DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Biały osad na klemach akumulatora

SebastianW - 2009-03-30, 22:09
Temat postu: Biały osad na klemach akumulatora
hej, akumulator jest z 2005 roku. Przebieg samochodu to 15000 km. Podczas jazdy zapalila mi sie kontrolka ladowania akumulatora. Wylaczylem silnik i po chwili wlaczylem - jest ok.
Po dotarciu do domu zauwazylem ze klemy akumulatora sa pokryte czyms bialym - taki osad. Co to? Lepiej chyba to zetrzec czyms? Czy to jest normalne? Jakos nie zagladalem pod maske od baaardzo dawna.

Mamert - 2009-03-30, 22:13

Wyczyścić, nasmarować wazeliną techniczną lub innym specyfikiem do klem akumulatorowych, ale najważniejsze sprawdzić przewody odchodzące od aku czy ich nie "zżarło" (zwłaszcza te cieńsze).
stempik - 2009-03-30, 23:23

SebastianW napisał/a:
Czy to jest normalne

Jasne że normalne, choć raczej malo pożądane.
SebastianW napisał/a:
akumulator jest z 2005 roku

To i pewnie autko z 2005, a to oznaczać może że powinieneś posprawdzać wszystkie połączenia a zwłaszcza te do masy. Sprawdż też gęstość elektrolitu.

centercar - 2009-03-31, 09:30

przewaznie powoduja to luzne polaczenia klem z przewodami , czesto pozostaje jedynie wymiana klem
jackthenight - 2009-03-31, 10:09

Mamert napisał/a:
Wyczyścić, nasmarować wazeliną techniczną lub innym specyfikiem do klem akumulatorowych, ale najważniejsze sprawdzić przewody odchodzące od aku czy ich nie "zżarło" (zwłaszcza te cieńsze).

Ja jeszcze dodam, że po oczyszczeniu drucianką bardzo dobrze jest posmarować klemy i bieguny akumulatora takim smarem do tłoczków/cylinderków jak to :

http://www.allegro.pl/ite...cowych_5ml.html

W takich przypadkach ten smar również bardzo dobrze się będzie sprawdzać a przede wszystkim zabezpieczy przez korozją, utlenianiem itp.

SebastianW - 2009-03-31, 11:34

gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego. Tak wlasnie zrobie, a potem posmaruje smarem. Dzieki za pomoc!
jacek - 2009-03-31, 19:49

SebastianW napisał/a:
gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego

i trzy razy splunąć za siebie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

SebastianW - 2009-03-31, 21:24

jacek napisał/a:
SebastianW napisał/a:
gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego

i trzy razy splunąć za siebie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sie wie ze za siebie, przeciez nie do silnika! ;-)

centercar - 2009-04-03, 09:24

jackthenight napisał/a:

Ja jeszcze dodam, że po oczyszczeniu drucianką i papierem ściernym bardzo dobrze jest posmarować klemy i bieguny akumulatora takim smarem do tłoczków/cylinderków jak to :

http://www.allegro.pl/ite...cowych_5ml.html

W takich przypadkach ten smar również bardzo dobrze się będzie sprawdzać a przede wszystkim zabezpieczy przez korozją, utlenianiem itp.

nie zgodze sie, do zabezpieczania klem powinno sie stosowac wylacznie pasty smarowe z domieszka miedzi, np
http://www.allegro.pl/ite..._i_smaruje.html

jackthenight - 2009-04-03, 13:00

Na TVN Turbo w jakimś programie mówili właśnie o tym, że smar do tłoczków nadaje się rewelacyjnie do zabezpieczenia klem akumulatorów.

Ale nie będę się spierać, kiedyś używałem i smaru miedziowego i smaru do tłoczków przy zabezpieczaniu klem akumulatora i żadnych problemów nie miałem, a klemy i zaciski zawsze świeciły się jak psu jajeczka :)

centercar - 2009-04-03, 13:46

hehe to nie wiesz ze telewizja klamie? :):)

w sumie kazdy smar jest dobry do zabezpieczania klem, ale zaleca sie smary z dodatkami metalicznymi (aluminium, miedz, cynk itp)

jacek - 2009-04-03, 19:52

Najlepsza jest wazelina techniczna (uwaga kosmetyczna się nie nadaje)
jarek - 2009-04-18, 17:10

ja mam podobnie, tyle ze mi powiedzieli ze to biale cos to wlasnie zabezpieczenie!