|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Straciłem biegi Duster II 2WD
Obywatel MK - 2021-12-28, 16:05 Temat postu: Straciłem biegi Duster II 2WD No i się zes...ł Duster po 30 tys. km straciłem biegi, a konkretnie ich wrzucanie jest bardzo trudne i okraszone zgrzytaniem trybów, pomaga nieco wysprzęglanie na dwa razy jak w starych ciężarówkach. Sprzęgło teraz łapie już od samego początku, trochę lepiej jest po dobrym rozgrzaniu silnika. Prawdopodobnie poszedł wysprzęglik ale okaże się dopiero 4 stycznia bo mam w ASO wizytę po nowym roku. A na długo przed tym auto szarpało przy ruszaniu z jedynki i przy dodaniu mocniej gazu.
Niezła grzybnia wyszła
Obywatel MK - 2022-01-04, 17:33
Aktualizacja
Dzisiaj byłem z "dziadem" w ASO i serwisant zrobił ze mną rundkę i jak na złość "dziad" się naprawił i biegi wchodziły prawidłowo i bez oporów, myślałem że wyjdę z siebie, a jeszcze jak podjeżdżałem pod serwis biegi rzępoliły jak wiertarka u dentysty.
No cóż, zostawiłem "dziada" w serwisie na dzień i jutro mają sprawdzić jak będzie zimny, bo wtedy niewysprzęglał już na maksa.
Stay tuned...
Obywatel MK - 2022-01-05, 11:55
Stwierdzili, że to najprawdopodobniej pompka sprzęgła, bo przed odpaleniem pedał jest luźny jak flak, nie ma oporu. Zrobią to na gwarancji, z tym że jeśliby się okazało, że to tarcza sprzęgła to już nie obejmuje gwarancja. Ale wszystko na to wskazuje że to będzie ta pompka.
Michał B24 - 2022-01-05, 21:01
Pompka, wysprzeglik/łożysko wyciskowe lub przewód. Tarcza, skutkuje całkowitym brakiem napedu
|
|