|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Przeglad rejestracyjny albo gwarancyjny -
Krystian67 - 2020-12-01, 18:09 Temat postu: Przeglad rejestracyjny albo gwarancyjny - Prosze co szybką podpowiedż. Jutro mam przeglag gwarancyjny. Ważnosć do pierwszego przegladu rejestracyjnego tj. 18.12 br. Co radzicie . Czy razem równolegle wykonać te przeglady , czy też czekać pare dni i pojawic sie na stacji. Wiadomo ze chodzi mi też o wszelkie ukryte usterki w razie czego.
jas_pik - 2020-12-01, 18:42
Ale przegląd rejestracyjny robisz na SKP/OKP a przegląd gwarancyjny w ASO .
Chyba że mają u siebie SKP tak jak np RRG Puławska w Warszawie . Wtedy robisz wszystko za jednym zamachem.
bartos123 - 2020-12-01, 19:45
Koledze chyba bardziej chodzi o to, czy nie lepiej zrobić najpierw przegląd okresowy (po 3 latach) w celu wykrycia ewentualnych usterek i później uderzyć z nimi na ostatni przegląd gwarancyjny.
Mnie czeka taka decyzja w przyszłym roku i chyba tak zrobię, pojadę na przegląd do innej stacji (nawet jak ASO ma uprawnienia) i później z ewentualnymi usterkami do ASO na ostatni przegląd gwarancyjny (prawdopodobnie jak nic nie wyjdzie w stacji, to ostatni przegląd w ASO odpuszczę, olej sam potrafię wymienić i mam gdzie).
jas_pik - 2020-12-01, 20:25
tylko że SKP/PKP wyłapuje tylko usterki które sprawdza się w takim badaniu rejestracyjnym. jesli wynik będzie negatywny to trzeba będzie powtórnie zapłacić za to badanie w tej samej stacji.
Czyli lepiej zrobić najpierw przegląd w ASO a później rejestracyjny.
bartos123 - 2020-12-01, 20:34
Kontrola wzrokowa na przeglądzie gwarancyjnym, to jednak nie ścieżka diagnostyczna w stacji kontroli, także... A ewentualny koszt powtórnego przeglądu, będzie o wiele niższy niż koszt naprawy już po gwarancji. Każdy zrobi jak uważa za słuszne.
jas_pik - 2020-12-01, 20:45
A w czym problem aby zlecić kontrolę zawieszenia/amorków/hamulców w ASO ? Dostaniemy wykresy /dane pomiarowe.
W SKP tego nie otrzymamy .
Ale można podjechać do SKP ( każde ma to w swoim zakresie ) i zlecić im badanie samochodu ( koszt jest niższy niż badanie oficjalne ) i wtedy mogą zrobić kompleksowo ( robią takie zlecenia dla osób chętnych do zakupu samochodu) .
Przy okazji wyjdą ewentualne usterki które trzeba będzie usunąć aby przejść oficjalny przegląd.
To też jest rozwiązanie.
bartos123 - 2020-12-01, 20:59
jas_pik napisał/a: | A w czym problem aby zlecić kontrolę zawieszenia/amorków/hamulców w ASO ? Dostaniemy wykresy /dane pomiarowe.
W SKP tego nie otrzymamy .
Ale można podjechać do SKP ( każde ma to w swoim zakresie ) i zlecić im badanie samochodu ( koszt jest niższy niż badanie oficjalne ) i wtedy mogą zrobić kompleksowo ( robią takie zlecenia dla osób chętnych do zakupu samochodu) .
Przy okazji wyjdą ewentualne usterki które trzeba będzie usunąć aby przejść oficjalny przegląd.
To też jest rozwiązanie. |
Jasne, że można zlecić taką kontrolę w ASO - tylko nie zrobią tego za darmo (chyba).
W SKP otrzymamy wydruki z pomiarami (chyba że jest to "SKP" a nie SKP).
ASO są różne, jeżeli będzie to takie z podejściem: szukamy wszystkiego co się da, jak coś wyjdzie to zrobimy panu za free jeszcze w okresie gwarancji, to super, nie ma co sobie głowy zawracać SKP. Być może gdzieś są takie ASO, gdyby ktoś znalazł to proszę o namiary.
Powtórzę, każdy zrobi jak uważa za słuszne.
Dymek - 2020-12-02, 10:16 Temat postu: Re: Przeglad rejestracyjny albo gwarancyjny -
Krystian67 napisał/a: | Wiadomo ze chodzi mi też o wszelkie ukryte usterki w razie czego. |
A co chcesz naprawiać w 3 letnim aucie? Ja tydzień temu robiłem najpierw gwarancyjny a parę dni później na SKP. Nic oczywiście nie wylazło (poza zgłaszaną przeze mnie w ASO wymianą manetki kierunkowskazów). Wychodzę raczej z założenia, że to ASO (teoretycznie) ingeruje w samochód, więc może coś odkręcić, poluzować, niedokręcić a ścieżka i pracownik SKP może to potem wyłapać. Choćby niedokręcona osłona pod silnikiem czy minimalny wyciek spod filtra oleju po wymianie- kiedyś miałem ten przypadek. Poza tym jeżeli nawet SKP coś wyłapie po przeglądzie w ASO, to wracasz do ASO na usunięcie konkretnej usterki. Jeśli nie podlega ona gwarancji to i tak zapłacisz za usunięcie, w czym problem?
Krystian67 - 2020-12-02, 10:55
Czy zapłacę oto jest pytanie. Auto na gwarancji. Pytanie co znajdą . Zgoda na wykonanie usługi płatnej musi paśc ode mnie . Mam na mysli usterki spoza gwarancji.
Dymek - 2020-12-02, 12:04
Krystian67 napisał/a: | Zgoda na wykonanie usługi płatnej musi paśc ode mnie . Mam na mysli usterki spoza gwarancji. |
To oczywiste. Jednak kolejność przeprowadzenia przeglądów nie ma przecież na to żadnego wpływu.
Nikita_Bennet - 2020-12-02, 14:59
dobra stacja poza ASO, w sensie z diagnostą mechanikiem i możliwością wejścia do kanału ot co.
Potem ewentualna lista usterek itp i przegląd.
Ja ze swoich doświadczeń z ASO Elbląg i Olsztyn - zło konieczne i tyle żeby była gwarancja.
|
|