DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Ceny używanych dacii wg eurotaxu

jan ostrzyca - 2007-10-30, 14:40
Temat postu: Ceny używanych dacii wg eurotaxu

Źródło: Auto Świat 29.10.2007r.

jan ostrzyca - 2007-10-30, 15:53

Kratylos napisał/a:
ja sobei robilem wylicznia wg eurotaxu - przy ubezpieczeniu ac i mi wychodzilo 19500? 1.4 laureat? 2005 ? skąd ta różnica

1 tys. zł to żadna różnica. Poza tym, może robiłeś wyliczenia jakis czas temu i samochodzik znowu staniał?

GeRRaD - 2007-10-30, 17:32

Niestety dotąd jak nasz dziwny rynek nie przekona się do Dacii to spadki wartość będą kosmiczne (blisko 40 % dla 1 rocznej Laureate to złodziejstwo) :evil:
Andrzej - 2007-10-31, 09:50

Kratylos napisał/a:
ja sobei robilem wylicznia wg eurotaxu - przy ubezpieczeniu ac i mi wychodzilo 19500? 1.4 laureat? 2005 ? skąd ta różnica

Dodaj jeszcze wyposażenie opcjonalne czyli np. radio, poduszki.

GeRRaD - 2007-10-31, 15:53

Kratylos napisał/a:
Samochod jest wart tyle i ile ja mam pewnosc ze zawsze dojade tam gdzie chce a nie za ile moge go opchnac u pana kazia w komisie...
choc faktycznie ten czynnik - utrat wartosci jest najbardzje wrazliwy na tzw postrzeganei marki i nijak sie ma do realnej wartosci samochodu...

Wszystko fajnie do momentu jak nie staniemy przed koniecznością sprzedaży auta, bo z uwagi na taką utratę wartości transakcja robi się niopłacalna i trzeba szukać członka rodziny dla dokonania darowizny (ja np. wolę obdarować niż oddać za bezcen - i tak wyjdzie na to samo, a jeszcze bliski nam człowiek się ucieszy)

jurek - 2007-10-31, 19:20

przyjmij mnie do Rodziny na pewno nie pozalujesz. bede dbal o loganika jak o wlasne dziecie. pozdr
Pablo78 - 2007-10-31, 19:26

Kratylos napisał/a:
mozna na to spojrzec i z drugiej strony przy tak duzym spadku wartosci znacznei tanieje ac w kolejnym roku... a nikt przy zdrowych zmyslach nie kupuje logana na rok czy dwa a po załóżmy 6-7 latach eksploatacji to mnie ani ziebi ani grzeje utrata wartosci w 1 roku... tak czesto podawana przez wszystkich przeciwnikow nowych aut... Samochod jest wart tyle i ile ja mam pewnosc ze zawsze dojade tam gdzie chce a nie za ile moge go opchnac u pana kazia w komisie...
choc faktycznie ten czynnik - utrat wartosci jest najbardzje wrazliwy na tzw postrzeganei marki i nijak sie ma do realnej wartosci samochodu...

Całkowicie się zgadzam, nie po to kupowałem nowe auto, żeby go od razu i jak najkorzystniej sprzedać, tylko po to żeby jeździć bezproblemowo.
W przeciwnym razie najlepiej w ogóle nie wyjeżdżać z salonu, bo za bramą tracimy już ileś tam procent...

GeRRaD - 2007-10-31, 20:56

jurek napisał/a:
przyjmij mnie do Rodziny na pewno nie pozalujesz. bede dbal o loganika jak o wlasne dziecie. pozdr

Za pięć lat rozważę propozycję ;-) Tyle że nie wiem w jakim stanie dotrwa Loganik bo nogę mam ciężką :lol:

straszna_maruda - 2007-11-04, 12:28

Cennik pokazuje jak bardzo przewartościowane są nowe auta. Bo załóżmy że komuś ukradli roczną daćke to jest kilkanaście tys. w plecy bo rocznej raczej nie kupi w cenie wypłaconego ubezpieczenia.
ZeneC - 2007-11-04, 21:51

[quote="straszna_maruda"
(...) załóżmy że komuś ukradli roczną daćke to jest kilkanaście tys. w plecy bo rocznej raczej nie kupi w cenie wypłaconego ubezpieczenia.[/quote]

A to zależy, jak kto podszedł do sprawy...
Ja widzę to tak, że jak się człowiek decyduje na nowy samochód, to powinien mieć świadomość innych ważnych wydatków i nie szukać oszczędnośći gdzie się da i na czym się da.
Po pierwsze - musi wiedzieć, że przeglądy i usuwanie usterek powinien robić w ASO, a nie u Pana Kazia, jeśli nie chce starcić prawa gwarancji.
Po drugie - warto lać dobre, sprawdzone oleje i paliwo, a nie kusić się okazjami i promocjami, jeśli zależy mu na żywotności silnika.
Po trzecie - warto wybrać za dopłatą lepszy wariant ubezpieczenia, niż być mądrym Polaskiem po szkodzie. I tu moja konkretna rada. W wielu poważnych firmach ubezpieczeniowych istnieje dodatkowa opcja tzw. gwarantowanej sumy ubezpieczenia. Oznacza, to że jeżeli samochód będzie mi skradziony choćby ostatniego dnia trwania mojej umowy autocasco, dostanę, tyle, na ile opiewa polisa, a nie wartość rynkową samochodu z dnia kradzieży.
Warto o tym pomyśłeć w pierwszym roku ubezpieczenia, kiedy to wartość nowego samochodu spada o 20-25%! Spadek w kolejnych latach wynosi z reguły ok. 15%. Ale i na kilka kolejnych lat wspomniana opcja jest dostępna. Szczególnie istotne jest to w sytuacji kredytu lub leasingu.
Tak więc zmartwienie Kratylosa można oddalić za sprawą zmiany ubezpieczyciela, który taką opcję ma w swojej ofercie.

Beckie - 2009-09-14, 08:18

Czy posiada ktoś aktualne ceny Daci wg. Eurotax?
Takie gdzie jest trochę więcej modeli niż w artykule o używanych w AŚ?

ZeneC - 2009-09-17, 07:32

Dwa podstawowe źródła do wycen to Eurotax oraz Info Ekspert. Do pierwszego dostępu nie mam, do drugiego mam. Jeżeli chciałbyś poznać wartość rynkową swojej Daćki lub iinego toczydełka to prześlij mailem szczegóły (model, versja, silnik, przebieg, liczba właścicieli, wyposażenie dodatkowe). Dla klubowiczów usługa gratis ;-) :lol: .
Beckie - 2009-09-17, 09:40

Dzięki za propozycję. W razie potrzeby nie omieszkam skorzystać. :-)
Konkretnie to miałem na myśli takie zestawienie jakie drukuje AŚ. :-(

marcio - 2009-09-29, 12:27
Temat postu: MCV 2008 r. wg Info-Ekspertu nr VI-2009
Podaję notowania Dacii Logan MCV z 2008 r., czyli przed face liftingiem bo taką mam, ale na życzenie udostępnię szersze dane:
Dacia Logan MCV - Access - 23.500 zł,
Dacia Logan MCV - Ambiance - 25.900 zł,
Dacia Logan MCV - Laureate - 27.200 zł.

Pablo78 - 2009-09-29, 18:30

Marek, a zapodaj sedana 1.4 Ambience - 2005 r, z ciekawosci... 8-)
marcio - 2009-09-30, 08:02
Temat postu: sedan Logana 1,4 AD 2005
Access - 13.000 zł
Access Pioneer - 13.150 zł
Ambiance - 14.000 zł
Ambiance Pioneer - 13.750 zł
Laureate - 15.350 zł
Laurete Pioneer - 15.150 zł

wszystko oczywiście wg Info-Expertu wydanie nr VI-2009

dogberry - 2009-09-30, 11:50

Od tych cen trzeba odjąć 20% aby ktoś kupił. I to niezależnie od marki.
psur - 2009-09-30, 12:02

Najlepiej sobie popatrzeć na aukcje zakończone na allegro - tam gdzie ktoś kupił, bo wystawić można za każdą cenę. I wtedy, jak są oferty, widać ile jest warta.

Zatem za 13 tys. zł to nie Access z 2005 roku, ale Ambiance+ z 2006 roku z klimą i felgami.

http://www.allegro.pl/sea...bd&category=149

jurek - 2009-09-30, 14:35

To ciekawe , bo np. Eurotax znacznie zaniża ceny. pozdr