DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Regulacja temperatury powietrza wentylacji

RowerekCombi - 2017-10-18, 17:42

http://www.daciaklub.pl/f...1739499#1739499
laisar napisał/a:
Temperaturą [powietrza wentylacji] steruje się za pomocą mieszalnika.

Hmmm. jakiś inny patent? czy bez klimy też jest mieszalnik ? do tej pory miałem styczność z otwieranym zaworem w pokrętle lub suwaku temu mnie deczko zaskoczyłeś :shock: no ale nie szkodzi uczymy się całe życie a i tak umieramy nie douczeni :-P można poprosić o schemat budowy tego właśnie ogrzewania i mieszalnika? będę wdzięczny i mądrzejszy o kolejny detal :->

shrek - 2017-10-18, 18:00

RowerekCombi sa auta, modele sterowane zaworem/ami i sa strowane mieszalnikiem jak pisze laisar.
RowerekCombi - 2017-10-18, 18:20

shrek napisał/a:
RowerekCombi sa auta, modele sterowane zaworem/ami i sa strowane mieszalnikiem jak pisze laisar.

Spoko rozumie shreku :-> dacie dopiero poznaję więc laisar i wszyscy chyba zrozumieją moją nie wiedzę w tej materii, chciałem podpowiedzieć gdzie jeszcze płyn zostaje lub gdzie znika po niby prawidłowym odpowietrzeniu a po kilku km znów go brakuje ale to nie ten model i nie tentego to rozwiązanie :lol: Poproszę schemat tego mieszalnika i ogrzewania bo muszę to zobaczyć jak to wygląda w dacii. Ale powiem tak ze jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy laisara zjadł człek chyba zęby na tych daciach wszelkiej maści wielki ukłon dla niego :->

quartzu - 2017-10-18, 18:32

Drogi Rowerku, obecnie mało które auto ma zawór jak to bywało np. w Polonezie. Klapy sterują ogrzewaniem Obieg płynu jest cały czas, tylko powietrze idzie "przez" nagrzewnicę lub ją omija. Nie jest to żadna nowość, pierwsze z brzegu. Passaty B4, pełnoletnie obecnie np. tak miały. Ale sam wpis ma sens i tak, bo w przypadku całkowitego opróżnienia układu własnie nagrzewnica będzie głównym źródłem problemu z zapowietrzeniem. I nie ma tu znaczenia czy jest zawór czy go nie ma. :->
shrek - 2017-10-18, 19:57

RowerekCombi napisał/a:
shrek napisał/a:

Spoko rozumie shreku :-> dacie dopiero poznaję więc laisar i wszyscy chyba zrozumieją moją nie wiedzę w tej materii, chciałem podpowiedzieć gdzie jeszcze płyn zostaje lub gdzie znika po niby prawidłowym odpowietrzeniu a po kilku km znów go brakuje ale to nie ten model i nie tentego to rozwiązanie :lol: Poproszę schemat tego mieszalnika i ogrzewania bo muszę to zobaczyć jak to wygląda w dacii. Ale powiem tak ze jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy laisara zjadł człek chyba zęby na tych daciach wszelkiej maści wielki ukłon dla niego :->

Nie mozeny wiedziec wszystkiego, ani byc nieomylni. ;-) A guru to juz chyba ze trzeci komplet zebow zjada przez dacie ;-)

laisar - 2017-10-19, 12:45

RowerekCombi napisał/a:
jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy laisara

Dzięki, ale to żaden wyczyn - informacje dostępne w sieci plus ogarnięcie wyszukiwania plus trochę pamięci.

RowerekCombi napisał/a:
czy bez klimy też jest mieszalnik?

Oczywiście.

RowerekCombi napisał/a:
można poprosić o schemat budowy tego właśnie ogrzewania i mieszalnika?

RowerekCombi - 2017-10-19, 13:32

laisar napisał/a:

Dzięki, ale to żaden wyczyn - informacje dostępne w sieci plus ogarnięcie wyszukiwania plus trochę pamięci

No wiesz to też trzeba umieć i się orientować w wirtualnym świecie. A głowa moja jest w innym wymiarze teraz więc niewiele do mnie coś innego dociera. Zycie ;-)
A bo zapomniałem dzięki za schemat :lol: