DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - wypełnienie szczelin zawiasów maski duster II

BLACHA_997 - 2021-06-05, 07:49

Zadam jeszcze jedno pytanie. Czy w nowych Dusterach pojawiło się może takie wypełnienie tych szczelin w których chowają się zawiasy maski silnika? Jeśli tak byłbym wdzięczny za info na temat nr części, gdyż na pewno coś takiego chciałbym zamontować.
laisar - 2021-06-05, 10:01

Może foteczka?

Bo jakaś "osłona zawiasu maski" istnieje - nr 3 i 4:

- dodatkowo wspierana przez "uszczelki" - nr 10 i 11:

/

Ale one są chyba we wszystkich dusterach II?

BLACHA_997 - 2021-06-05, 12:44

Uszczelki 10 i 11 mam, natomiast osłonę zawiasu maski 3 i 4 :shock: chyba też mam, bo nic z tego rysunku nie pojmuję. Wydaje mi się, że to te dwa plastiki zachodzące na szybę przednią.

Mnie natomiast chodzi o tą przestrzeń:

yurec1st - 2021-06-05, 15:49

https://allegro.pl/listing?string=dacia%20os%C5%82ona%20zawiasu%20maski&sourceid=Mozilla-search&bmatch=cl-e2101-d3794-c3683-aut-1-1-0528
BLACHA_997 - 2021-06-05, 17:39

Czyli raczej dobrze sądziłem. Te osłony, to plastiki zachodzące na szybę. U mnie na zdjęciu widoczny jest fragment na samej górze powyżej (górnego) ramienia grotu strzałki.

Myślałem, że jak nowe Dustery dostały spojlery przedniego koła to może i na tą dziurę projektanci znaleźli jakiś patent.

laisar - 2021-06-05, 22:21

Musiałoby to być coś ruchomego albo podobnego do szczotki, żeby zawias jednak się chował, prawda?

Poza tym jak maska jest zamknięta, to przecież zatyka tę dziurę, więc po co szukać dziury w całym? (;

BLACHA_997 - 2021-06-06, 09:22

laisar napisał/a:
Musiałoby to być coś ruchomego albo podobnego do szczotki, żeby zawias jednak się chował, prawda?;

Właśnie o czymś takim myślałem, tylko problem z montażem takiego wynalazku bez ingerencji w blacharkę. bo raczej taśma dwustronna na nic się nie przyda.

laisar napisał/a:
Poza tym jak maska jest zamknięta, to przecież zatyka tę dziurę, więc po co szukać dziury w całym? (;

Niby tak, ale przecież dziura jest poniżej powierzchni maski i świecąc tam latarką trochę brudu także pochodzącego z podszybia da się zlokalizować np. liście.

Teraz minie oświeciło.... może spróbować czegoś co będzie przymocowane właśnie do maski i będzie zatykało tą dziurę po zamknięciu maski? Muszę to przemyśleć :-D