|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Biały osad na klemach akumulatora
SebastianW - 2009-03-30, 22:09 Temat postu: Biały osad na klemach akumulatora hej, akumulator jest z 2005 roku. Przebieg samochodu to 15000 km. Podczas jazdy zapalila mi sie kontrolka ladowania akumulatora. Wylaczylem silnik i po chwili wlaczylem - jest ok.
Po dotarciu do domu zauwazylem ze klemy akumulatora sa pokryte czyms bialym - taki osad. Co to? Lepiej chyba to zetrzec czyms? Czy to jest normalne? Jakos nie zagladalem pod maske od baaardzo dawna.
Mamert - 2009-03-30, 22:13
Wyczyścić, nasmarować wazeliną techniczną lub innym specyfikiem do klem akumulatorowych, ale najważniejsze sprawdzić przewody odchodzące od aku czy ich nie "zżarło" (zwłaszcza te cieńsze).
stempik - 2009-03-30, 23:23
SebastianW napisał/a: | Czy to jest normalne |
Jasne że normalne, choć raczej malo pożądane.
SebastianW napisał/a: | akumulator jest z 2005 roku |
To i pewnie autko z 2005, a to oznaczać może że powinieneś posprawdzać wszystkie połączenia a zwłaszcza te do masy. Sprawdż też gęstość elektrolitu.
centercar - 2009-03-31, 09:30
przewaznie powoduja to luzne polaczenia klem z przewodami , czesto pozostaje jedynie wymiana klem
jackthenight - 2009-03-31, 10:09
Mamert napisał/a: | Wyczyścić, nasmarować wazeliną techniczną lub innym specyfikiem do klem akumulatorowych, ale najważniejsze sprawdzić przewody odchodzące od aku czy ich nie "zżarło" (zwłaszcza te cieńsze). |
Ja jeszcze dodam, że po oczyszczeniu drucianką bardzo dobrze jest posmarować klemy i bieguny akumulatora takim smarem do tłoczków/cylinderków jak to :
http://www.allegro.pl/ite...cowych_5ml.html
W takich przypadkach ten smar również bardzo dobrze się będzie sprawdzać a przede wszystkim zabezpieczy przez korozją, utlenianiem itp.
SebastianW - 2009-03-31, 11:34
gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego. Tak wlasnie zrobie, a potem posmaruje smarem. Dzieki za pomoc!
jacek - 2009-03-31, 19:49
SebastianW napisał/a: | gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego |
i trzy razy splunąć za siebie
SebastianW - 2009-03-31, 21:24
jacek napisał/a: | SebastianW napisał/a: | gdzies przeczytalem ze najlepiej jest przeczyscic szczotka z drutu mosieznego |
i trzy razy splunąć za siebie |
sie wie ze za siebie, przeciez nie do silnika!
centercar - 2009-04-03, 09:24
jackthenight napisał/a: |
Ja jeszcze dodam, że po oczyszczeniu drucianką i papierem ściernym bardzo dobrze jest posmarować klemy i bieguny akumulatora takim smarem do tłoczków/cylinderków jak to :
http://www.allegro.pl/ite...cowych_5ml.html
W takich przypadkach ten smar również bardzo dobrze się będzie sprawdzać a przede wszystkim zabezpieczy przez korozją, utlenianiem itp. |
nie zgodze sie, do zabezpieczania klem powinno sie stosowac wylacznie pasty smarowe z domieszka miedzi, np
http://www.allegro.pl/ite..._i_smaruje.html
jackthenight - 2009-04-03, 13:00
Na TVN Turbo w jakimś programie mówili właśnie o tym, że smar do tłoczków nadaje się rewelacyjnie do zabezpieczenia klem akumulatorów.
Ale nie będę się spierać, kiedyś używałem i smaru miedziowego i smaru do tłoczków przy zabezpieczaniu klem akumulatora i żadnych problemów nie miałem, a klemy i zaciski zawsze świeciły się jak psu jajeczka :)
centercar - 2009-04-03, 13:46
hehe to nie wiesz ze telewizja klamie? :):)
w sumie kazdy smar jest dobry do zabezpieczania klem, ale zaleca sie smary z dodatkami metalicznymi (aluminium, miedz, cynk itp)
jacek - 2009-04-03, 19:52
Najlepsza jest wazelina techniczna (uwaga kosmetyczna się nie nadaje)
jarek - 2009-04-18, 17:10
ja mam podobnie, tyle ze mi powiedzieli ze to biale cos to wlasnie zabezpieczenie!
|
|