|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Jump starter Baseus
jurek - 2020-12-06, 14:29 Temat postu: Jump starter Baseus Czy ktoś używał? Po włozeniu krokodylków migają naprzemiennie zielona i czerwona dioda. Startować wtedy, czy wymusić świecenie zielonej i dopiero wtedy starować? pozdr
buladag - 2020-12-08, 01:02
Próbowałem użyć tego typu startera ale nie od baseus. Po 3 nieudanych próbach rozruchu (rozrusznik ledwo zakręcił, akumulator całkiem martwy) po jakimś czasie bateria spuchła i urządzenie było do kosza.
damiaszek - 2020-12-08, 08:37
Napiszę tak, u mnie zadziałało . W tego typu pakietach do samego startowania silnika nieistotna jest elektronika, ponieważ krokodylki są spięte bezpośrednio z biegunami akumulatora, zabezpieczone jedynie przed ładowaniem po uruchomieniu. Diody mogą wskazywać stopień naładowania pakietu czy jakieś inne jego funkcje (latarka, ładowarka usb, zasilanie laptopa itp.)
Spuchnięcie baterii świadczyło o jej niskiej jakości lub zużyciu. Przy dobrej jakości pakietu pakietem 2200mAh z prądem ciągłym 30C można odpalić silnik 1.6 benzyna (K4M w Dusterze) - Warunki odpalenia to -15C przy czym zarówno pakiet jak i silnik były w równowadze termicznej z otoczeniem, a orginalny akumulator nawet nie zaświecił kontrolek czy lampki podsufitowej (zamek centralny tez nie otworzył drzwi)
jurek - 2020-12-08, 15:24
Kupiłem na nocnej promocji w Euro Rtv za 159zl. Nie ma polskiej instrukcji. Na YT nie bardzo czytelne jak dla mnie. Pisałem do nich o polską instrukcję, bo mają obowiązek dać, ale na razie bez odpowiedzi. pozdr
defunk - 2020-12-08, 16:21
buladag napisał/a: | Próbowałem użyć tego typu startera ale nie od baseus. Po 3 nieudanych próbach rozruchu (rozrusznik ledwo zakręcił, akumulator całkiem martwy) po jakimś czasie bateria spuchła i urządzenie było do kosza. |
Ludzie mówią, że starter w cenie powerbanka do komóreczki nadaje się... do komóreczki.
Przyznam, że nie potrzebuję, ale z czasem zacznę rozważać zakup czegoś ze stajni NOCO -- tanie nie są, ale ponoć nie do zarżnięcia (wiadomo, robione pod amerykańskie warunki).
macminer - 2020-12-08, 16:29
defunk napisał/a: | zacznę rozważać zakup czegoś ze stajni NOCO |
Nie wiem, czy oglądałeś ten materiał: https://youtu.be/ixWPx79g3yk
Jest to już drugi test. Zeszłoroczny: https://youtu.be/JN8A2nIMUWA
Ogólnie, NOCO spełnia swoją funkcję, ale nie jest aż tak rewelacyjny, jak wskazywałaby na to cena. Stosunek ceny do jakości jest wręcz bardzo słaby. Lepiej chyba kupić coś z lepszej "chińszczyzny".
Natomiast z pewnością najtańsza chińszczyzna nadaje się wyłącznie do kosza.
laisar - 2020-12-08, 16:41
jurek napisał/a: | Nie ma polskiej instrukcji |
Jeśli taki https://e-baseus.com/product-pol-2070-Baseus-Car-Jump-Starter-Power-Bank-z-funkcja-rozruchu-samochodu-kable-KLEMY-latarka-8000mAh-5V-2-4A.html to instrukcja jest tam do ściągnięcia.
damiaszek - 2020-12-09, 09:35
defunk napisał/a: | [
Ludzie mówią, że starter w cenie powerbanka do komóreczki nadaje się... do komóreczki.
Przyznam, że nie potrzebuję, ale z czasem zacznę rozważać zakup czegoś ze stajni NOCO -- tanie nie są, ale ponoć nie do zarżnięcia (wiadomo, robione pod amerykańskie warunki). |
Nie trzeba wydawać dużo kasy, zamiast kupować dedykowane startery z dodatkowymi funkcjami lepiej kupić pakiet modelarski i krokodylki z odpowiednimi złączami do niego.
dacia - 2020-12-11, 22:28
Za miast tego czegoś kup sobie akumulator co 4-6 lat. Kiedyś też miałem zajawkę na takie urządzenie , kupiłem i co???? miałem to w domu jak padł mi akumulator a do domu miałem hmm ze 100km;-)
defunk - 2020-12-12, 10:56
dacia napisał/a: | Za miast tego czegoś kup sobie akumulator co 4-6 lat. Kiedyś też miałem zajawkę na takie urządzenie , kupiłem i co???? miałem to w domu jak padł mi akumulator a do domu miałem hmm ze 100km;-) |
No to błąd, bo oczywiście, że przydaśki nie mają sensu jeśli zalegują.
Mnie może się kiedyś przydać, bo czasem jeździmy w dziwne miejsca, czasem bywa tam mroźno (hmm kiedyś tak bywało nawet w miarę świeży akumulator może odmówić posłuszeństwa.
jurek - 2020-12-12, 14:46
Praktyka. Po podłączeniu do klem, przestają migać diody i pali się zielona. Wtedy można startować. Przed podłączeniem jumpa napięcie 11,1 v. Zakręcił ale słabo. Po podłączeniu napięcie 12,4 v. Zakręcił i zapalił natychmiast. Nie wiem jak przy większym rozładowaniu aku, ale wygląda na to, że Baseus działa. Wskaznik pokazuje dalej pełne naładowanie. pozdr
|
|