|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Po naprawie zawieszenia świecą kontrolki ABS i ESP
Michał B24 - 2021-02-16, 15:20
Trochę z innej beczki pytanie:
1 Odebrałem auto z naprawy zawieszenia, po spotkaniu z elementami krajobrazu. Wymieniony wózek, wahacz, kolumna, felga. Po wyjeździe na ulicę od razu pali się kontrolka ABS i chyba ESP, no auto jadące zygzakiem. W związku z tym nie działa tempomat, ale dalej działa ABS i kontrola trakcji ASR. Nie jeżdżę tak, żeby testować ESP, chyba nigdy mi się nie włączyło. Co może być przyczyną?
Tak, wiem, mam gwarancję na naprawę i wrócę do warsztatu. Ale nie lubię jeździć do warsztatu, może to jakaś błachostka.
Dodam, że po uszkodzeniu też pojawiły się obie kontrolki, ale koło stało krzywo i schodziło powietrze, więc kontrolki zapalały się dopiero po kilku kilometrach od uruchomienia. Zrzuciłem wtedy na karb że system zgłupiał, przez krzywe koło.
Michał B24 - 2021-02-16, 17:08
Ok, tempomat działa, ale nagle zaczęło mi hamować prawe przednie koło, bez powodu, aż musiałem stanąć. To pompa ABS je hamowała.
Limes - 2021-02-16, 17:43
Sądzę że walnięty czujnik prędkości koła . ABS uderza w które koło ? uszkodzony czujnik zapewne będzie po przeciwnej. Po takiej awarii profilaktycznie powinien sprawdzić kompem czy wszystko OK.
Michał B24 - 2021-02-16, 18:26
Uszkodzone bylo lewe, kopie w prawe.
Limes - 2021-02-16, 18:29
Tak jak myślałem . Do wymiany lewy czujnik. Warto jeszcze sprawdzić skanerem. Lub pomierzyć sam czujnik ,ale to nie łatwe.
endriu333 - 2021-02-16, 21:01
Dokładnie, trzeba podpiąć pod komputer i odczytać wartości rzeczywiste z czujników koła...auto jedzie normalnie tzn. Nie ściąga?
Michał B24 - 2021-02-17, 08:21
Nie ściąga, ale kierownica nie jest idealnie prosto. Z tym sobie poradzę.
Limes - 2021-02-17, 08:49
A skoro kierownica nie jest na wprost to : oprócz uszkodzonego czujnika prędkości ( lub nie uszkodzony ) dochodzi ci czujnik kąta skrętu kierownicy . W sytuacji kiedy kierownica nie jest na wprost czujnik wysyła impulsy ( abs, wspomaganie ) , Trzeba wrócić do ustawień prawidłowych ( fabrycznych ) . Wizyta na stacji diagnostycznej ( geometria toru jazdy ) i komputer do ustawienia czujnika kata skrętu . Czy zauważyłeś że abs odzywa się przy minimalnym ruchu kierownicy np ( zmiana pasa ruchu ) przy prędkości pow . 25 km/h ?
endriu333 - 2021-02-17, 08:54
Dokładnie, wygląda na to że warsztat odwalił jakąś partyzantkę. Trzeba zacząć od podstaw "wyprostowanie" tematu.
Michał B24 - 2021-02-17, 15:22
Zacząłem od zgłoszenia usterki do warsztatu, czekam na wizytę.
Wyprostowac kierownice, zamierzam z niezależnym warsztatem, ale najpierw muszę się dowiedzieć co jest
Limes - 2021-02-17, 17:40
Wyprostować kierownicę to nie tak łatwo jak 5 zł zgubić . Powinno to być zrobione na stacji diagnostycznej , na tylne koła czujniki i na przednie też , będziesz miał pewność że koła ustawione prawidłowo , Jeżeli wiesz lub będziesz wiedział ze skanera o ile masz przestawioną kierownicę . Wartość znana pozwoli diagnoście do ustawienia kierownicy luzując drążki i wrócić położenie kierownicy . Ale diagnosta nie chce ruszać ustawię jeżeli wartość jest większa jak 10 *.
Michał B24 - 2021-02-17, 18:54
Ale ja nie chcę tego osobiście robić, bo nie mam sprzętu. Mam w okolicy warsztat/stacje diagnostyczną, która ogarnia takie tematy. Znaczy potrafią w zmotanej terenówce geometrie ustawić, gdzie inne stacje się poddają. Po prostu wolę zapłacić za usługę, a wyjdzie mnie to mniej niż jeżdżenie na poprawki do ASO. Z wyliczenia godziny mej pracy to wychodzi.
Dziwna sprawa, dziś już nie ma ani jednego błędu, ASR, ESP, ABS działają poprawnie.
Auto przestało noc i koniec problemu?
Kierownica dalej jest kilka minut w prawo. Znaczy lewa strona (góra poprzeczki) jest wyżej od prawej o 3-4mm przy jeździe na wprost. Czyli poniżej 1 stopnia.
Limes - 2021-02-17, 20:05
To nie ma co szukać ,, dziury w całym ,, Dobrze że jest bez błędów . A 1* to nawet ( myślę ) że w granicy błędu , a raczej tolerancji luzu w czujniku skrętu . Myślałem że jest więcej.
Auto Krytyk - 2021-02-18, 09:31
Ileś lat temu przy wymianę przewodów hamulcowych pourywali mi instalacje elektryczną od abs, tak samo kontrolki się świeciły, wypierali się później że tak było hehe
Michał B24 - 2021-02-18, 11:03
Auto Krytyk napisał/a: | Ileś lat temu przy wymianę przewodów hamulcowych pourywali mi instalacje elektryczną od abs, tak samo kontrolki się świeciły, wypierali się później że tak było hehe |
Ja ich nie obwiniam, bo błąd pojawił się po kolizji, przed dostarczeniem do warsztatu. Zgłosiłem problem, ale na razie zniknął. Może sterownik wyczyścił, bo auto stało z odłączonym akumulatorem, przez dłuższy czas.
endriu333 - 2021-02-18, 12:57
no według mnie to samo się tak jak nic nie psuje tak i nic nie naprawia - coś jest nie tak - ja bym jednak obstawiał jakiś problem komunikacyjny czyjników....
Michał B24 - 2021-02-19, 13:49
Trzeci dzień bez błędów
|
|