|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Logan vs Thalia
borys68 - 2009-05-01, 08:47 Temat postu: Logan vs Thalia Czym tak naprawdę róznią sie te dwa samochody? Na oko rozmiary podobne, silniki też (o ile nie te same?).
Przypuszczam, że równie dobrze mógłbym sie zapytac o Celię (miało być Clio) i Sandero ... :)
Proszę, tłumaczcie jak dziecku ... :D
Borys
wieza - 2009-05-01, 09:38
w skrocie najlepiej w salonie obejrzec oba i zobaczysz czym sie roznia, a jesli chodzi o silnik to np dci jest wkladany do daci wsystkich clio,thalia,kango,megane laguna3
Wiec ten sam silnik co najwyrzej moc jest podkrecona.
A w daci jak spojrzysz na czesci lub je czasem sie demontuje to jest napis renault wiec ta sama stajnia.
Tylko ze dacia ma znaczek dacia a reno ma reno - dla mnie nie ma znaczenia a wrecz ciesze sie ze mam to co niewielu :)
DUCATI - 2009-05-01, 10:22
Troche wymiarami, troche wyposazeniem... np w Thalii nie ma belki za tylnymi siedzeniami odgradzajacej bagaznik i siedzenie ma normalnie skladane. Podczas jazdy probnej Thalia 1.4 wydawala mi sie zrywniejsza od LOgana...
Co to ta Celia ?
Seal - 2009-05-01, 10:28
"borys68" zaglądałeś tu.
borys68 - 2009-05-01, 11:01
Ahoj!
Celia = przekręcona nazwa Clio ... :(
Nie, tam nie zaglądałem - szukałem wątków zawierających w nazwie słowo Thalia. Dziekuję, już się zabieram za lekturę.
Borys
Mariusz - 2009-05-01, 11:25
Thalia jest napewno węższa od Sandero i Logana.Więc Dacia górą
jurek - 2009-05-01, 20:14
A jest wyższa? pozdr
jurek - 2009-05-03, 21:35
A przednie błotniki plastikowe. pozdr
waski - 2009-05-04, 05:11
A Logan Po tylu latach sprzedaży, jest perełką na drogach za którą dalej oglądają się ludzie, a thalia mimo że nowa nie wzbudza takiego entuzjazmu. No i jak kiedyś pisałem już nowa thalia jest dalej za szczupła w talii , wyglada przez to komicznie. Sam wyglad auta jest bardzo atrakcyjny, ale całości psuje tutaj szerokośc auta.
centercar - 2009-05-04, 08:54
bo thalia brzydsza
jurek - 2009-05-04, 17:42
Nie radzę Ci się spotkać z moją żoną. pozdr
ian - 2009-05-05, 08:32
Prześwit samochodu Panowie szanowni. O tym zapominacie. Logan wolniutko (II bieg, około 30 km/g) przejedzie każdy teren. Thalia na pewno uszkodzi zawieszenie. Amortyzowanie nierówności na drodze? Nie zabieram głosu- Thalią odbyłem jedynie kilka krótkich jazd. Subiektywnie dla mnie Logan jest pojazdem o najlepszym zawieszeniu na polskich drogach.
Minusem Logana jest silnik 75 KM. Dynamiczna, szybka jazda to jedynie IV biegu. Jednak... Im więcej się jeździ tym mniej pali. Za to go kocham. Strasznie mułowaty, ale oszczędny.
Wyobrażenie o tym jak powinien wyglądać silnik w samochodzie daje sytuacja jakiej byłem świadkiem na drodze Lelów-Żarki. Przyczajone za tylnym zderzakiem samochodu, błyskawicznie wyprzedzały co chwila kolejne pojazdy dwa czarne Audi A5. Na polskich tablicach rejestracyjnych! Z silnikiem (a to rzadkość w przypadku Audi, które najczęściej pomija opisy techniczne na nadwoziu) TSFI quattro cos tam jeszcze. Dosłownie pożerały asfalt dwa czarne potwory.
ouragan - 2009-05-05, 12:11
Jeździłem jednym i drugim przed zakupem. W talce siedzenia węższe i trącałem się łokciami z pasażerem - węższa Talka. Dodatkowo nowe silniki 16V to nie ta niezawodność co 8V. Porównywałem Talkę z silnikiem 1.2 16V - niby koni tyle samo ale żeby to coś ciągnęło to trzeba kręcić bardzo wysoko. oczywiście spalanie + wyciszenie+ wykończenie na plus dla Talki.
Reasumując: chcesz mieć CLIO sedan z nowoczesnymi (czytaj "psujnymi") rozwiązaniami bierz Talkę, ja zdecydowanie polecam większą Daćkę .
Lupo - 2009-05-07, 08:50
DUCATI napisał/a: | Podczas jazdy probnej Thalia 1.4 wydawala mi sie zrywniejsza od LOgana |
Bo tak jest - ma inny soft w komputerze.
DUCATI napisał/a: | np w Thalii nie ma belki za tylnymi siedzeniami odgradzajacej bagaznik i siedzenie ma normalnie skladane. |
Mowisz o najnowszej talii? Bo w ph2 i ph3 belka wystepuje. Aczkolwiek jest troche miejsca miedzy belka a podloga i po zlozeniu siedzen da sie troche przewiezc.
Kratylos napisał/a: | thalia jest mniejsza ciasniejsza ale lepiej wyciszona i bardzje dynamicznie sie nia jedzie |
Tak - to zdecydowanie daje sie odczuc, bo jezdzilem oboma autami.
Co do wygladu - kwesita gustu. Wg mnie najladniejsze jest sandero, potem thalia, a na koncu logan - choc lubie to auto bo bardzo przypomina mi poloneza ;)
Ale jedno powiem celem podsumowania - do tej pory nie moge sobie darowac ze nie wyszlo mi z Sandero.
KaS602 - 2009-05-07, 10:37
Lupo napisał/a: | Bo tak jest - ma inny soft w komputerze. |
A czym on sie rozni?
Lupo - 2009-05-07, 10:51
KaS602 napisał/a: | A czym on sie rozni? |
Nie przypomne teraz dokladnie, ale czytalem artykul gdzie pisali ze jest zmieniony soft i silnik dacii jest troche mniej dynamiczny. Chodzilo chyba o to by dluzej wytrzymywal w ciezkich warunkach. Cos jak z ze wzmocnionym zawieszeniem. Gdzies to mam, jak odszukam to wkleje.
Zreszta wydaje mi sie ze to gdzies bylo tez tu na forum.
Posty połączone.
KaS602 - 2009-05-07, 13:01
Pytam, bo czytając charakterystyke tego silnika nie widac roznicy pomiedzi tym montowanym wtedy w Reno, a tym montowanym obecnie w Dacii. Jesli dobrze pamietam, bo porownywalem je kiedy kupowalem Logana i oferowano mi rowniez m.in. Thalie z silnikiem 1.4.
Seal - 2009-05-09, 20:45
borys68 jak jesteś dalej zainteresowany to zajrzyj tu:http://www.motoforum.pl/M...gan_thalia.html trochę stare ale zawsze można poczytać
borys68 - 2009-05-10, 06:25
Dziękuję, zajrzę.
A propos - zrobiłem lekkie rozeznanie rynku sedanów klasy B w automacie i wyłapałem jeszcze (w interesującym mnie przedziale cenowym) Chevrolet Aveo oraz Kia Rio.
O ile Thalia oraz Aveo mają taką skrzynię biegów wyłącznie w wersji "full wypas", za ok. 51,000, to Kia udostępnia taką skrzynię jako opcję, za dopłatą 4,000 (czyli można kupić wóz z ASB od ok. 42,000).
Ale zaczekam sobie ten rok, półtora z nadzieją na Dacię ASB. Dacia jest spośród tych samochodów największa i ma w sobie "coś" :D
Ew. może uda mi się ściągnąć tego Logana produkowanego na rynek Arabski :)
Borys
DUCATI - 2009-05-11, 07:48
Mowilem o Thalii '04 ;)
|
|