| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Rekomendowane / Niezbędne dodatki - nowy Duster
MirekB - 2021-08-29, 15:41 Temat postu: Rekomendowane / Niezbędne dodatki - nowy Duster Cześć!
Właśnie jestem w trakcie kompletowania zamówienia na nowego Dustera. Kupuję samochód w podkarpackim salonie i stoję teraz przed wyborem dodatków i akcesoriów.
Otrzymałem listę wraz z cennikiem: [url]https://1drv.ms/b/s!Atp5GwWmd3l3gc8y6N9Xh7LsSqeuDQ?e=ygDWYp[/url]
i chciałem poradzić się Was, drodzy posiadacze co wg. Was jest niezbędne a bez czego idzie się spokojnie obejść.
Na teraz zastanawiałem się nad:
- BOCZNE LISTWY OCHRONNE DRZWI
- OSŁONY NADKOLI
- NAKŁADKI PROGOWE DUSTER
- DYWANIKI GUMOWE
- WKŁAD DO BAGAŻNIKA
- CZUJNIKI PARKOWANIA - PRZÓD
DODATKOWE STOPNIE BOCZNE (z tego co zasłyszałem są ponoć niepraktyczne, redukują kilka centymetrów cennego prześwitu itd - ogólnie zastanawiam się aby jednak odpuścić).
Prosiłbym Was o pomoc i wsparcie wiedzą i Waszymi doświadczeniami
EDIT: Proszę o przeniesienie tematu do "Dział techniczny". Przez pomyłkę założyłem go w błędnej kategorii.
Black Dusty - 2021-08-29, 17:29
Ponieważ zdarza się to dość często to muszę to w końcu napisać i może ktoś powie że marudzę (mam to gdzieś) ale ile razy trzeba odpowiadać na pytania na które już odpowiadano, czy każdy nowy umie tylko pisać a nie potrafi czytać czy też raczej nie chce się mu i po raz setny pyta o rzeczy które były opisywane już nie raz. I taka rada jeszcze na przyszłość , przeczytaj instrukcje jakie dostaniesz do samochodu i korzystaj z tego http://www.daciaklub.pl/forum/search.php
MirekB - 2021-08-29, 18:14
| Black Dusty napisał/a: | Ponieważ zdarza się to dość często to muszę to w końcu napisać i może ktoś powie że marudzę (mam to gdzieś) ale ile razy trzeba odpowiadać na pytania na które już odpowiadano, czy każdy nowy umie tylko pisać a nie potrafi czytać czy też raczej nie chce się mu i po raz setny pyta o rzeczy które były opisywane już nie raz. I taka rada jeszcze na przyszłość , przeczytaj instrukcje jakie dostaniesz do samochodu i korzystaj z tego http://www.daciaklub.pl/forum/search.php
|
Bardzo serdecznie za odpowiedź. Może w założeniu miała być przydatna, ale wyszło jak na elektrodzie i niestety błędne koło się zamyka.
Przeglądałem forum od dnia rejestracji (12 sierpnia) ale niestety nie znalazłem nic co faktycznie pomagałoby mi w moich aktualnych rozterkach. Bardzo możliwe że mimo wszystko nie znalazłem właściwych tematów a Pan "Black Dusty" jest lepiej zorientowany więc jak faktycznie chciałbyś mi pomóc to prosiłbym o wskazanie odnośników, które konkretnie odpowiadają na takie kwestie jak:
- przydatność list i osłon,
- zasadność zakupu od salonu dywaników i wkładów
- sprawność i dokładność czujników parkowania na przód
- sensowność stopni bocznych (w w/w ujęciu)
- rekomendacje dt. niewymienionych akcesoriów ale bardzo przydatnych i wartych zainwestowania
Dodatkowo bardzo proszę aby były to odpowiedzi bazujące na współczesnej wersji Dustera a nie np. z 2010. Z góry dziękuję za pomoc!
tomkasz - 2021-08-29, 18:42
Black Dusty ma pewnie rację .
Natomiast wszystkie wymienione elementy to jest całkowicie indywidualna sprawa. Ja mam z tego tylko dywaniki i matę do bagażnika (wersja 2021 f.1). Co chciałbyś uzyskać za odpowiedź?
Jedyne co można znaleźć to to, że progi boczne ułatwiają wsiadanie i nie ubrudzenie spodni, ze względu na szerokie progi z fabrycznymi nakładkami. Pozostałe rzeczy to sprawa indywidualna. Nie wiem jak negocjujesz, ale oprócz obniżki ceny np. dywaniki i matę możesz wynegocjować jako dodatkowy gratis. Wg mnie jedyna wada "gumowych" dywaników to jest ich niepełność pod "pedałami" czyli od strony kierowcy - co powoduje, że dużo piasku itp. ląduje na oryginalnym materiale pod spodem.
Black Dusty - 2021-08-29, 19:45
Choć mi się nie chce ale Ci napiszę:
| MirekB napisał/a: | | BOCZNE LISTWY OCHRONNE DRZWI |
Efekt ochrony mizerny ze względu na umiejscowienie i kształt drzwi, efekt wizualny - jak kto lubi
| MirekB napisał/a: | | OSŁONY NADKOLI |
Ochrona nadkoli jest lepsza od tej jaką dają listwy drzwiowe, efekt wizualny jak wyżej
Są sporadyczne przypadki że coś się tam komuś odkleja ale to musi być spory pech.
| MirekB napisał/a: | | NAKŁADKI PROGOWE DUSTER |
Efekt ochrony niespecjalny bo i tak nie chronią krawędzi które są najbardziej narażone na uszkodzenia, lepsze są porządne folie bo są większe i naklejasz też na krawędź, efekt wizualny zwłaszcza podświetlanych jak kto lubi( możesz dać folię a na nią listwy)
| MirekB napisał/a: | | DYWANIKI GUMOWE |
Generalnie są OK choć faktycznie powinny sięgać dalej pod pedały.
| MirekB napisał/a: | | WKŁAD DO BAGAŻNIKA |
Jak dla mnie OK ale może ktoś woli dwustronne albo bardziej przypominające wykładzinę dywanową, różne są potrzeby
| MirekB napisał/a: | | CZUJNIKI PARKOWANIA - PRZÓD |
Nie mam(mam kamerę), ale jak masz kasę to mogą się przydać jak choć raz Cię ostrzegą przed czymś co nie zauważysz.
| MirekB napisał/a: | | DODATKOWE STOPNIE BOCZNE (z tego co zasłyszałem są ponoć niepraktyczne, redukują kilka centymetrów cennego prześwitu itd - ogólnie zastanawiam się aby jednak odpuścić). |
Nie słuchaj głupot, nie ograniczają prześwitu. Przydatne dla małych dzieci przy wsiadaniu bo nie muszą wspinać się na wysoki próg ale mogą go przekroczyć z stopni, przydatne jak masz box dachowy bo możesz na nich stawać bez obaw, w pewnym stopniu chronią też boki samochodu przed błotem z kół, ale mogą też sprawiać kłopot przy wsiadaniu osobom niższym czy lekko niezdarnym. Efekt wizualny musisz ocenić sam.
Chlapacze przód się przydają bo koła bardzo brudzą boki chyba że będziesz jeździć w takim terenie że je pourywasz to nie wskazane i można je zamontować razem z stopniami choć krąży mit że się nie da.
I jeszcze jeden dodatek , choć nie z salonu to wideorejestrator.
krimar - 2021-08-29, 22:26
Pakiet adventure zawiera listwy na drzwi, listwy na błotniki i kpl dywaników, wychodzi korzystniej niż zakup oddzielnie. Chlapacze przód są niezbędne w Dusterze, bez nich porysujesz osłony progów kamieniami spod kół jeśli zjedziesz z asfaltu.
|
|