|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Zmiana temperatury w fabrycznej instalacji LPG Landi
camelg - 2022-12-15, 10:35 Temat postu: Zmiana temperatury w fabrycznej instalacji LPG Landi potrafi ktoś - robił, zmianę temperatury przełączania w Landi rok 2019 w SCE.
Kurczę w te mrozy jeżdżę po 4km na samej benzynie
chrom6 - 2022-12-15, 10:40
ale tak powinno być - przy takim mrozie musi złapać trochę temperatury by parownik mógł ogrzać gaz. Jak zmniejszysz temperaturę to po pierwsze zacznie palić więcej a po drugie parownik szybciej się zepsuje.
Instalacja gazowa potrzebuje temperatury do właściwego przejścia gazu ze stanu ciekłego do gazowego itd.
camelg - 2022-12-15, 10:45
chrom6 napisał/a: | ale tak powinno być - przy takim mrozie musi złapać trochę temperatury by parownik mógł ogrzać gaz. Jak zmniejszysz temperaturę to po pierwsze zacznie palić więcej a po drugie parownik szybciej się zepsuje.
Instalacja gazowa potrzebuje temperatury do właściwego przejścia gazu ze stanu ciekłego do gazowego itd. |
To ja wiem (to moja już nasta instalacja), ale Landi ma chyba ustawioną temp. na 40, chciałem zejść na 30 jak mam/miałem w innych samochodach.
chrom6 - 2022-12-15, 10:49
myślę ze najprościej będzie jak podjedziesz do gazownika u siebie który ogarnia landi. zmiana temperatury tylko przez interfejs do gazu, można pewnie kupić na allegro ale jak się nie wie co do czego i tylko na tą jedną operację to bez sensu.
camelg - 2022-12-15, 11:02
chrom6 napisał/a: | myślę ze najprościej będzie jak podjedziesz do gazownika u siebie który ogarnia landi. zmiana temperatury tylko przez interfejs do gazu, można pewnie kupić na allegro ale jak się nie wie co do czego i tylko na tą jedną operację to bez sensu. |
No właśnie tu tkwi problem, we wszystkich autach sam reguluję instalacje, tu mamy zablokowany sterownik. Nie ma magika w 3-city co to ogarnia, lub ja go jeszcze nie znam (do tej pory tylko ASO potrafiło wymienić "iglicę" lub wgrać nowy program), nie potrafią nic przestawić :)
chrom6 - 2022-12-15, 12:11
jak zablokowany sterownik to tylko ASO, ale ja bym im aż tak poważnej ingerencji nie zlecił :D kazde ASO ma problem z prawidłową obsługą instalacji LPG w zakresie mechanicznym a elektronicznie jest jeszcze gorzej. od wtorku podobno cieplej ma być musisz się przemęczyć :D
camelg - 2022-12-15, 12:30
chrom6 napisał/a: | jak zablokowany sterownik to tylko ASO, ale ja bym im aż tak poważnej ingerencji nie zlecił :D kazde ASO ma problem z prawidłową obsługą instalacji LPG w zakresie mechanicznym a elektronicznie jest jeszcze gorzej. od wtorku podobno cieplej ma być musisz się przemęczyć :D |
Hehe, to właśnie napisałem.
Muszę, muszę... wczoraj chciałem paliwa dotankowac i korek mi zamarzł (dobrze że jeszcze mam pół zbiornika) nie mogłem wsadzić klucza, a jak już wsadziłem to przekręcić się nie da :)
Samo pasmo sukcesów :)
route2000 - 2022-12-16, 08:57
To odstawiasz auto i jedziesz środkiem transportem publicznym...
camelg - 2022-12-16, 15:18
route2000 napisał/a: | To odstawiasz auto i jedziesz środkiem transportem publicznym... |
z Cycowa do Lublina kawałek jest
jodlasty - 2022-12-18, 14:34
Wyłącz ogrzewanie. Silnik szybciej złapie temperaturę i wcześniej przełączy się na LPG
camelg - 2022-12-18, 21:24
jodlasty napisał/a: | Wyłącz ogrzewanie. Silnik szybciej złapie temperaturę i wcześniej przełączy się na LPG |
"jajka mi zmarzną"
dudu$ - 2022-12-20, 19:25
camelg napisał/a: | jodlasty napisał/a: | Wyłącz ogrzewanie. Silnik szybciej złapie temperaturę i wcześniej przełączy się na LPG |
"jajka mi zmarzną" |
to aby nie zmarzły i nie odpadły trzeba zainwestować w bieliznę tarmoaktywna
camelg - 2022-12-26, 11:02
Udało mi się korek wlewu uruchomić.
Tam woda leci po błotniku i wlewa się pod klapkę lecąc po korku.
Kupiłem smar silikonowy (w sprayu) i przeprowadziłem aplikacje w zamek, po dłuższej chwili puścił,
z trudem przekręciłem. Z obudowy korka wylałem sporo wody. Wewnętrzną część korka co się rusza/przekręca także potraktowałem smarem silikonowym = rozruszał się ładnie korek.
dudu$ - 2022-12-26, 21:16
camelg napisał/a: | Udało mi się korek wlewu uruchomić.
Tam woda leci po błotniku i wlewa się pod klapkę lecąc po korku.
Kupiłem smar silikonowy (w sprayu) i przeprowadziłem aplikacje w zamek, po dłuższej chwili puścił,
z trudem przekręciłem. Z obudowy korka wylałem sporo wody. Wewnętrzną część korka co się rusza/przekręca także potraktowałem smarem silikonowym = rozruszał się ładnie korek. |
kiedy miałem Dustera też zdążyła mi się sytuacja zimę, ze w czasie większych mrozów nie mogłem otworzyć korka wlewu paliwa. Na szczęście moje auta stoją w garażu podziemnym gdzie wtedy Duster odtajał, a po odkręceniu korka wlewu paliwa potraktowałem go sprayem typu WD-40 i problem już się nie powtórzył.
|
|