DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - zmiana opon na zimowe

daro113 - 2021-01-29, 20:59
Temat postu: zmiana opon na zimowe
Witam wszystkich
jestemnowy. od tygodnia mam dustera ale na całorocznych oponach 17 cali, chce zmieni na 16 stalowe, podobno trzeba przestawic komputer zeby niem wariował z cisnieniem w oponach , moze ktos pomoże bo nie mam pojecia jak to zrobic :cry: :oops:

arnold - 2021-01-29, 21:05

Przytrzymujesz strzałkę na pozycji reset i nic więcej nie trzeba.
daro113 - 2021-01-29, 21:31

ok, ale tak bardziej pogladowo
Black Dusty - 2021-01-29, 22:42

daro113 napisał/a:
ok, ale tak bardziej pogladowo

Tak bardziej poglądowo to w INSTRUKCJI przeważnie jest opisane, czytałeś :?:

laisar - 2021-01-29, 22:44

http://www.daciaklub.pl/f...1737909#1737909
arnold - 2021-01-30, 07:54

Pozycja w komputerze pokładowym nazywa się "resetuj ciśnienie". Po zmianie kół wystarczy przytrzymać strzałkę na kierownicy, pozycja zacznie pulsować i można się przejechać. Dobrze żeby ciśnienie w kołach było odpowiednie.
Prezes - 2021-01-30, 23:10

daro113 napisał/a:
jestemnowy. od tygodnia mam dustera ale na całorocznych oponach 17 cali, chce zmieni na 16 stalowe, podobno trzeba przestawic komputer zeby niem wariował z cisnieniem w oponach , moze ktos pomoże bo nie mam pojecia jak to zrobic :cry: :oops:

Jeśli te całoroczne to Bridgestone duele sporty A/S to są dupa a nie całoroczne, właśnie wymieniłem takie na prawdziwe całoroczne i jest bajka - co polecam, bo auto nadal fajnie wygląda na 17-kach
Po wymianie opon po 2 dniach też mi się kontrolka zaświeciła nierównego ciśnienia i zrobiłem tak - podjechałem na stację, wyrównałem ciśnienie na 2.2 bara w każdym kole, zresetowałem kontrolę ciśnienia - tak jak koledzy napisali, strzałkami na kierownicy w komputerze pokładowym przechodzisz na SET {coś tam} i trzymają z 5 sekund strzałkę w dół ustawiłem na nowo ciśnienie w oponach

Black Dusty - 2021-01-31, 01:24

Prezes napisał/a:
ustawiłem na nowo ciśnienie w oponach

Tyle że zgodnie z instrukcją "Ustawienie parametrów początkowych
odbywa się po kilku minutach jazdy." - bez jazdy może się nie udać i będzie wyskakiwać ostrzeżenie.

Prezes - 2021-01-31, 14:56

Black Dusty napisał/a:
"Ustawienie parametrów początkowych
odbywa się po kilku minutach jazdy."

Wszystko mam OK od tygodnia, więc podejrzewam, że "odbywa się" samo. Po napompowaniu, zresetowaniu, ruszyłem w drogę do domu i wtedy komputer zapisał sobie "stan początkowy", od którego jak będzie miał odchylenia będzie alarmował. i to rozwiązanie sobie bardzo cenię, nie jakieś dziady czujniki.. Te pewnie w sportowych na torze są potrzebne, gdzie wszystko się liczy