|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Jak sterowana jest żaluzja chłodnicy?
acco - 2022-03-28, 17:52 Temat postu: Jak sterowana jest żaluzja chłodnicy? Sprawdzałem dzisiaj żaluzję czy działa i tak działa idealnie,zamknęła się po odpaleniu silnika i otworzyła przy 80 stopniach,przy 70 jeszcze była zamknięta sprawdziłem.
Natomiast moje pytanie jak jest sterowana,nie widziałem żadnych kabli czy silniczka,zajrzałem wszędzie gdzie dało radę.
Black Dusty - 2022-03-29, 08:45
Cytat: | zajrzałem wszędzie gdzie dało radę.
|
Zrób to jeszcze raz
https://allegro.pl/oferta/kierownica-powietrza-zaluzja-dacia-duster-ii-11599138114
acco - 2022-03-29, 14:52
Faktycznie jest jakaś wtyczka,jutro spróbuję ją dojrzeć teraz widać w którym miejscu.
adamantos - 2022-04-17, 09:02 Temat postu: Re: Jak sterowana jest żaluzja chłodnicy?
acco napisał/a: | Sprawdzałem dzisiaj żaluzję czy działa i tak działa idealnie,zamknęła się po odpaleniu silnika i otworzyła przy 80 stopniach,przy 70 jeszcze była zamknięta sprawdziłem.
Natomiast moje pytanie jak jest sterowana,nie widziałem żadnych kabli czy silniczka,zajrzałem wszędzie gdzie dało radę. |
U mnie po odpaleniu silnika zaluzja zamyka sie i nawet jak plyn chlodniczy jest juz nagrzany do optymalnej temp. to nadal zaluzja jest zamknieta. Dokladnych temperatur plynu nie znam bo komputer pokladowy ich nie pokazujee, a boje sie podlaczac cos do gniazda obd zeby nie stracic gwarancji na silnik. Mysle jednak ze po przejechaniu 40 km temp. plynu jest odpowiednia i zaluzja powinna sie otworzyc. No chyba, ze silnik jest notorycznie niedogrzany. Poobserwuje jeszcze, gdy temperatury na zewnatrz beda wyzsze.
|
|