DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Ułożenie kabli - błąd montażowy

jackthenight - 2009-05-05, 21:16
Temat postu: Ułożenie kabli - błąd montażowy

Polega na tym, że kable są dociśnięte do ostrej krawędzie blachy w otworach montażowych .
Takie otwory jak zdjęcie wyżej są np. pod deską rozdzielczą nad dźwignią otwierania maski w słupku oraz po prawej stronie przy drzwiach pod deską rozdzielczą - kable doprowadzone do drzwi przednich oraz w środkowych słupkach przez które idą kable do drzwi tylnych.

Kable są dociskane przez gąbkę do ostrej krawędzi blachy otworu - wcześniej czy później izolacja się przetrze i zwarcie gotowe. Są to kable od centralnego zamka, elektrycznej szyby i lusterka.
To jest przykład partactwa montażu w fabryce - niestety.

Co ciekawe w tej gąbce jest specjalne nacięcie, przez które powinna przechodzić ta wiązka kabli.
Poprawa problemu jest prosta, należy kable ułożyć tak aby przechodziły przez środek gąbki w otworze do tego celu przystosowanym, tak aby nie dotykały ostrej krawędzi blachy auta.

U mnie w obu przy przednich słupkach była źle przeprowadzona wiązka kabli.

W sobotę sprawdzę jeszcze środkowe słupki od drzwi tylnych, pewnie zastane taki sam obrazek jak wyżej zdjęcie.

Yoda - 2009-05-07, 15:39

Dzięki za ostrzeżenie - ja właśnie poprawiłem z przodu. Przy środkowych słupkach jeszcze nie grzebałem.
Ciekawe czy pozostali forumowicze też tak mają, czy może my dostaliśmy taki gratis do kobry ?

jackthenight - 2009-05-08, 17:56

Yoda napisał/a:
Ciekawe czy pozostali forumowicze też tak mają

Pewnie też tak mają.

Yoda napisał/a:

Przy środkowych słupkach jeszcze nie grzebałem.

Kable do środkowych słupków (dotyczy tylnych drzwi) są dobrze poprowadzone - a wynika to tylko z tego, że nie ma małej dziury montażowej, tylko wielka :) oraz z faktu plastykowych zaczepów, które ładnie prowadzą wiązkę kabla z dala od ostrej blachy .

Także błąd montażowy dotyczy tylko przednich wiązek kabli (dot. przednich drzwi).

Seal - 2009-05-11, 13:21

jackthenight może ten problem zgłosić wyżej mam tu na myśli np.fabrykę?
jackthenight - 2009-05-11, 21:40

Chyba nie potraktowali by nas poważnie. Takich maili pewnie dużo dostają.
wilanowiak - 2009-05-11, 21:50

u mnie w wersji po liftingu ( kupiłem 3 tygodnie temu ) jest już poprawa: z lewej przedniej strony było ok z prawej już nie :-) A tak na poważnie to z prawej strony cała ta gąbka była włożona bokiem i prawie wypadała, taki drobiazg a pokazuje niechlujstwo w montażu. Oby tylko takie drobiazki były zaniedbane.
jackthenight - 2009-05-11, 22:02

Jest ich więcej, o których nawet nie piszę, bo sądzę, że tylko u mnie się pojawiły.

Np. :

1. Naciągnięte kable w skrzynce bezpieczników-przekaźników w komorze silnika.
2. rurka od tylnego spryskiwacza w komorze silnika u mnie zawadza o ostrą krawędź blachy.
3. Ta rurka od spryskiwacza tylnego trochę niefortunnie poprowadzona pod wykładziną przy prawych przednich drzwiach - rurka załamana i położona na progu - chyba specjalnie aby każdy po niej deptał.

4. Przy lewym środkowym słupku, dochodzą same gołe przewody, bez żadnej koszulki, bez oplotu w taśmie. Golusieńkie żyły. Tak się fachowo nie prowadzi wiązek elektrycznych.

i wiele więcej o których teraz już nie pamiętam.

Są to ogólnie pierdoły, proste do poprawy - ale które mogą przysporzyć sporych problemów jeśli ich się w porę nie poprawi.

KaS602 - 2009-05-14, 00:30

Wracajac do bledu wspomnianym w pierwszym poscie: sprawdzilem u siebie, choc wydaje mi sie, ze zwrocilem uwage na to przy wygluszaniu wnetrza ( http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=56 ) i zgodnie z wczesniejszymi podejrzeniami stwierdzam, ze nie ma sie czym przejmowac, przynajmniej w loganach. Fakt, faktem montazysci troche sie mineli z wycieciem w gabce, ale nie ma co siac paniki. Ponad dwa lata i nie ma zadnego sladu na tasmie okalajacej wiazdke przewodow przechodzacych przez wspomniane otwory, nie wspominajac o mozliwym uszkodzeniu samych przewodow. Po prostu: na te wiazki nie dziala zadna sila, ktora moglaby uszkodzic je mechanicznie (wiazki te sie w zaden sposob nie poruszaja sie i nie sa zbytnio dogniatane do wspomnianych "ostrych" krawedzi blach).
jackthenight - 2009-05-14, 06:20

Widocznie u ciebie KaS tak jest, że nie ma się czym przejmować.
U mnie w 6-ścio miesięcznym aucie już taśma okalająca wiązki była przecięta.

A dociska wiązkę sama gąbka do ostrej krawędzi.
Gąbki jest dość dużo - (to spory sześcian) - a siła jaką gąbka dociska wiązkę kabli do krawędzi jest dość znaczna.

KaS602 - 2009-05-14, 10:23

jackthenight napisał/a:
U mnie w 6-ścio miesięcznym aucie już taśma okalająca wiązki była przecięta

Dziwne. Nie wydaje mi sie, zeby w montazu, jak i samej instalacji elektrycznej cos sie zmienilo pomiedzy loganami, a sandero. Jednakze, jesli piszesz, ze w Twoim sandero wiazka juz ulegla jakiemus uszkodzeniu warto na to zwrocic uwage. Predzej nie wspominales o tym, ze ta wiazka u Ciebie juz jest uszkodzona, a tylko tyle, ze moze sie uszkodzic, stad jescze wieksze moje zdziwienie.

gigi303 - 2009-05-14, 12:41

można o jakieś fotki prosić, bo albo myślę o innym miejscu albo u mnie nie ma w ogóle gąbki :mrgreen:
jackthenight - 2009-05-16, 16:44

Cytat:
można o jakieś fotki prosić, bo albo myślę o innym miejscu albo u mnie nie ma w ogóle gąbki :mrgreen:

To zapodaje zdjęcia :

Lewa strona, pod deską przy lewym przednim słupku.

Prawa strona, pod deską przy prawym przednim słupku.

wox - 2009-05-17, 20:35

jackthenight napisał/a:
U mnie w 6-ścio miesięcznym aucie już taśma okalająca wiązki była przecięta.

U mnie po prawej stronie ta taśma też jest już przecięta

Black Eryk - 2009-05-20, 05:26

Najgorzej bedzie w dieslach ze względu na drgania - muszę posprawdzać swoją kaczuszkę

Dzieki koledzy za info :)

gigi303 - 2009-05-20, 06:31

u mnie wygląda na to że z tym jednym sie udało, przynajmniej kable w tych miejscach leżą dobrze ;-)
loganik - 2009-05-21, 13:21

Sprawdziłem kable: lewa strona dobrze, kable na środku gąbki, prawa strona: Kable dociśnięte do blachy gąbką o wym. 10x10 10cm bez żadnego otworu na na kabel. Normalna fuszerka :- Dzięki za poradę. :-D
DUCATI - 2009-05-27, 09:52

Nie moge tego znalezc... Kable do drzwiu u mnie ida w takiej harmonijce jak od odkurzacza, na koncu guma, ktora wchodzi w owalny (podluzny) otwor. Guma ma w srodku mniejszy, okragly otwor wiec kable blchy raczej nie dotykaja...
jackthenight - 2009-05-27, 10:03

DUCATI napisał/a:
Nie moge tego znalezc... Kable do drzwiu u mnie ida w takiej harmonijce jak od odkurzacza, na koncu guma, ktora wchodzi w owalny (podluzny) otwor. Guma ma w srodku mniejszy, okragly otwor wiec kable blchy raczej nie dotykaja...

Oj Ducati, poczytaj dokładniej o jakie kable chodzi. Wyżej nawet podałem zdjęcia.

U nas też od słupka do drzwi kable idą w gumowej harmonijce.

DUCATI - 2009-05-27, 10:22

Jesli to TO to u mnie jest gabka zblizona do szescianu bez zadnych naciec, ale tam sie chyba nic nie rusza wiec nie powinno byc naciec... Od czego sa te kable zakonczone niebieska kosta ? U mnie nie podlaczone...
jackthenight - 2009-05-27, 10:47

DUCATI napisał/a:
ale tam sie chyba nic nie rusza, wiec nie powinno byc naciec.

Poczytaj dokładnie ten temat, bo widzę że nadal nie czytałeś całości.

DUCATI napisał/a:
Od czego sa te kable zakonczone niebieska kosta

Od poduszki powietrznej pasażera i wyłącznika tej poduchy oraz (jeśli jest podłączona to od wyłącznika i lampki schowka)

laisar - 2009-07-23, 17:17

I ja zajrzałem w otchłanie... - i chociaż blacha w otworze ma taki delikatnie wygięty kołnierz, więc właściwie wiązka nie dotyka ostrego brzegu, to na wszelki wypadek poprawiłem, bo nie było zbyt dobrze. Dzięki, jackthenight!

jackthenight napisał/a:
Chyba nie potraktowali by nas poważnie. Takich maili pewnie dużo dostają.

A ja myślę, że nie zaszkodzi poinformować centralę - być może każdy prezentuje podejście jak powyżej i fabryka żyje w błogostanie...? (;

Natomiast sama gąbeczka wygląda tak - jest to mniej więcej sześcianik o boku ok. 10 cm:

jackthenight - 2009-07-23, 17:52

Możliwe, że w Loganie są inaczej profilowane otwory, natomiast w Sandero wygląda to tak :
Blacha ostro jak nóż atakuje na wiązkę kabli, a gąbka jeszcze bardziej ją dociskała do ostrej krawędzi.
Lepiej poprawić - nie kosztuje to wiele pracy, a lepiej mieć pewność, że kable zwarć nie porobią.

Pablo78 - 2009-07-23, 21:01

A może by tak poinformować prawdziwą centralę w Autousine Pitesti? ;-)

Dacia - contact.dacia@daciagroup.com

laisar - 2009-07-24, 11:23

Tak też uczyniłem [:
Seal - 2009-07-24, 12:04

Ciekawe czy nam podziękują?
Pablo78 - 2009-07-24, 17:21

laisar napisał/a:
Tak też uczyniłem [:

super, może odpiszą?... :-P 8-)

jackthenight - 2009-07-24, 18:56

Pablo78 napisał/a:
laisar napisał/a:
Tak też uczyniłem [:

super, może odpiszą?... :-P 8-)

Może odpiszą i autorowi listu oraz oraz autorowi postu w podzięce sprezentują po nowym SUV-ie :) hihihi

sami-99 - 2009-07-25, 14:26

To w takim razie też do nich napiszę, ale ja chciałbym STEPWAY'a :mrgreen:
Pablo78 - 2009-07-25, 14:40

sami-99 napisał/a:
To w takim razie też do nich napiszę, ale ja chciałbym STEPWAY'a :mrgreen:

zróbmy listę Klubową, co kto chce... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sami-99 - 2009-07-25, 14:44

Kto jest ZA niech wciśnie SHIFT, CTRL, DELETE - równocześnie :mrgreen:
piotrres - 2009-08-10, 20:19

I ja też i ja też chcę tę SUVnicę w ramach ekspiacji za błąd wykonawczy ;-)

A na poważnie, sprawdziłem dizś obie wiązki i,,,
1. brak nacięć na gąbkach :shock:
2. wiązki są w idealnym stanie :shock:

antropolog - 2009-08-20, 11:03

Wy to potraficie straszyć - normalnie horror Draculi !! ;)

pierwsze co zrobie idac na parking po pracy, to sprawdzę te otwory i gąbki !

----------------

sprawdzone! U mnie kwadratowa gąbka wciśnięta, ale kable blachy nie dotykają