|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Czasy wym/zam eurotax - duster przód
Fruxo - 2020-12-08, 21:37 Temat postu: Czasy wym/zam eurotax - duster przód Dziś jeden cwaniak chciał wymusić na mnie stłuczkę ale przeliczył się bo miałem ukrytą kamerkę i 5 pkt wpływowego na jego konto .
Teraz potrzebuje informacji o rbg przewidzianym w eurotaxie/info expercie
na czynności:
wym/zamont zderzak przód
wym.zamont przeciwmgielne przód
wym/zamont dzienne led (ori)
wym/zamont nakładek na nadkole które zachodzi na zderzak przód (ori)
dla dustera 2012 laureate 1.6
najlepiej jak by mi jakaś duszyczka po prostu zrobiła/przerobiła kosztorys na malowanie zderzaka z takimi elementami
hak64 - 2020-12-09, 18:36
Fruxo napisał/a: | najlepiej jak by mi jakaś duszyczka po prostu zrobiła/przerobiła kosztorys na malowanie zderzaka z takimi elementami |
Kolego, korzystanie programów eksperckich nie jest darmowe!
Wycena szkody jest obowiązkiem ubezpieczyciela, zatem to on robi oględziny (lub kosztorys na podstawie fotek uszkodzeń). Poszkodowany może kwestionować wycenę ubezpieczyciela, a nawet zlecić sporządzenie niezależnej wyceny, ale po stwierdzeniu nieprawidłowości w wycenie ubezpieczyciela. Zatem najpierw zgłaszasz szkodę, czekasz na oględziny pojazdu, otrzymujesz kosztorys, a dopiero później podejmujesz dalsze kroki.
Miłego dnia.
Fruxo - 2020-12-09, 18:46
przecież wystarczy edytować starą kalkulacje i można oznaczyć interesujące nas elementy, nie trzeba zapisywać żeby dostać wstępny raport i to dokładnie nic nie kosztuje.
Duster to mocno popularny model raczej każdy likwidator ma ja na swoim koncie.
Ja zawsze robiłem tak że brałem rozwalony na tył , oznaczałem wszystko z przodu potem tylko kopiowałem do notatnika interesujące mnie pozycje z robocizny z oznaczeniem przód i to wszystko , zamykasz kalkulacje.
toka93 - 2020-12-09, 20:17
Program kosztuje, czas też kosztuje.
Skoro nie Ty jesteś sprawcą to co się przejmujesz kosztami?
dudu$ - 2020-12-09, 22:11
Ja ogólnie odstawił bym auto do RRG , wziął auto zastępcze i nie martwił się kosztami. Duster nawet te egzemplarze 10cio letnie są jeszcze trochę warte wiec obstawiam, że dostaniesz kosztorys na kwotę 3-3,5 tyś zł
Fruxo - 2020-12-10, 05:00
Ja też likwidowaniem szkody więc wiem ile czasu to zajmuje na pewno mniej niż pisanie o tym. Zapytałem ile jest jednostek na wym/zamont zderzaka do dustera bo pewnie 20-30. Zamiast tego rozpisuje cię się jakie to drogie i pracochłonne zajęcie. Jeden kosztorysy w eurotexie kosztuje 12 zł całość idzie w koszta firmy.
tAboon - 2020-12-10, 08:02
Fruxo napisał/a: | Jeden kosztorysy w eurotexie kosztuje 12 zł całość idzie w koszta firmy. |
No i co najwyżej można stracić robotę. W sumie to niewielkie koszty.
Skoro piszesz, że likwidowałeś szkody to nie ma nikogo wśród znajomych aby Ci policzył?
Szkoda z OC, więc ubezpieczyciel przedstawi Tobie swój kosztorys z czaszami, potem podstawiasz sobie tylko stawki i części i masz gotową kalkulację. Po co więc robić samemu od zera kosztorys?
hak64 - 2020-12-10, 18:14
Fruxo napisał/a: | Jeden kosztorysy w eurotexie kosztuje 12 zł całość idzie w koszta firmy. |
To jedź do jakiegoś serwisu, może za przysłowiową flaszkę, ktoś się pobawi programem. tAboon napisał/a: | No i co najwyżej można stracić robotę. | Znam nawet kilka przypadków.
Póki co kolego Fruxo, pomimo faktu, że mam siwą brodę to nie robię za świętego Mikołaja, bo moje renifery trzeba karmić. Jednorazowe wejście w Audatex, czy Eurotax kosztuje mnie prawie 50 zł, Do tego należy doliczyć koszt uzyskania certyfikatu rzeczoznawcy (w tej chwili około 20 tys zł), praktyki, szkolenia, egzaminy, oraz związane z tym wyjazdy i pobyty w hotelach. Nie licz więc na darmową wycenę, bo jej nie zrobię choćby z szacunku dla klientów, którzy za usługę płacą.
Miłego dnia.
eplus - 2020-12-10, 20:27
Ciebie chyba Fruxo nawet nie brał pod uwagę. Jeśli się mylę, to niech mnie poprawi.
Fruxo - 2020-12-10, 23:04
ale ja nie chce kosztorysu tylko same czasy , bez wpisywania nr rejestracyjnych i zasypywania
Fruxo - 2020-12-15, 00:57
zderzak p wym 5 jc
zderzak p rozbrojenie 5jc
czas operacyjny 2 min ( i to dlatego że audatex ładuje się jak zwykle) , to apropo tych zapracowanych likwidatorów szkód co każde wejście do programu kosztuje milion złoty.
|
|