DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Metaliczne stuki na postoju po jeździe (odp.: stygnięcie)

psur - 2009-06-02, 12:29
Temat postu: Metaliczne stuki na postoju po jeździe (odp.: stygnięcie)
Ostatnio zauwazyłem, a właściwie usłyszałem, że po jeździe, jak już zgaszę silnik i Logan sobie grzecznie stoi, to co ok. 30 sekund dochodzi mnie tak krótki metaliczny dźwięk... coś jak się zaciąga ręczny - takie pojedyńcze, metaliczne cyknięcie. Oczywiście po jakimś czasie to ustaje.

Miał ktoś z Was coś takiego? Jakieś pomysły co to może być?

zielony - 2009-06-02, 12:47

Moim zdaniem coś "stygnie", kurczy się i stuka. Tak zachowują się moje grzejniki w chacie. przez 10 lat nie doszedłem do tego, co właściwie "cyka". To chyba nic poważnego.
KaS602 - 2009-06-02, 14:46

psur napisał/a:
Miał ktoś z Was coś takiego

Podejrzewam, ze wszyscy "to" maja, bo jak jak juz zielony napisal - to efekty stygniecia wszystkiego, co sie rozgrzalo podczas jazdy. Nie ma sie czym martwic.

paaw29 - 2009-06-02, 15:22

Dokładnie, jak już przedmówcy się wypowiedzieli to jest stygnięcie czegoś, mi się wydaje że coś jakby z układu wydechowego, od silnika przecież "to" słychać, a wiem bo też "to" czasem usłyszę, z resztą nie tylko w daćce teraz ale i w innych autach też tak jest.
piotrres - 2009-06-02, 17:26

...mam i ja!
na mój gust to stygnie układ wydechowy. Słyszałem to w paru "lepszych" (?) autach.
Nie przejmowałbym się tym nadmiernie.
Pozdrawiam,
Piotr S.

gigi303 - 2009-06-02, 19:02

ja też potwierdzam , od nowości tak mam i nawet tym się nie interesowałem bo to normalne zachowanie auta
waski - 2009-06-02, 20:43

Normalka luzik nic się nie dzieje, to katalizator tak cyka jak stygnie. Nie ma się czym przejmować :-)
psur - 2009-06-03, 10:11

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-)