DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dźwięk uderzenia na pedale hamulca na wstecznym

Czajo - 2022-04-04, 10:40
Temat postu: Dźwięk uderzenia na pedale hamulca na wstecznym
Cześć,
zaobserwowałem (w sumie od początku tak było, ale zaczęło mnie to denerwować) stuknięcie jak naciskam hamulec cofając. Za każdym praktycznie razem po naciśnięciu hamulca na wstecznym słyszę pojedynczy stuk. Podczas normalnej jazdy do przodu to nie występuje. TTTM?

Dymek - 2022-04-04, 11:57

Nie zaobserwowałem powyższego... Ale gdzie masz te stuknięcie- czujesz na pedale, czy stuka z tyłu w bębnie hamulcowym?
tomkasz - 2022-04-04, 12:59

Jeżeli to jest z przednich hamulców to może to być po prostu jakość (a może jakoś ;-) ) klocków które się przyklejają do tarcz i odrywają z takim dziwnym dźwiękiem/stukiem. Na jakość fabrycznych klocków nie ma rady (chyba, że wymiana, ale póki są grube to czy jest sens?).
eplus - 2022-04-04, 15:30

Chyba raczej zaciski pracują w drugą stronę.
tomkasz - 2022-04-04, 15:49

Zaciski pracują dokładnie tak jak mają :-D . Nie doczytałem, że przy naciskaniu a nie ruszaniu z hamowania. Za to Twój wpis, eplus, przypomniał mi jeszcze jedno: jest jeszcze efekt przy bardzo delikatnym hamowaniu, bardziej tarcia/głuchego stuku, jak pytałem w ASO tuż po odbiorze, to powiedzieli, że te hamulce tak po prostu mają. Nie ma tego efektu przy mocnym naciskaniu hamulca.
Lelupi - 2022-04-04, 19:42

Ten stuk, to odgłos po przesunięciu klocka hamulcowego w jarzmie po zmianie kierunku jazdy. Klocek ma pewien luz w jarzmie, w zasadzie wszystko ok.
Czajo - 2022-04-05, 14:22

no właśnie zauważyłem, że przy którymś naciśnięciu hamulca odgłos zanika