niepodległości za tym Dusterm Dacia Surf Team co ciekawe w środku siedziały laski ;)
Nova - 2010-07-05, 17:14

DrOzda napisał/a:
JA widziałem już dwa Dustery w wawie. Jeden przejeżdżał uliczką obok mojego osiedla (szary basalte) w pobliżu Obozowej, a parę dni temu jechałem Al.Niepodległości za tym Dusterm Dacia Surf Team co ciekawe w środku siedziały laski ;)

A ja dorzucę jednego czarnego na Skarbka z Gór (Białołęka) - przy osiedlu Derby 8-)

krakry1 - 2010-07-05, 18:43

A ja ... nic nie widziałem :cry:
matucha - 2010-07-05, 23:42

Jadąc dzisiaj do pracy zauważyłem, że ktoś na moim osiedlu pod Poznaniem też zakupił Dustera :-P
koniu - 2010-07-10, 14:10

Ja rozglądam się jak już za Daciami z "otwieraczem" ;) bo tych ze starym logo jednak już trochę jeździ. Ostatnio przed Biedronką zaparkowałem obok Sandero, na moim osiedlu w rodzinnym mieście też jest identyczna jak moja, tylko bez zestawu SUV i widziałem tylko 1 Logankę po drodze do pracy. Dustera na "wolnym wybiegu" jeszcze nie uświadczyłem.

Jeśli chodzi natomiast o reakcję przechodniów, to bywa różnie. Zaraz po wyjeździe z salonu na stacji jeden gość w kwiecie wieku wypalił do mnie: "synek coś to kupił, kiedyś to był najgorsze samochody ...", innym razem dziadek na pasach się coś podśmiechiwał i pokazywał palcem, ale na ogół autko z samego wyglądu budzi respekt szczególnie po umyciu :-P (czarna perła + zestaw SUV srebrny). Wczoraj jak stałem w korku to jeden kierowca mijając mnie rzucił do znajomego "ty, fajna ta Dacia", na co ja przy otwartym oknie - "fajna" ;)

matucha - 2010-07-10, 14:38

Ja dziś po raz pierwszy za to widziałem Nowego Logana w sedanie. MCV'ek więcej jeździ.
Ogólnie odkąd pojawił się Duster Poznań obrodził w Dacie. Myślę, że przy jakiejkolwiek kampanii reklamowej zainteresowanie byłoby jeszcze większe. Jeden kumpel z pracy się zdziwił, ze robią coś więcej niż - cytuję - Dacię LOGANO :mrgreen:

robertp1983 - 2010-08-01, 20:45

ja ostatnio na lewych drzwiach zauważyłem ryskę bardzo przypominającą znak zapytania, zastawiam sie czy ktoś zawadził czymś albo czy ktoś chciał mi zadać jakieś pytanie.

ale ostatnio na światłach Pan koło 60tki jadący kilkunastoletnią hondą pokazał kciuka, że samochód może być

krakry1 - 2010-08-01, 21:10

robertp1983 napisał/a:
ostatnio na światłach Pan koło 60tki jadący kilkunastoletnią hondą pokazał kciuka, że samochód może być
A był w goglach, czy nie? :lol:
robertp1983 - 2010-08-02, 07:19

nie miał gogli ;-) ale oczy troche mrużył :->
krakry1 - 2010-08-02, 11:22

No to O.K. wszystko widział. :-P
Auto Krytyk - 2010-08-02, 13:13

Mam nadzieję że MCV będzie się rzucał w oczy bo te też reklama dla mnie i mojej firmy. Tym bardziej że będzie srebrny i oklejony w zółte reklamy 8-) .
krakry1 - 2010-08-07, 13:40

Miałem ciekawą sytuację na CPN. W trakcie tankowania podszedł do mnie gościu. Obejrzał Sandero. Dokładnie wypytał o wszystko. Był wyraźnie podekscytowany. powiedział min. "widziałem w TV, ale w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej". Na zakończenie tego spotkania stwierdził cyt: "To kur .. Rumuni potrafią takie auta produkować, a w Polsce nie robi się żadnych naszych samochodów".

Być może zyskamy kolejnego kolegę.

Robin7 - 2010-08-07, 21:27

Witam kolegów:)

od 15 lat jeździłem fiatami ... ale od poniedziałku będę w posiadaniu Dacii Duster 4x4 benzynka :)

Powiem szczerze że nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam wszystkich co mają Dacię :)

Beckie - 2010-08-07, 21:30

Witaj,
Możesz otworzyć własny wątek powitalny w dziale Powitania. :-)

robertp1983 - 2011-09-28, 06:46

Witam, odświeżam temat:)
Wczoraj miałem ciekawą pogawędkę ze strażnikiem miejskim jeżdżącym na codzień thalia.
Mówił, że jeździł Loganem i że samochód super, bezawaryjny, ma zawieszenie od Espasa i o dziwo dowiedziałem się, że jednak kradną dacie. Stwierdził, że ostatnio na tirze jadącym do Rosji znaleźli 3 Logany kradzione przeznaczone na części na rynek rosyjski.
Oprócz tego stwierdzi, że Logany wyglądają lepiej niż nowe Thalie, tylko ten znaczek Dacia jest za duży i stanowczo za bardzo rzuca się w oczy

benny86 - 2011-09-28, 09:38

robertp1983 napisał/a:
ten znaczek Dacia jest za duży i stanowczo za bardzo rzuca się w oczy

Jak dla mnie to akurat plus, auto nie jest "bezimienne" a mało znana marka zawsze musi budować swoją pozycję na niełatwym rynku...

robo1973 - 2011-09-28, 14:06

Generalnie DD się podoba ludzią. Patrzą co to za ładny samochodzik a potem robią zdziwo, że to dadcia. Było już kilku oglądających co chcą kupić ten samochód i są zadowoleni po oglądnięciu. Są też malkontenci, co chcą coś dogryść ale im to nie wychodzi.
esdziewiaty - 2011-09-28, 16:17

Czysty Duster robi robotę;D
Ludziska zwracają uwagę.

Marek1603 - 2011-09-28, 17:49

Moja MCV-ka od soboty (wypucowana na SCP) też zwraca uwagę przechodniów. Oglądają, czytają naklejki klubowe i ze zlotów. Wyczuwam czasami, że niektórym ludziom ciężko jest zagadać chociaż by chcieli.
koniu - 2011-09-28, 17:56

Ja już parę razy "obsłużyłem" oglądaczy, nawet dałem sobie usiąść i zawsze opinie wychodziły na plus ;-) co do DD to szczerze powiedziawszy kolor brąz cajou już mi się przejadł - strasznie dużo takich jeździ, a np. szarego basalte jeszcze nie uświadczyłem
Piotr_K - 2011-10-05, 01:44

koniu napisał/a:
Ja już parę razy "obsłużyłem" oglądaczy, nawet dałem sobie usiąść i zawsze opinie wychodziły na plus ;-) co do DD to szczerze powiedziawszy kolor brąz cajou już mi się przejadł - strasznie dużo takich jeździ, a np. szarego basalte jeszcze nie uświadczyłem

"Strasznie" to może nie ;) ale widuje coraz częściej, spotykam sporo czarnych i srebrnych, bazalta widziałem trzy razy (każdy inny) ;)

piotr. z - 2011-10-05, 16:39

Zauważcie, że nie do każdego samochodu pasuje jakiś kolor. Akurat do DD (wg mnie) pasuje najbardziej brąz, czerń i niebieski. Bazaltowego oglądałem ale siakoś tak nie podchodził mi.
Zróbcie małe "doświadczenie" i spróbujcie sobie wyobrazić samochód, który widzicie na ulicy, w kolorze innego samochodu, który też widzicie na ulicy, ale innej marki. Niektóre kolory po prostu nie pasują do charakteru auta.

laisar - 2011-10-05, 16:52

piotr. z napisał/a:
Niektóre kolory po prostu nie pasują do charakteru auta.

Eetam.

Prezes - 2011-10-05, 21:09

piotr. z napisał/a:
Zauważcie, że nie do każdego samochodu pasuje jakiś kolor. Akurat do DD (wg mnie) pasuje najbardziej brąz, czerń i niebieski. Bazaltowego oglądałem ale siakoś tak nie podchodził mi.
Zróbcie małe "doświadczenie" i spróbujcie sobie wyobrazić samochód, który widzicie na ulicy, w kolorze innego samochodu, który też widzicie na ulicy, ale innej marki. Niektóre kolory po prostu nie pasują do charakteru auta.
Kwestia obiektywnie subiektywna, albo na odwrót :mrgreen:
mter - 2011-10-05, 21:34

Biały Duster wygląda fajnie
krakry1 - 2011-10-06, 15:46

Potwierdzam ... aczkolwiek uważam ten kolor za mało praktyczny (miałem jedno auto w tym kolorze).
PiotrWie - 2011-10-06, 18:35

A ja się nie zgodzę - miałem trzy i były całkiem praktyczne - po umyciu po godzinie trochę brudne, po tygodniu i miesiącu nadal trochę brudne. Miałem też czarne i granatowe - były codziennie bardziej brudne.
krakry1 - 2011-10-06, 18:55

PiotrWie napisał/a:
Miałem też czarne i granatowe - były codziennie bardziej brudne.
:lol: :lol: :lol: z tym też się muszę zgodzić - aktualnie mój granat (błękit morski) lubi tylko ładną suchą nawierzchnię. :mrgreen:
mrówa - 2011-10-07, 08:50

O, a tu zniknął mój post :?: :roll:
Mitr0Z - 2011-10-07, 09:21

Mnie zaczepił na ulicy pocieszny starszy człowiek, pytał o typowe usterki itp. Bardzo mu się mój Logan spodobał. Na początku rozmowy mówił, że chce kupić właśnie Logana, w połowie rozmowy było to już Sandero, a na końcu że chyba jednak będzie to Duster;)
mter - 2011-10-07, 09:43

... jakby jeszcze można było zamówić biały perłowy ... :D
mrówa - 2011-10-10, 13:09

Panie, takie rzeczy to tylko w erze... :mrgreen:
Cendra - 2011-10-11, 16:19

I dlatego Ery już nie ma ;)
monopios - 2012-07-04, 21:18

Wczoraj miałem miłą rozmowę z właścicielem posesji przed którą zaparkowałem Sanderkę, ów pan był żywo zainteresowany dacią, bo sam przymierza się do Dacii i troszkę pogadaliśmy o różnych walorach auta. A co ciekawe, chwilę wcześniej zaparkowany był biały Duster i ten pan też rozmawiał z właścicielką o Daster -ku. Widać ma ochotę na dacię tylko waha się i brak mu wiary w rumuński produkt, chociaż mówił, że ma dobre wspomnienia co do marki, tylko że wtedy była inna motoryzacja.
McRap - 2012-07-05, 11:18

Kiedy mogę parkuję pod samym oknem w pracy. Dzisiaj miałem to miejsce zajęte i zaparkowałem ciut dalej, pod przychodnią. Ponieważ przychodnia była jeszcze zamknięta, kłębił się pod nią tłum ludzi. Bardzo szybko parę osób zainteresowało się moim dusterkiem. A jeden z panów nawet zaczął zagadywać. Także dustery wciąż wzbudzają zainteresowanie :-)
Lukas87 - 2012-07-05, 19:58

Dużo ludzi co gadało ze mną o sandero wszyscy zadawali te samo pytanie :
"I jak tam się spisuje, psuje się coś?"

marszelest - 2012-07-05, 20:25

ja 2 razy miałem taka sytuacja ,że ktoś podszedł i się pytał o autko :D i przy okazji pooglądał sobie :D
aksel - 2012-07-05, 21:22

ja w dniu dzisiejszym miałem spota na przejeździe z pierwszeństwem przejazdu na zwężeniu
Pan przejeżdżał dusterkiem identycznym jak moim, machnął mi, ja oczywiście odmachałem:) po czym nagle zatrzymał się i otworzył szybę, ja też otworzyłem bo głupio tak jechać dalej, ruch zatamowaliśmy chwilowo, a Pan się mnie pyta "ile pali?" :D
odpowiedziałem 8/100 i że ruch tamujemy :)

Dusterjack - 2012-09-17, 21:45

Na targach Automechanika we Frankfurcie (11-16 wrzesnia 2012 r) Elia pokazała swojego super Dustera, wzbudził on spore zainteresowanie i choć na takich oponach nie da się jeździć w terenie, myślę że niejeden facet chciałby mieć go przed garażem. Duster stał w niezłym towarzystwie.
http://imageshack.us/phot...usterelia2.jpg/
http://imageshack.us/phot...usterelia1.jpg/
http://imageshack.us/phot.../837/elia3.jpg/

Dar1962 - 2012-09-18, 07:07

moim zdaniem beznadziejny i bezsensowny ten tuning
McRap - 2012-09-18, 07:15

Duster tylko stracił. A już te opony brrrrr ... ani to do jazdy a i wygląda to okropnie. Fuj :-P Moim skromnym zdaniem.
TD Pedro - 2012-09-18, 09:16

Dar1962 napisał/a:
moim zdaniem beznadziejny i bezsensowny ten tuning

popieram, dla mnie też beznadzieja :-( ...

Gasnik - 2012-09-18, 12:51

Za pickupem wszyscy sie ogladaja :) Mialenlm juz kilka rozmow nt. Sprawowania i ogolnego zadowolenia. Wyjezdzajac czesto przechodnie sie przygladaja. Wielu jeszcze pamieta stare Dacie... Szczerze mowiac to troche denerwujace :D
DrOzda - 2012-09-18, 13:50

Nie wiem czy było :)

maciek - 2012-09-18, 14:43

było o to chyba 10 razy :-D
kapelusznik - 2012-09-18, 15:01

z pierwszego Logana taki hot car, że hoho

całkiem jak z tych modelin HotGirls :-)

Piotr_K - 2012-09-18, 23:43

Dusterjack napisał/a:
Na targach Automechanika we Frankfurcie (11-16 wrzesnia 2012 r) Elia pokazała swojego super Dustera, wzbudził on spore zainteresowanie i choć na takich oponach nie da się jeździć w terenie, myślę że niejeden facet chciałby mieć go przed garażem. Duster stał w niezłym towarzystwie.
http://imageshack.us/phot...usterelia2.jpg/
http://imageshack.us/phot...usterelia1.jpg/
http://imageshack.us/phot.../837/elia3.jpg/

To już czeski tuning bardziej mi się podobał.

wieza - 2014-06-24, 07:25

u mnie przez 3 weekendy nad jeziorem autko obejrzało z 50 os. każdy się pytał oglądał i mówił ze super :)
Marek1603 - 2014-06-24, 07:34

Bo jest super. :-P
Przemek77 - 2014-06-24, 08:35

Mój Logan wzbudza zainteresowanie. Już miałem kilkanaście krótkich rozmów - a jak jeździ, a jak się sprawuje, a czy się psuje, a ile pali, a jaki rocznik, a ile na liczniku, a bo wiesz pan chciałem sobie kupić, ale szwagier powiedział...... itp. - oddźwięk w 100% pozytywny, ludzie są miło zaskoczeni.
Oczywiście czasami łowię też drwiące spojrzenia młodzianów w "solidnych samochodach niemieckiej marki" - ale zlewam to kompletnie.

Domel2250 - 2014-06-24, 14:58

Po dłuższej przerwie ostatnio odbyłem kilka kolejnych rozmów "na ulicy" z zainteresowanymi właściwościami mojego DD, "a jak to się sprawuje...?."Po przejażdżce z Okęcia ostatnio nawet kuzynostwo z RPA pytało się, czy to nie jest Renault, bo tak wygląda tylko ma taki dziwny znaczek..... :lol: -podobno u nich zadebiutował Dusterek jakieś 3-4 miesiące temu i generalnie podobał im się samochodzik. w ostatni długi weekend "nowy" sąsiad na działce pytał się o DD, był żywo zainteresowany, bo właśnie ze względu na powiększenie się rodziny ma dylemat kupić używanego Paska, czy nowego DD :-P , Duster mu się bardzo podoba (sylwetka), ale boi się trochę kupić Rumuna......Ech te stereotypy :-? :roll:
Dar1962 - 2014-06-24, 19:00

Domel2250 napisał/a:
Postatnio nawet kuzynostwo z RPA pytało się, czy to nie jest Renault, bo tak wygląda tylko ma taki dziwny znaczek...

dziwne,że nie pytali czy to nie nissan - w RPA Duster sprzedawany jest właśnie z tym znaczkiem

Domel2250 - 2014-06-25, 10:19

Może tam jest tak jak w niektórych azjatyckich krajach i Renault i Nissan....
http://newduster.co.za/

kicia - 2014-06-27, 11:10

Zainteresowania przechodniów jeszcze nie zauważyłam (bo dopiero wczoraj odebrałam auto). Ale za to u mnie w pracy jest spore zainteresowanie.
Gdy jakiś czas temu kolega kupił 7-letnie Audi A6, to tylko 3 osoby (w tym ja) zgłosiły się na oglądanie i jazdę próbną. Ja dzisiaj w pracy już dwa razy pokazywałam i przewiozłam po polnej drodze w sumie 7 osób, a podejrzewam że 3 osoby które są dzisiaj na urlopie też chętnie by się dołączyły. :-)
Jaki z tego wniosek? Duster robi większą furorę niż Audi ;-)

route2000 - 2014-06-27, 13:32

7 osób w jednym aucie?? to byłby cud, że wytrzymał na offroadowej drodze... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Zażartowałem.... ;-)
kicia, wszystko będzie OK! :-D

Dar1962 - 2014-06-27, 16:25

zawsze jest jeszcze bagażnik i choć niektórzy narzekają,że mały - 2 standardowych facetów pewnie zmieści
kicia - 2014-06-28, 02:10

No i jeszcze jest dach - jeden z moich kolegów zasugerował, żeby usiąść na dachu i trzymać się relingów. :-D
route2000 - 2014-06-28, 08:52

kicia napisał/a:
No i jeszcze jest dach - jeden z moich kolegów zasugerował, żeby usiąść na dachu i trzymać się relingów. :-D

... i byłby to amatorski test na wytrzymałość dachu i relingów. :mrgreen:

Ikarusiarz - 2014-11-09, 12:21

Może nie przechodnie, a koledzy:

Paru kolegów myśli nad kupnem samochodów: Zachwalam Dacię: Duży bagażnik, duże wnętrze, niskie zużycie paliwa. Słyszę ochy i achy, że w sumie Dacia fajny wóz, też o takim myśleli...

Reakcja się zmienia, jak mówię, że mogę sprzedać: salonowy, niski przebieg, itd, itd... "Nie no wiesz, nie mam teraz pieniędzy, ja w sumie chciałbym Oktawie TDI, albo Passata... Tylko niemieckie...."

corrado - 2014-11-09, 12:38

kicia napisał/a:
Zainteresowania przechodniów jeszcze nie zauważyłam (bo dopiero wczoraj odebrałam auto). Ale za to u mnie w pracy jest spore zainteresowanie.
Gdy jakiś czas temu kolega kupił 7-letnie Audi A6, to tylko 3 osoby (w tym ja) zgłosiły się na oglądanie i jazdę próbną. Ja dzisiaj w pracy już dwa razy pokazywałam i przewiozłam po polnej drodze w sumie 7 osób, a podejrzewam że 3 osoby które są dzisiaj na urlopie też chętnie by się dołączyły. :-)
Jaki z tego wniosek? Duster robi większą furorę niż Audi ;-)

No właśnie - "zainteresowanie" ;-)
To co innego niż zakup. Jak się domyślam, zainteresowanie było najbardziej faktem , że dacia to nadal po czasach upadku komuny w `89 - niszowa marka, która kojarzy się tylko ze starą 1310.
Poza tym Duster to faktycznie najtańszy SUV który możesz kupić w salonie. Koledzy pewnie chcieli się przekonać czy faktycznie najgorszy - drugi powód tego zainteresowania,
- to pewnie chęć przekonania , czy faktycznie oferuje wygodę , cechy SUVa / czy wogóle cechy auta "zachodniego" za cenę o wiele niższą niż większość aut europejskich (bo np kia, hyndai już tak cenowo nie odbiegają od dacii ).

Słowa ikarusiarza jakby to potwierdzają ...

ikarusiarz napisał/a:

Reakcja się zmienia, jak mówię, że mogę sprzedać: salonowy, niski przebieg, itd, itd... "Nie no wiesz, nie mam teraz pieniędzy, ja w sumie chciałbym Oktawie TDI, albo Passata... Tylko niemieckie...."

TD Pedro - 2014-11-11, 13:08

Dar1962 napisał/a:
zawsze jest jeszcze bagażnik i choć niektórzy narzekają,że mały - 2 standardowych facetów pewnie zmieści

ale niektóre (niektórym) lodówki samochodowe w bagażniku Dustera się nie mieszczą... :mrgreen:

Dar1962 - 2014-11-11, 15:38

w dużej mierze zależy to od rozmiarów samej lodówki...
Przemek77 - 2014-11-12, 09:34

Ikarusiarz napisał/a:

A myślałem, że jednak te standardy wymierają... :) Przypuszczam, ze gdyby Dacia nie nazywała się Dacia tylko inaczej to chętnych na realne kupno było więcej.
Moja teoria jest taka, że to ta nieszczęsna nazwa kojarząca się ze starymi Daciami skutecznie "niszuje" te nasze samochody.
Nawet moja żona gdy usłyszała przez telefon, że kupiłem Dacię (a znając moje zamiłowanie do aut z PRL) ochrzaniła mnie, że kupiłem jakiś rozwalający się szmelc :) Dopiero jak zobaczyła i przejechała się to jej odeszło i teraz nie wyobraża sobie innego auta.

Ale cena i "prestiż" marki to nie wszystko. Samochód trzeba jeszcze utrzymać - a wiadomo, im większy "prestiż" tym większe ceny... Znajomy wcześniej nabył Passata CC i teraz przyszło mu wymienić wahacze.... myślałem, że chłop samobójstwo popełni :)

mekintosz - 2014-11-20, 23:02

Kolega z pracy ma wiekową skodę felicję. Planuje ją zamienić na coś nowszego. Zasugerowałem LOGANA z 1.5 dci - on lubi diesle ;-) Jednak nie chce francusko-rumuńskiej myśli technicznej. Pewnie kupi Octawię lub inny VW.
DD - 2014-11-21, 13:05

mekintosz napisał/a:
Kolega z pracy ma wiekową skodę felicję. Planuje ją zamienić na coś nowszego. Zasugerowałem LOGANA z 1.5 dci - on lubi diesle ;-)

Ma Felkę 1.9D?

mekintosz napisał/a:
Jednak nie chce francusko-rumuńskiej myśli technicznej. Pewnie kupi Octawię lub inny VW.

To mu powiedz, że tu już daaawno nie te czasy (jak bylo za czasów Feli), że produkty Skody mialy najlepszy stosunek value/money. Teraz rolę tamtej dawnej Skody pelni... Dacia :-D . I jeszcze mu powiedz, ze sporo dawnych włascicieli Felicii zmienło je na Dustery i inne współczesne Dacie. To chyba o czymś świadczy.

Marcinho - 2014-11-21, 15:01

mekintosz powiedz koledze odnośnie Skody że ,,jak można jeździć samochodem z kurą na masce" :mrgreen:
Nanouser - 2014-11-21, 15:07

W moim przypadku Dacie wybrała moja lepsza połowa, Sandero spodobało jej się :-)
Mogę więc powiedzieć że kiedy zaciągnąłem "przypadkową" osobę do salonu reakcja była 100% pozytywna i skończyła się decyzją zakupową.
W naszym przypadku Dacia była alternatywą dla aut używanych. Mam wrażenie, że spory procent nowych Daciek został sprzedany dzięki naszym polskim właścicielom komisów samochodowych...

DD - 2014-11-21, 16:11

Marcinho napisał/a:
mekintosz powiedz koledze odnośnie Skody że ,,jak można jeździć samochodem z kurą na masce" :mrgreen:

A z otwieraczem do kapsli czy z napoczętą konserwą rybną to można ;-) ?

mekintosz - 2014-11-21, 20:14

Wyrosłem z takich kapsli kur etc. Auto ma się podobać oraz musi nas na nie stać. Nie tylko na zakup ale na serwis i użytkowanie. Znaczek na masce sprawa drugorzędna. Czasem jest opcja CCC - Cena Czyni Cuda i można niejako przypadkowo kupić auto okazyjnie, w dobrej promocji, którego człowiek wcale nie planował.
PiotrWie - 2014-11-21, 20:59

Nanouser napisał/a:
W moim przypadku Dacie wybrała moja lepsza połowa, Sandero spodobało jej się :-)
Mogę więc powiedzieć że kiedy zaciągnąłem "przypadkową" osobę do salonu reakcja była 100% pozytywna i skończyła się decyzją zakupową.
W naszym przypadku Dacia była alternatywą dla aut używanych. Mam wrażenie, że spory procent nowych Daciek został sprzedany dzięki naszym polskim właścicielom komisów samochodowych...

Zgadzam się z tobą - gdybym mógł kupić używany samochód jak w de - po przeglądzie, wymianie tego co trzeba i z rękojmią - nie jest wykluczone że bym tak wybrał.

wieza - 2016-01-03, 21:16

Zainteresowanie troszkę inaczej
Dzis sobie jade spokojnie 2 pasmóweczka predkosc jakas 100-110
mijam spokojnie scenika, i nagle Panu się to nie spodobało ze Dacia go wyprzedza, i wciska gaz i mija mie lewym pasem, to ja grzecznie zjechałem i jade za nim, troszkę mi odjechał na kjakies 100m.
Czerwone światełko i ja myknąlem na lewy pas bo bo nikogo nie było, no cóz :) do czegos chip zobowiazuje ;) no i się Pan troszkę zdziwił :) ze ta Dacia to troszkę idzie i to calkiem nieżle :)

Ajgor - 2016-01-04, 18:18

Niestety, ale często na trasie, gdy wyprzedzam jakiegoś ''honornego'' to zaraz mnie wyprzedza, a potem wraca na mój pas i wlecze się o 2 km więcej niż ja...
PiotrWie - 2016-01-04, 18:36

No ja zauważyłem że jak jest normalna droga to wszyscy muszą mnie wyprzedzić, za to 1 stycznia po śniegu ja wyprzedzałem wszystkich :-D
Dusterjack - 2016-01-04, 19:01

Faktem jest że silnik w Dusterze 1,5 dCi ma nawet z dwójki dobre przyśpieszenie.
Choć nie podoba mi się zrywanie samochodu spod świateł, ale nawet tak od niechcenia inne samochody i tak zostają w tyle.

Marcinho - 2016-01-04, 19:04

Dusterjack napisał/a:
Faktem jest że silnik w Dusterze 1,5 dCi ma nawet z dwójki dobre przyśpieszenie.
Choć nie podoba mi się zrywanie samochodu spod świateł, ale nawet tak od niechcenia inne samochody i tak zostają w tyle.

Ty piracie 8-)

imielinek - 2016-01-04, 19:05

ja z takim "honornym" bawiłem się jak wracałem między Olsztynkiem a Nidzicą ta tempomacie ustawione 126 dochodzę qashqaia zrównuje się z nim i widzę jak zaczyna przyspieszać żeby nie dać się wyprzedzić ale po naciśnięciu +6 pan chyba stwierdził że 125 (wg gps) na ekspresówce to dla niego za szybko i odpuścił a później po ponownym zwolnieniu do 126 na tempomacie widziałem jak zostaje z tyłu w lusterku :)
Dar1962 - 2016-01-05, 12:25

u mnie np spadło nieco śniegu, zrobiło się diabelnie ślisko, drogowcy się nie spieszą i mam fajną zabawę wyprzedzając wypasione, drogie osobówki czołgające się nieraz się czterdziestką po wyślizganej na lusterko białej drodze. DD na przyzwoitych zimówkach, w trybie "auto" świetnie radzi sobie z takimi nawierzchniami i zachowuje się bardzo stabilnie ;-)
damiaszek - 2016-01-05, 13:31

Wiesz tylko uważaj bo przy hamowaniu to wszyscy sprawni mają 4x4 ;)
SilverTM - 2016-01-05, 15:21

napęd na obie osie jest bardzo wygodny i bezpieczny ale trzeba pamiętać że ten napęd nie powoduje lepszego hamowania. Jeszcze napęd w dusterze jest o tyle fajny że daje informacje o tym co się dzieje na drodze i czuć jak przednie koła tracą przyczepność i ten moment dołączenia tyłu.

Natomiast te "stałe" napędy ( haldex 5, quattro, 4matic itp ) powodują że auto przyspiesza bez uślizgu często nawet na dużej szklance. I już kiedyś miałem problem na bocznej drodze, czarna droga auto przyspiesza bez najmniejszego problemu zaraz zakręt 90 stopni, chcę zwolnić a tu czuję tylko szalony abs i nic się nie dzieje. Całe szczęście odbiłem na pobocze by koła złapały śniegu i wyhamowałem. Ale to zostaje w pamięci i uczy.

Dar1962 - 2016-01-05, 15:54

damiaszek napisał/a:
Wiesz tylko uważaj bo przy hamowaniu

przy hamowaniu nie pomoże żadne 4x4 :-P

Prezes - 2016-01-05, 20:52

Temat miał być o zainteresowaniu przechodniów, a nie o przechwalaniu się, że się auto innej marki wyprzedziło, albo, że się za szybo jeździ po śliskiej nawierzchni przy innych użytkownikach.
Ja mając 17 lat dużym fiatem zimą na letnich oponach też śmigałem inne auta i to wiele razy, aż do jednego hamowania, jak mnie zarzuciło i oberki zacząłem kręcić. Z wiekiem na szczęście zmądrzałem.

Żeby nie było OT - ja się ciągle za Daćką oglądam i tęskno mi za Dusterkiem. Ale czekam na kolejną wersję, może dadzą mi to co bym chciał.

gregorisan - 2016-01-06, 08:14

Tak od siebie. Sandero Stepway II wzbudza jakieś tam zainteresowanie. Już kilka razy ktoś mnie zaczepił na parkingu czy pod domem. A znajomym czy też rodzinie samochód przypadł do gustu - tylko nie wiem czy mówią to z grzeczności czy rzeczywiście im się podoba :mrgreen: A jak pytają o cenę to najczęściej ich sugestia jest taka, że ponad "50 tysiaków" musiał kosztować...
Mamy też w rodzinie policjanta z drogówki, który pracuje w Opolu i stwierdził, ze pierwszy raz widzi ten model samochodu ;-)