|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Centralny zamek nie zamyka auta.
yurec1st - 2021-05-12, 11:11 Temat postu: Centralny zamek nie zamyka auta. Zdarzało mi się już kilkakrotnie, że pilot nie zamyka auta. To znaczy normalnie podczas zamykania, siłowniki w drzwiach klepią dwukrotnie i wtedy działa blokada, natomist w przypadku gdy siłowniki klepią raz to drzwi zostają otwarte. Po chaotycznych próbach trzaskania wszystkimi drzwiami, próbą otwarcia i zamknięcia z klawisza również, który zawsze działał, po odpaleniu i zgaszeniu auta czasem zaczynał działać a czasem nie. Nosiłem ze sobą oba piloty żeby wykluczyć awarię któregoś. Serwis się wypiął i auto wróciło z przeglądu z adnotacją "Kluczyk działa prawidłowo". Mimo tej arbitralnej oceny serwisu "centralny" nic sobie z tego nie robi i problem nadal radośnie występuje.
Dymek - 2021-05-12, 11:53
Jeżeli słychać, że siłowniki "klepią", to oznacza, że kluczyk-pilot działa i polecenie z kluczyka zostało przez samochód odebrane. Problem nie leży więc w kluczykach. Kluczyk wydaje dwa polecenia Zamknij i Otwórz, albo nie działa. Nie może wydawać polecenia "Zamknij, ale nie całkiem".
No i co to znaczy, że klepią 2 razy? Ja słyszę tylko 1 raz w obu przypadkach
toka93 - 2021-05-12, 12:02
Siłownik zamka. Naprawa po kosztach maks 50zł i godzinka roboty
Dymek - 2021-05-12, 12:04
toka93 napisał/a: | Siłownik zamka. Naprawa po kosztach maks 50zł i godzinka roboty |
Zaraz, zaraz- wszystkie 5 sztuk na raz? Raczej to sterowanie.
toka93 - 2021-05-12, 12:05
A spróbuj mieć uchylone jedne drzwi to przy zamykanie odrygluje wszystkie.
yurec1st - 2021-05-12, 12:06
Dymek napisał/a: | No i co to znaczy, że klepią 2 razy? |
Po naciśnięciu pilota raz=siłownik klep i klep
toka93 napisał/a: | Siłownik zamka |
Który? Bo wszystkie drzwi otwarte.
Dymek - 2021-05-12, 12:14
toka93 napisał/a: | A spróbuj mieć uchylone jedne drzwi to przy zamykanie odrygluje wszystkie. |
Ale to Panie Kolego działa przy otwartych drzwiach a nie przy otwartym jednym zamku. Efekt odryglowania (blokady zamknięcia) przy otwartych drzwiach jest sterowany tylko i wyłącznie czujnikami przy drzwiach zapalającymi oświetlenie kabiny. Sprawdź- centralny bez problemu zamknie się przy otwartych drzwiach i jednocześnie wciśniętym ręką czujniku otwarcia. Dlatego awaria jednego z siłowników nie da takiego efektu żeby wszystkie drzwi się nie zamykały. Przynajmniej w Sandero II.
Natomiast może to jest trop- sprawdzić czy wszystkie czujniki w drzwiach gaszą oświetlenie i kontrolkę na desce.
sobol1976 - 2021-05-12, 12:14
Jeśli siłownik "klepie" 2 razy to znaczy że napotkał problem z zamknięciem drzwi lub jakąś przeszkodą/blokadą i po prostu otwiera drzwi. U mnie czasami jak nie domknę drzwi to występuje. Jeśli jesteś pewien, że wszystkie drzwi dobrze docisnąłeś. To możliwe że będzie wymagana regulacja elementów rygli. A może uszczelki drzwi? Sprawdź jeszcze domknięcie bagażnika - to też może być problem.
Któryś z 5 siłowników może być też zablokowany mechanicznie lub uszkodzony elektrycznie - wtedy reszta się otworzy. Przy otwartych drzwiach sprawdzaj zamykanie, czy wszystkie próbują się zamknąć.
Dymek - 2021-05-12, 12:19
sobol1976 napisał/a: | Jeśli siłownik "klepie" 2 razy to znaczy że napotkał problem z zamknięciem drzwi lub jakąś przeszkodą/blokadą i po prostu otwiera drzwi. |
Otóż to- dlatego są dwa klepnięcia, zamyka i zaraz otwiera. Dlatego sugeruję sprawdzić wszystkie czujniki drzwiowe.
Cytat: | Któryś z 5 siłowników może być też zablokowany mechanicznie lub uszkodzony elektrycznie - wtedy reszta się otworzy. |
Nie- żaden z siłowników w Dacii Sandero nie ma obwodu czujnika zamknięcia. Uszkodzony siłownik po prostu nie zamknie lub nie otworzy drzwi- pozostałe będą działać.
yurec1st - 2021-05-12, 12:26
sobol1976 napisał/a: | Jeśli siłownik "klepie" 2 razy to znaczy |
U mnie zamyka i jest w porządku. Jeśli klepie 4x wtedy są niedomknięte drzwi. Żeby uściślić jak mówię 2x mam na myśli pracę siłownika z krótką przerwą na drugie trochę inne klepnięcie. Jeśli mówię 1x to te klepnięcia występują bez tej przerwy. Kierunkowskaz też miga 2x i wtedy jest dobrze. Bagażnik też sprawdzałem. Nie jestem 100 procent pewny ale chyba jak zamek nie zamknie to kierunkowskaz miga 1x.
Dymek - 2021-05-12, 12:35
yurec1st napisał/a: | Jeśli klepie 4x wtedy są niedomknięte drzwi. Żeby uściślić jak mówię 2x mam na myśli pracę siłownika z krótką przerwą na drugie trochę inne klepnięcie. |
Już rozumiem- słyszysz po prostu "dobicie" siłownika i po chwili zwolnienie. Wygląda więc na to, że gdy nie słyszysz tego podwójnie, to siłowniki robią ruch, ale "nie mają siły" przełączyć zamków. Pozostaje więc chyba tylko problem z ich zasilaniem... Przekaźnik?
yurec1st napisał/a: | Nie jestem 100 procent pewny ale chyba jak zamek nie zamknie to kierunkowskaz miga 1x. |
To sprawdź, bo to by było ciekawe. Gdyby faktycznie wtedy migał jeden raz to by oznaczało, że zamiast zamykania wykonuje polecenie OTWÓRZ a to mógłby być teoretycznie jednak problem z pilotem.
W Sandero łatwo się temu przyjrzeć- wystarczy obserwować z zewnątrz zamek (przycisk) bagażnika, który wyraźnie rusza się podczas zamykania i otwierania i po kierunku tego ruchu można się zorientować czy zamyka czy otwiera.
jurek - 2021-05-12, 12:46
U mnie się zrobiło to samo. Muszę przytrzymać pilot dłużej aby usłyszeć drugie cichsze kliknięcie. Jak nacisnę krótko na jeden klik nie zamyka. Nastąpiło to w mrozy i tak zostało. pozdr
yurec1st - 2021-05-12, 13:21
Dymek napisał/a: | słyszysz po prostu "dobicie" siłownika i po chwili zwolnienie |
"dobicie" siłownika i natychmiast zwolnienie. Ale muszę czekać do następnego zdarzenia. Tylko co wtedy?
|
|