DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Demontaż - kołpak 5-ramienny Sandero 2 Stepway

Czarli89 - 2021-08-18, 18:09
Temat postu: Demontaż - kołpak 5-ramienny Sandero 2 Stepway
Witam,

mam pytanie odnośnie demontażu fabrycznych kołpaków 5-ramiennych w Sandero 2 Stepway. Czy do demontażu trzeba odkręcić śruby, czy po prostu wystarczy je z wyczuciem szarpnąć i same zejdą? Nie chcę ich połamać, dlatego pytam.

Pozdrawiam,
Łukasz.

EBmazur - 2021-08-18, 18:14

u mnie się zdejmują bez odkręcania śrub . było by głupotą odkręcać śruby w celu zdjęcia kołpaka dla dopompowania opony
sobol1976 - 2021-08-18, 19:23

Nigdy nie zdejmowałem kołpaka w celu dopompowania opony (jak widać na załączonym zdjęciu jest taka możliwość). Faktycznie wystarczy szarpnąć - tworzywo jest dobrej jakości i lekko elastyczne - raczej nic nie połamiesz. Swoją drogą gdyby śruby zabezpieczały kołpak to by ich tak nie kradli. Wiem coś o tym z poprzedniego Sandero... :(
Dymek - 2021-08-19, 09:29
Temat postu: Re: Demontaż - kołpak 5-ramienny Sandero 2 Stepway
Czarli89 napisał/a:
Czy do demontażu trzeba odkręcić śruby, czy po prostu wystarczy je z wyczuciem szarpnąć i same zejdą?
Szarpnąć i tyle. Co więcej- w wyposażeniu samochodu jest specjalny druciany haczyk, który ma ułatwiać demontaż kołpaków bez brudzenia rąk :mrgreen:

EBmazur napisał/a:
odkręcać śruby w celu zdjęcia kołpaka dla dopompowania opony
A po co ruszać do tego kołpak?! :shock:

sobol1976 napisał/a:
Swoją drogą gdyby śruby zabezpieczały kołpak to by ich tak nie kradli... :(
Taki patent był kiedyś w kołpakach Poloneza czy Malucha- jedna z 4 śrub była wkręcana przez kołpak ;-)
Czarli89 - 2021-08-19, 10:15

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Faktycznie wystarczyło mocniej szarpnąć.

Pozdrawiam.

buladag - 2021-08-19, 21:46
Temat postu: Re: Demontaż - kołpak 5-ramienny Sandero 2 Stepway
Dymek napisał/a:
Czarli89 napisał/a:
Czy do demontażu trzeba odkręcić śruby, czy po prostu wystarczy je z wyczuciem szarpnąć i same zejdą?
Szarpnąć i tyle. Co więcej- w wyposażeniu samochodu jest specjalny druciany haczyk, który ma ułatwiać demontaż kołpaków bez brudzenia rąk :mrgreen:

EBmazur napisał/a:
odkręcać śruby w celu zdjęcia kołpaka dla dopompowania opony
A po co ruszać do tego kołpak?! :shock:

sobol1976 napisał/a:
Swoją drogą gdyby śruby zabezpieczały kołpak to by ich tak nie kradli... :(
Taki patent był kiedyś w kołpakach Poloneza czy Malucha- jedna z 4 śrub była wkręcana przez kołpak ;-)

Fiat miał tak długo, na pewno do czasu Punto II.

Limes - 2021-08-21, 17:50

Rzeczywiście kołpaki siedzą dość mocno , wyglądają dość efektowni jednak zgubiłem jedną i chętnie od kogoś odkupię . I dlatego pozostałe zabezpieczyłem nakładając na każdą śrubę gruby oring .Nie jest to mocne ale łudzę się że nie zgubię następnego.
uno0 - 2021-08-22, 17:35

A jak wogóle wygląda sama felga strukturalna w SS3? Kołpaki też tam są wciskane?
Dymek - 2021-08-22, 18:18

Na zdjęciach wyglądało, że to te same felgi co do tej pory w Sandero II.
uno0 - 2021-08-22, 19:03

[quote="Limes"........ednak zgubiłem jedną......[/quote]

no właśnie zainteresował mnie ten temat bo pewnie fabryczny do tanich nie należy...Nie widziałem samej felgi strukturalnej bez kołpaka i pytanie czysto hipotetyczne co i jakie inne mogą pasować. Znając moją żonę zgubi na pierwszej dziurze..... :lol: :lol: :roll: :roll: :roll:

Dymek - 2021-08-23, 09:23

uno0 napisał/a:
Nie widziałem samej felgi strukturalnej bez kołpaka i pytanie czysto hipotetyczne co i jakie inne mogą pasować. Znając moją żonę zgubi na pierwszej dziurze....

To wcale nie jest tak łatwo ją zgubić, o wiele łatwiej stracić ją w wyniku kradzieży :roll: Ja jeżdżę mnóstwo po drogach gruntowych, kamienistych, różnych "tarkach" odciśniętych po pojazdach gąsienicowych i przez prawie 4 lata żaden kołpak nawet nie zamierzał się odmeldować.
Wątpię aby dało się podpasować inne niż fabryczne kołpaki, bo kołpak musi idealnie grać ze "szprychami" naszej felgi strukturalnej i otworami na śruby. No chyba że nie zależy nam na tym żeby zachować przejrzystość koła, to wtedy na pewno da się dobrać coś, co będzie pasowało na wcisk i zamaskuje całą felgę. Tylko jak to będzie wyglądało...

Limes - 2021-08-23, 09:32

Zgadza się .To ładnie dopracowane kołpaki. Na tyle przypominają alu felgę że diagnosta wykonując badanie ( ustawienie zbieżności ) aparaturę założył na kołpak, aparat odpadł a diagnosta był zaskoczony ,, aaach to nie felga !.
sobol1976 - 2021-08-23, 09:34

Po kradzieży 2 kompletu oryginałów do mojego SSII kupiłem kołpaki JESTIC Terra Ring mix. Wg mnie wyglądało to fajnie (kołpak pasował do felg strukturalnych, miał pięcioramienny podział i był w miarę otwarty). Kołpaki nie były drogie a bardzo solidne jeśli chodzi o tworzywo. Mogę polecić.
Dymek - 2021-08-23, 09:44

sobol1976 napisał/a:
Kołpaki nie były drogie a bardzo solidne jeśli chodzi o tworzywo. Mogę polecić.

Jakaś fotka na samochodzie się może zachowała?

sobol1976 - 2021-08-23, 09:49

Dymek napisał/a:
Jakaś fotka na samochodzie się może zachowała?

A proszę cię bardzo :) Chrom tylko po 3 latach zlazł z tych ringów. Ale przy cenie 68 PLN za komplet to można sobie częściej zmieniać...