DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - co to za alarm (odp.: MediaNav - przekroczenie prędkości)

cezzy999 - 2022-06-13, 22:11
Temat postu: co to za alarm (odp.: MediaNav - przekroczenie prędkości)
Co jakiś czas pojawia mi się dźwięk jak na nagraniu

https://drive.google.com/file/d/1NAN43Pf-9_Ddhh6NaZai5F2mTp5ANHC-/view?usp=sharing

Nie wiąże się z żadnym komunikatem błędu na desce, pojawia w różnych okolicznościach (tuż po ruszeniu, w trakcie jazdy, jadąc prosto albo lekko skręcając, przy jeździe wolnej i szybszej). Czasem przejadę odcinek kilku km i od odpalenia do zatrzymania nie pojawia się ani razu, czasem w czasie jazdy odzywa się w odstępie kilku sekund, po czym milknie na parę minut i znów się się pojawia.

Ktoś jest w stanie rozszyfrować czego samochód ode mnie chce?

krzaciej - 2022-06-14, 08:24

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości.
Działa tylko i wyłącznie przy włączonej fabrycznej nawigacji. Można wyciszyć ten dźwięk w ustawieniach nawigacji. ;)

Prezes - 2022-06-14, 09:59

Albo ostrzeżenie o fotoradarach lub odcinkowym pomiarze :mrgreen:
Sam kiedyś miałem zagwozdkę, co się popsuło, że samochód na mnie piszczy

Łukasz_M - 2022-06-16, 23:05

Tak to przekroczenie prędkości, tyle że towarzyszy temu wyraźna informacja na wyświetlaczu więc to troche dziwne że się niezorientowałeś
Funkcja jest przydatna z tym że często limity na mapie nie odpowiadają tym na znakach i trzeba się pilnować

Prezes - 2022-06-20, 09:34

Łukasz_M napisał/a:
, tyle że towarzyszy temu wyraźna informacja na wyświetlaczu

Nie prawda, navi wyłączone (jakoś sobie w tle chodziło pewnie), informacji brak, tylko dźwięki

Łukasz_M - 2022-06-22, 12:23

Nie ma czegoś takiego jak nawigacja wyłączona i działająca w tle, albo działa albo nie działa.
Co do informacji na wyświetlaczu to mam na myśli normalne działania tj ktoś włącza nawigację żeby z niej korzystać tj wyświetla mapę na ekranie. W tle to może ona działać jak się wybierze cel podróży i nawigowanie jest włączone, ale przełączy na np multimedia lub radio i jednocześnie wyciszy wskazówki głosowe a zostawi ostrzeżenia. Wtedy można się nie zorientować że działa nawet pomiędzy odpaleniami silnika a odgrywa tylko ostrzeżenia.

Dymek - 2022-06-23, 09:41

Łukasz_M napisał/a:
Nie ma czegoś takiego jak nawigacja wyłączona i działająca w tle, albo działa albo nie działa.
W danym cyklu włączenia MediaNav raz uruchomiona nawigacja działa już trwale, aż do całkowitego wyłączenia MediaNav. Zapewne chodziło więc o taką sytuację- uruchamiam na chwilę nawigację (nawet nie muszę wprowadzać w niej żadnej trasy) a po chwili ją wyłączam- zamykam okno nawigacji przechodząc do ekranu startowego i np. do okna radia. Taka akcja nie powoduje wyłączenia nawigacji, ona działa sobie dalej właśnie "w tle" i generuje nadal np. bimbające sygnały alarmowe, w tym ostrzeżeń przed fotoradarami. Oczywiście komunikatów głosowych wtedy nie ma, bo nie wprowadziłem trasy, ale dźwięki ostrzeżeń działają
Jedyna metoda pełnego zamknięcia/wyłączenia nawigacji, to całkowite wyłączenie i zresetowanie MediaNav- czyli z wyłączeniem stacyjki, odczekaniem chwili i ponownym załączeniem.
Mnie to właśnie wkurzało i dlatego sygnały dźwiękowe o radarach mam wyłączone.
Piszę o działaniu MN2 i MN3, nie wiem jak to jest w MN4.
Oczywiście jeśli nawigacja nie była w ogóle wcześniej uruchamiana to masz całkowitą rację- żadnych dźwięków nawigacyjnych wtedy być nie może.

Łukasz_M - 2022-06-23, 10:48

No może tak jest jak piszesz. U mnie samo uruchomienie mapy i przejście do innych okien nie daje tych sygnałów. Sa tylko gdy mapa jest na ekranie, bez względu czy nawiguje czy nie.
tomkasz - 2022-06-23, 12:34

Dymek napisał/a:
Jedyna metoda pełnego zamknięcia/wyłączenia nawigacji, to całkowite wyłączenie i zresetowanie MediaNav- czyli z wyłączeniem stacyjki, odczekaniem chwili i ponownym załączeniem.

Restart w MN3 można też uzyskać przytrzymaniem na kilka sekund przycisku wł/wył.

Dymek - 2022-06-24, 09:33

tomkasz napisał/a:
Restart w MN3 można też uzyskać przytrzymaniem na kilka sekund przycisku wł/wył.
Tak, oczywiście można wymusić przyciskiem- pisałem raczej kiedy samoczynnie zamyka się nawigacja przy takiej typowej eksploatacji.