|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Konkurent - Aveo?
borys68 - 2009-05-31, 06:58 Temat postu: Konkurent - Aveo? Ahoj!
Jeśli temat niegodny samoistnego wątku, proszę o podczepienie we właściwe miejsce.
W innym wątku wskazano Chevrlovet Lacetti jako porównywalny z Loganem.
A co myslicie o Aveo czterodrzwiowym?
Większy od Aveo heczbeka i teraz ciut mniejszy od Logana.
http://www.chevrolet.pl/i...veo_4d_2009.pdf
Z racji ASB skupiłem się na wersji LS.
Wdg. moich obliczeń wersja LS to Laureate (Arctica?) z duperelami i mocniejszym silnikiem. Taki hipotyczny Logan (105KM plus wyposażenie) na oko powinien kosztować ok. 40000. Z ASB - kolejne 4-5 tysięcy. Czyli różnica robi się nie 37 vs 51, ale ok. 44 vs 51. Do tego promocja "do 4500" - różnica zaczyna być bardzo mała ...
Pomijam fakt, że Aveo jest brzydki jak kupa Reksia :)
A co myślicie o wersji "base"?
Czy silniki nie są strasznie wyżyłowane?
Co dostrzegą tu Doświadczeni Znawcy, a czego ja nie widzę?
Borys
gigi303 - 2009-05-31, 08:22
To raczej rzecz gustu, jednym podoba się aveo innym logan a jeszcze inni powiedzą że oba auta są jak dwie kupy Trzeba pamiętać że jest to krewniak Lanosa, który charakteryzował się niezawodnością, czy aveo też takie jest to nie wiem.
Co do porównania to przy takiej małej różnicy cenowej będą raczej decydować czyjeś priorytety, jeśli ktoś potrzebuje auto o lepszych osiągach i lepiej wygłuszone to wybierze aveo a jeśli ktoś potrzebuje jednak trochę więcej miejsca to bierze Logana.
O jakości spasowania itp nie wypowiem się bo nie siedziałem w nowej wersji . O wygłuszeniu wspomniałem też mając na myśli jazdę czyimś autem.
Rozmawiałem z użytkownikiem takiego auta i bardzo sobie chwalił jednostkę napędowa 1.4 (taką posiadał)
Silnik nie sądzę aby był wyżyłowany, trzeba pamiętać że jest to 16v i cztero zaworówki maja takie moce przy mniejszej pojemności, jeśli miałby więcej kucy wtedy można powiedzieć że jest wyżyłowany
Co do wersji Base czyli tzw golasa to ja osobiście wybrałbym Logana, kupujący wersję gołą kieruję się raczej ceną a nie komfortem auta i wyposażeniem. Logan jest tańszy.
Pablo78 - 2009-05-31, 12:02
Siedziałem ostatnio w nowym Aveo sedanie na targach motoryzacyjnych, no i musze przyznac, że całkiem fajnie wykonane i spasowane autko... mnie sie bardzo spodobało.
no ale tez bardzo podoba mi się nowy Logan sedan
No i siedzenia w aveo dość fajnie sa wyprofilowane...
Seal - 2009-05-31, 17:45
Borys68 masz wyczucie tematu
W sobotę byłem na zakupach i przy okazji wpadłem do salonu Chevroleta.Obejrzałem sobie Aveo 5 cio drzwiowe w cenie po rabacie około 39000 i muszę ci powiedzieć, że Sandero w wersji Laureate jest dla mnie lepszą propozycją. Ma większy rozstaw osi o 108 mm, szerszy jest o 66 mm a bagażniki to 220 do 320 l (Aveo sed. 400l, Logan 510l).Plastiki i wyposażenie jest porównywalne.Później usiadłem w kombi Lacetti. Rozstaw osi, bagażnik oraz cena 1,6 16V (52000 po rabatach) też przegrywa z MCV.
gigi303 - 2009-05-31, 19:28
Nie znajdziesz kolego tańszego nowego auta niż Dacia o takich gabarytach, jednakże nie zawsze cena i gabaryty dla kogoś muszą być najważniejsze.
Mi osobiście bardzo się podoba to autko.
borys68 - 2009-05-31, 19:59
Ahoj!
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
3 i 5-cio drzwiowe Aveo sie nie liczą, bo są znacznie mniejsze.
Wolałbym Logana, bo ładniejszy, wiekszy i tańszy. Nawet 16V 75KM, byle z ASB. Bo i waży o jakieś 100 kilo mniej niż Aveo sedan.
No to daję sobie teraz na wstrzymanie i czekam na to, co Dacia wprowadzi w 2010 :D
Borys
psur - 2009-06-01, 11:21
Jeśli chodzi o Aveo to trochę dołująca jest jedna gwiazdka: http://www.euroncap.com/t...o_2006/250.aspx
piotrres - 2009-06-01, 22:18
Jak dla mnie Logan ponieważ:
1. Co trzy gwiazdki to nie jedna
2. Przestronność
3. Niska awaryjność
4. Jestem skrzywiony i podoba mi się Logan po liftingu
5. vide: p. 4 czyli: de gustibus et coloribus non est disputandum
Pozdrawiam Piotr S.
Pablo78 - 2009-06-01, 22:23
piotrres napisał/a: | 4. Jestem skrzywiony i podoba mi się Logan po liftingu |
to tak jak ja...
gigi303 - 2009-06-02, 06:37
co tu ukrywać mnie też skrzywiło
jurek - 2009-06-02, 08:42
No to rehabilatacja teraz pozdr
psur - 2009-06-02, 11:24
Mnie też Logan po liftingu się bardzo podoba, no ale ze względów praktycznych następne auto to będzie pewnie 7-os., MCV.
No i witamy piotrresa - coś dawno się kolega nie odzywał :)
Mikele - 2009-06-02, 11:30
Faktycznie co trzy gwiazdki to nie jedna, ale warto jeszcze zauważyć z jakim wyposażeniem były rozbijane oba interesujące nas auta.
W Aveo niemal wszystkie kwadraciki zaznaczone, Logan w porównaniu wyszedł prawie goły, a i tak dummy w Chevrolecie pewnie "zmarł" podczas tej próby...
Jak się poczyta o samochodach tej marki to jeszcze jedna rzecz rzuca się w oczy: Daewoo Matiz dostało 3 gwiazdki, a o 5 lat młodszy Chevrolet Matiz - trzy z jedną skreśloną. To się nazywa postęp, prawda ?
Ja bym Chevroleta nie kupił nawet z dopłatą 5 tyś...
DAREK - 2009-06-02, 11:44
Mikele napisał/a: | Jak się poczyta o samochodach tej marki to jeszcze jedna rzecz rzuca się w oczy: Daewoo Matiz dostało 3 gwiazdki, a o 5 lat młodszy Chevrolet Matiz - trzy z jedną skreśloną. To się nazywa postęp, prawda ? |
Kryteria i sposób oceny został w miedzyczasie zmieniony i zaostrzony.
piotrres - 2009-06-02, 18:14
psur napisał/a: | Mnie też Logan po liftingu się bardzo podoba, no ale ze względów praktycznych następne auto to będzie pewnie 7-os., MCV.
|
Czyżby rodzina się powiększała?
Następne to pewnie też Logan, chyba, że.... Duster
psur napisał/a: | No i witamy piotrresa - coś dawno się kolega nie odzywał :) |
I ja witam. zagląąłem, z rzadka, jako, że ostatnio nie mam za badzo czasu się poskrobać po...głowie. Doba za krótka :/
Podrawiam serdecznie,
P.-M. S.
|