|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Sandero II - kontrolka ci¶nienia w ogumieniu
coyotexxx - 2021-02-26, 07:14 Temat postu: Sandero II - kontrolka ci¶nienia w ogumieniu W Dacia Sandero II (2014) wci±ż zapala się kontrolka ci¶nienia w ogumieniu oraz kontrolka wielofunkcyjna. Oczywi¶cie Ci¶nienie w oponach jest prawidłowe i zgodne z tabliczk±. Reset pomaga jedynie na kilka minut. Zwiększenie ci¶nienia o jedn± kreskę nic nie daje.
Trwa to już od czterech miesięcy.
ASO nie ma pojęcia co jest przyczyn± i jak to zwykle z nimi bywa sugeruj± wymianę wszystkiego co się da aż usterka sama zniknie...
Gdzie może leżeć przyczyna?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
rob_plk - 2021-02-26, 08:16
Ci¶nienie sprawdzane dobrym ci¶nieniomierzem? Co komp pokazuje, czy widzi ci¶nienie, i jakie, widzi czujniki?
coyotexxx - 2021-02-26, 09:20
rob_plk napisał/a: | Ci¶nienie sprawdzane dobrym ci¶nieniomierzem? |
Jak wspomniałem problem trwa od 4 miesięcy więc ci¶nieniomierze były różne. Od automatów na stacjach benzynowych poprzez wulkanizację aż do ASO.
rob_plk napisał/a: | Co komp pokazuje, czy widzi ci¶nienie, i jakie, widzi czujniki? |
Tam nie ma czujników w kołach.
Hiszpan_JS - 2021-02-26, 19:01
coyotexxx napisał/a: | Tam nie ma czujników w kołach. | A więc pytanie: rob_plk napisał/a: | Ci¶nienie sprawdzane dobrym ci¶nieniomierzem? | jest mylnym tropem. Jakiekolwiek ci¶nienie, byle równe we wszystkich kołach nie powinno aktywować alarmu. Pierwszy podejrzany to czujnik ABS-u.
dudu$ - 2021-02-26, 21:11
coyotexxx napisał/a: | rob_plk napisał/a: | Ci¶nienie sprawdzane dobrym ci¶nieniomierzem? |
Jak wspomniałem problem trwa od 4 miesięcy więc ci¶nieniomierze były różne. Od automatów na stacjach benzynowych poprzez wulkanizację aż do ASO.
rob_plk napisał/a: | Co komp pokazuje, czy widzi ci¶nienie, i jakie, widzi czujniki? |
Tam nie ma czujników w kołach. |
Jeste¶ pewien w 100%, ze nie ma czujników w kołach? Miałem MCV II z tego roku i w kołach na 100% były czujniki. Od 2015 roku w sandero II ci¶nienie było sczytywane z ABSu
keisyzrk - 2021-02-26, 21:17
W połowie 2015 roku przestali montować czujniki w kołach. SprawdĽ jak± masz naklejkę na drzwiach. http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=13986
|
|