DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Przesunięty przedni błotnik duster

Fruxo - 2021-09-18, 14:05
Temat postu: Przesunięty przedni błotnik duster
Po lekkiej kolizji przesunął mi się minimalnie błotnik , na tyle że drzwi kierowcy zaczadzają o niego przy otwieraniu.
Jakieś pomysły jak można to samemu nastawić ? błotnik jest klejony czy na śrubach ?

dudu$ - 2021-09-18, 14:41

W różnych autach bawiłem się nie raz w pasowanie elementów typu drzwi, błotnik przedni czy klapa bagażnika i powiem szczerze że jeżeli ktoś tego nie robi na bieżąco to będzie ciężko to zrobić. Osobiście polecam podjechanie gdzieś do jakiegoś blacharza w okolicy, myślę, że za kilka złotych poustawia Twoje auto tak jakby wyszło z fabryki. Jeżeli jednak chcesz pobawić sie samemu to poluzuj delikatnie śruby i próbuj ustawić. Patrząc na zdjęcie błotnika Dustera to śruby masz widoczne po otwarciu maski, na dole przy progu i chyba za reflektorem.
eplus - 2021-09-19, 05:54

Mi to robili na gwarancji - w pierwszą zimę pojechałem w góry i nabiło tyle śniegu w nadkole, że błotnik się cofnął. Z racji tego regulowali tą dolną śrubą, pod nakładką trójkątną z przodu progu. Przy mnie, na poczekaniu. Niczego nie cięli ani nie kitowali. Zodiac Rzeszów, 2011.
dudu$ - 2021-09-19, 06:18

eplus napisał/a:
Mi to robili na gwarancji - w pierwszą zimę pojechałem w góry i nabiło tyle śniegu w nadkole, że błotnik się cofnął. Z racji tego regulowali tą dolną śrubą, pod nakładką trójkątną z przodu progu. Przy mnie, na poczekaniu. Niczego nie cięli ani nie kitowali. Zodiac Rzeszów, 2011.

Tylko, że u kolegi to niestety będzie trzeba ustawić cały błotnik. Lekka kolizja w przód spowodowała, ze cały błotnik przesunął się do tylu - widać to po górnej części błotnika, więc w tym przypadku poluzowanie dolnej śruby raczej nic nie da

laisar - 2021-09-19, 21:11

Fruxo napisał/a:
czy na śrubach ?

Tak.

Fruxo - 2021-09-19, 21:15

A może to nie błotnik tylko drzwi się od wygłuszenia i nowych głośników obniżyły
przytyło im się całkiem konkretnie a car audio robiłem 3-4 lata temu