DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - awaria spryskiwacza (odp.: zatkane dysze)

Gregosa - 2009-05-17, 13:20
Temat postu: awaria spryskiwacza (odp.: zatkane dysze)
Zbuntował mi się spryskiwacz szyby przedniej. :evil:
Niby silniczek działa, płynu cały zbiornik, ale z natrysków wydobywa się tylko trochę piany... Na moje oko wężyki nie są nigdzie ściśnięte.
Macie jakieś doświadczenia / sugestie jak to naprawić samemu? Jazda do serwisu to kilka godzin w plecy...

Endi85 - 2009-05-17, 13:42

przewody nie są długie warto by sprawdzić czy się nie zapchały, spróbuj rozpiąć na trójniku zaraz pod klapą i spróbować jak będzie to samo to spróbuj zdjąć za pompką, to powinno wyeliminować zatkane przewodyu z listy możliwych usterek
jackthenight - 2009-05-17, 15:46

Jak wężyki będą oki, to sprawdź to :

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=29772#29772

breweryszein - 2009-07-09, 12:13

Miałem kiedyś taki sam problem jak byłem na wakacjach. "Przepchałem" dysze spryskiwacza "od zewnątrz" czymś cienkim (przepychałem chyba kawałkiem trawki - bo nie miałem pod ręką nic innego a naprawiałem na polu namiotowym) i pomogło.
Spróbuj przepchać dyszę spryskiwacza za pomocą igły do nici.

jantar - 2009-07-10, 08:41

Dobrym rozwiązaniem jest założenie na wężyk doprowadzający płyn do spryskiwaczy małego filtra.
Idealnie nadaje się przepływowy filtr paliwa do 126p- koszt ok. 7zł.
Swobodnie upchniesz go koło zbiorniczka na płyn. Dawno temu pokazał mi ten patent jakiś mechanik i stosuję w każdym swoim samochodzie. Skuteczność 100%- żadnego zapychania się dysz spryskiwaczy.

Marcin - 2009-07-10, 20:42

jantar napisał/a:
Dobrym rozwiązaniem jest założenie na wężyk doprowadzający płyn do spryskiwaczy małego filtra.
Swobodnie upchniesz go koło zbiorniczka na płyn. Dawno temu pokazał mi ten patent jakiś mechanik i stosuję w każdym swoim samochodzie. Skuteczność 100%- żadnego zapychania się dysz spryskiwaczy.

Potwierdzam i rowniez stosuje :mrgreen: Taki filterek sprawdza sie bardzo dobrze w spryskiwaczach mgiełkowych, ktore czesto sie zapychaja :-|
Jedyna roznica u mnie to filtr od motoru, bo te samochodowe sa jak dla mnie troche duze :mrgreen:

MartinPŃ - 2009-09-22, 22:18
Temat postu: Spryskiwacze: mechanizm "wypluwający"
Witam.

Sprawa tak jak w temacie, chodzi mi o elementy "wypluwające" płyn do spryskiwaczy. Krótko przedstawiając sytuację: na masce znajdują się dwa czarne elementy, każdy z nich zawiera po dwie małe metalowe rurki z których tryska na szybę płyn. Dzisiaj zauważyłem że właśnie ta jedna z "rurek" zamiast tryskać to rozpyla płyn, dolatuje on co prawda do szyby ale to już nie to samo co pozostałe 3 z 4 sztuk.

Myślałem że coś utkwiło w środku tej "rurki" i igłą próbowałem przetkać jej otwór, ale bez efektów.

Jak będzie mi po drodze do serwisu to może podskoczę żeby zobaczyli co to, bo niby to nic wielkiego, ale wkurza:D

I tutaj pytanie do Was, mieliście coś podobnego? Jeżeli tak to jak temu zaradziliście.

Pozdrawiam

Aha, dodam że patrzyłem pod maskę tam gdzie idą przewody do elementów tryskających i wglądają na całe, poza tym gdyby to był nieszczelny przewód to źle działałaby także druga z pary "rurek"

laisar - 2009-09-22, 22:36

Może coś utkwiło raczej na wlocie do dyszy, zaraz za rurką, a nie od strony wylotu, i dlatego igła nie pomogła? Zdemontowałbym i spróbował przedmuchać / przepłukać "pod prąd"...
gigi303 - 2009-09-23, 06:31

u mnie igła pomogła, spróbuj z drugiej strony jak kolega krecik radzi :-)
marekwoj - 2009-09-23, 07:35

Igła może być za gruba, aby wejść głębiej, gdzie pewnie siedzi ten paproch. Może spróbuj jakimś cienkim drucikiem ?
gigi303 - 2009-09-23, 11:15

ja użyłem cienkiej szpilki dokładnie
jan ostrzyca - 2009-09-24, 08:02

U mnie zablokowały sie wszystkie cztery wytryski:) Najpierw jeden, potem kolejne. Pomogło dwustronne czyszczenie wytrysków długim drucikiem z linki od hamulca rowerowego oraz ostre dmuchanie sprężarką.

Powodem były syfki gromadzące się na dnie zbiorniczka na płyn do szyb. Zbiorniczek można zdjąc i dokładnie umyć oraz przepłukać. Ze względu na za zagięty kształt zbiorniczka dobrze sprawdza się szczotka do czyszczenia butelek na długim giętkim drucie.

Poza tym gumowe przewody doprowadzające płyn do wytrysków łuszczą się i kawałki gumy zapychają kanaliki. Warto je wymienić na inne np. przezroczyste przewody paliwowe.

MartinPŃ - 2009-09-24, 17:05

Dzięki za odpowiedzi, jak będę miał chwilkę niedługo to pobawię się w przeczyszczenie tego mechanicznie jakimś drucikiem i przedmuchanie trochę. Wahałem się trochę czy wsuwać jakiś drucik tam głębiej bo nie znam budowy jak taki "tryskacz" wygląda od środka, i nie chciałem zepsuć w głupi sposób :-)

I jeszcze pytanie czy po zdjęciu wężyków doprowadzających płyn nie ma problemów z ich ponownym założeniem bo jak je oglądałem to miałem wątpliwości czy wcisnę je na miejsce :mrgreen:

Pozdrawiam

jan ostrzyca - 2009-09-25, 09:12

MartinPŃ napisał/a:
jeszcze pytanie czy po zdjęciu wężyków doprowadzających płyn nie ma problemów z ich ponownym założeniem bo jak je oglądałem to miałem wątpliwości czy wcisnę je na miejsce :mrgreen:

Pozdrawiam

Złożysz z powrotem bardzo łatwo.

Seal - 2009-09-25, 21:02

Może na przyszłość zastosuj patent kolegi Jantara:
jantar napisał/a:

fotolabor - 2013-11-13, 23:02

Od pewnego czasu tylni strumień jest bardzo słaby tak jakby go wcale nie było ,przód daje ostro .Silnik słychać pracuje normalnie czy coś się zapchało tylko w którym miejscu może ktoś miał taki przypadek?
Marek1603 - 2013-11-14, 05:58

Duże prawdopodobieństwo, że dysza w spryskiwaczu od brudu, który się osadza na szybie podczas jazdy.
chriskb - 2013-11-14, 09:08

Kol. ostatnio auto było na lakierni, całkiem możliwe, że zabrudzili dyszę przy założeniu, że nie demontowali tylnej klapy. W przypadku demontażu mogli zagiąć wężyk dopływowy do spryskiwacza na przejściu do tylnej klapy.
Prezes - 2013-11-14, 10:20

W Aveo po przeglądzie w serwisie przestały działać spryskiwacze. Samochód był umyty i nawoskowany i okazało się, że wosk zatkał dysze. Być może wystarczy przeczyścić szpilkami.
fotolabor - 2013-11-14, 11:27

Spróbuję jutro rano ,po pracy 19 00 to już ciemno , czy samą dyszę można zdemontować z zewnątrz ? na przykład podważając delikatnie .
fotolabor - 2013-11-14, 19:59

Przyjechałem do domu po pracy i zabrałem się za dyszę ,jest "demontowalna" w dość łatwy sposób po podważeniu śrubokrętem łatwo wychodzi .Trzeba uważać aby za mocno nie ciągnąć i nie pozostawić wężyka w środku gdyż otwór jest bardzo mały ,potem może być nie ciekawie choć nie tragicznie .Po przedmuchaniu sprężonym powietrzem jest OK.Dzięki Prezes -owi i chriskb -owi za cenne wskazówki.Spieszyłem się z tą robotą bo idą mrozy a w układzie zwykła woda trzeba ją przegonić płynem na minus 20 stopni.
OkiMG - 2015-04-15, 13:11
Temat postu: Problem ze spryskiwaczami logan
Witam w moim loganie jak by nie było cisnienia w spryskiwaczach płyn jest a strumien leci taki mały jak to naprawic ?
laisar - 2015-04-15, 13:38

Zagięty wężyk, zabrudzone dysze, przytkany wlot pompki, problem z zasilaniem elektrycznym pompki (manetka, kostki, wtyczki, bezpieczniki, kable) - trzeba sprawdzać po kolei.
OkiMG - 2015-04-15, 15:18

wszystko ok po za tym ze nie wiem jak sprawdzic "wlot pompki"
czaju - 2015-04-15, 20:29

miałem podobnie, u mnie był to zaginający się wężyk przy zamykaniu maski - zacząłbym od tego.
Co od pytania - jak zlokalizujesz pompkę to ściągnięcie wężyka dopływowego da Ci odpowiedź... jak będzie leciał płyn to jest drożny, jeśli nie to znaczy że w zbiorniku coś było i zatkało wężyk. Elektryczność najłatwiej jest sprawdzić odpinając wężyk za pompką, na przykład przy lewym kielichu, bądź łączeniu do maski (ściągasz, ktoś spryskuje i jeśli dobrze leci to problem leży gdzieś w dyszach)...

Michał93 - 2015-04-17, 22:43

mgłowe? :-D
aesir - 2016-10-27, 18:57
Temat postu: Dysze spryskiwacza do Logana MCV I
Witajcie, ostatnio coś mi w Loganie MCV I nie chcą psikać spryskiwacze. Rozebrałem wszystko i ciśnienie jest duże, przez wężyki idzie strumień znakomity, z samych dysz z przodu ledwo psika - ledwo ledwo dolatuje do szyby.
Z tyłu to już w ogóle nie psika, a jak leci to tak jakbym lekko kropił....

Z przodu obstawiam dysze, z tyłu jeszcze nie wiem.

Więc moje pytania do Was:

1. Co z tyłem ?:)
2. Czy na przód szukać takich samych lub od innego auta, czy może dysze MGŁOWE podejdą pod naszą maskę i będą miały rację bytu w zwykłej pompie?

Autko Dacia Logan MCV I

Dardus - 2016-10-27, 19:45

Jeśli słychać pompkę i jest stan płynu, to sprawdź czy gdzieś pod klapą nie zagiął się wężyk od spryskiwaczy. Jeśli dalej słabo poleci to obstawiał bym pompkę, ewentualnie zsunął się wężyk z którejś końcówki i jest za słabe ciśnienie płynu.
W swoim miałem podobny problem, jak podniosłem klapę to pryskały a przy zamkniętej nic nie leciało. ;-)

laisar - 2016-10-27, 21:47

aesir napisał/a:
z samych dysz z przodu ledwo psika

Budowa prostsza niż cepa, więc właściwie nie ma co się zepsuć - może się chyba tylko zapchać, więc jeśli sprawdziłeś trop kol. Dardusa i jesteś pewien, że to nie wina zagięć, to na początek spróbowałbym wyczyścić i przepchać, także "pod prąd".

aesir napisał/a:
Co z tyłem

Po pierwsze też sprawdzić jak leci z samego wężyka, bo droga jest jednak dłuższa, a i problemy z załamanymi wężykami były już opisywane na forum.

Jeśli z wężyka leci jako tako, to to samo co z przodu - czyszczenie.

(Po prawdzie to tam od nowości nigdy nie psika tylko ciurczy, no ale rozumiem, że teraz jest gorzej niż widziałeś wcześniej, więc jest powód do interwencji).

aesir napisał/a:
dysze MGŁOWE podejdą pod naszą maskę i będą miały rację bytu w zwykłej pompie?

Niektórzy forumowicze montowali i działają - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=392

Inni wolą fabryczne - nówki w ASO po 30zł/szt.

kali - 2016-10-27, 22:00

Dysza może się zapchać. Szpilka i przepychać. Ale jak pompką nie da ciśnienia to lipa. Zaślepka jeden wężyk wystarczy śrubką i zobacz czy przez jedną dyszę leci lepiej. Jak tak to zajrzyj do pompki może mieć zasyfione sitko na wejściu i ne daje ciśnienia.
Martens - 2019-12-26, 21:15

Podpowiedzcie, czy demontaż a następnie montaż dyszy spryskiwacza (przód) jest bardzo skomplikowany (tudzież jak to zrobić, jeśli nie jest)? Próbowałem przetkać, ale bez skutku, ciśnienie w wężykach normalne, druga dysza pracuje jak należy. Z tej po stronie kierowcy wychodzą jakieś farfocle, a nowa to groszowa sprawa, więc chętnie bym wymienił, o ile nie wymaga to doktoratu z montażu dysz.
Logan MCV I

Black Dusty - 2019-12-26, 22:16

Martens napisał/a:
Próbowałem przetkać, ale bez skutku

Jak przetykanie nie pomaga to weź strzykawkę i przepłucz przy odpiętym wężyku, oczywiście w drugą stronę niż działają, czasem pomaga.

Martens - 2019-12-28, 20:38

No i właśnie o to pytam: jak odłączyć wężyk tudzież wymontować dyszę? W sensie, co najpierw, co potem. Przyglądałem się dziś i wydaje mi się, że dysze są na wcisk, ale pewności nie mam a zepsuć bym nie chciał.
Black Dusty - 2019-12-28, 22:26

Martens napisał/a:
jak odłączyć wężyk tudzież wymontować dyszę?

Tu Ci nie podpowiem ale może nie musisz odpinać od dyszy sprawdź dalej czy nie masz jakiegoś trójnika bo od pompki zwykle biegnie jeden wężyk a następnie jest rozdzielony czy też złączki na której możesz rozłączyć. Przepłukać możesz też bez rozpinania ale jest ryzyko że ten śmieć może wrócić do dyszy.

Martens - 2019-12-28, 22:29

Z pompki do obu wężyków płyn dociera. Z jednej dyszy leci elegancko, z drugiej ledwo kapie. Problem tkwi w dyszy, dlatego chcę ją wymienić. Tylko jak ją wymontować?
laisar - 2020-01-02, 11:06

Martens napisał/a:
Tylko jak ją wymontować?

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=77695#77695:

bebe napisał/a:
Żeby wyjąć dyszę z blachy maski, trzeba ścisnąć cztery mikroskopijne, plastikowe skrzydełka. Przyciskając jednocześnie matę wygłuszającą - to praktycznie niewykonalne. Na szczęście okazało się, że wystarczy, żeby wyskoczyły dwa skrzydełka, a potem wystarczy dyszą poruszać i wyłazi