DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wymiana silniczka tylnej wycieraczki w Sandero I

meehow - 2022-04-09, 12:04
Temat postu: Wymiana silniczka tylnej wycieraczki w Sandero I
Dzień dobry! Czy wymieniał ktoś z was silnik tylnej wycieraczki w Sandero I? Dwóch mechaników się poddało, uznali, że nie ma jak usunąć nitów, którymi jest przymocowany. W związku z tym jeżdżę już że dwa lata bez wycierania tylnej szyby. Macie jakiś pomysł na wymianę?
toka93 - 2022-04-09, 12:24

W sensie jak usunąć? Rozwiercić nie? A potem zastosować śrubki z podkładkami. Trochę to karkołomne i mało miejsca ale da się zrobić.
laisar - 2022-04-09, 12:26

Te nity się po prostu rozwierca i naprawdę nie wiem, jaki można mieć z tym problem, bo dostęp jest dobry, a sama operacja zupełnie zwyczajna w przypadku takich połączeń...

Tu fotka z MCV I, ale w pozostałych daćkach wygląda to niemal identycznie - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16037

eplus - 2022-04-09, 14:49

Tylko że po mojemu trudno będzie tam potem włożyć nakrętki czy nawet śruby. A nity też pewnie nie leżą w każdym sklepie, i nitownica może być jakaś specjalna.
BLACHA_997 - 2022-04-09, 17:52

eplus napisał/a:
Tylko że po mojemu trudno będzie tam potem włożyć nakrętki czy nawet śruby. A nity też pewnie nie leżą w każdym sklepie, i nitownica może być jakaś specjalna.

Penie to nity 6mm - takie same którymi przymocowane są głośniki w drzwiach. Fakt, że nie w każdym markecie budowlanym takie się kupi (przeważnie są do 5 mm) no i nitownica tez musi być większa bo w marketach też mają do 5 mm. Ja kupiłem nity i nitownicę w zwykłym sklepie "metalowym".

meehow - 2022-04-09, 20:12

Wielkie dzięki za wskazówki! Będziemy kombinować!
Łukasz_M - 2022-04-09, 21:01

eplus napisał/a:

Jaja se robisz? Rzeczywiście się za może nie bierz;) dwa lata bez wycieraczki bo nitu nie masz?

laisar - 2022-04-09, 23:34

Ludziska wymieniają te nity przy montażu na śruby i nakrętki (czasem dziwne, dla ułatwienia przykręcania), ale najprościej jest osadzić w pierwotnych otworach nitonakrętki, wtedy nie ma konieczności używania dwóch narzędzi.

https://photos.app.goo.gl/Jk6DpX576Ug753Q79