DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Samochód nie odpala, rozrusznik słabo działa (odp.: aku)

patrik2 - 2023-07-19, 09:26
Temat postu: Samochód nie odpala, rozrusznik słabo działa (odp.: aku)
Cześć,

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co sprawdzić co to może być, poniżej krótko przedstawię problem.

Otóż zaczęło się od tego że rozrusznik dziwnie kręcił, trwało to z dwa, trzy dni, samochód odpalał normalnie ale odgłos rozrusznika był zmieniony co nie umknęło moim uszom.

Po trzech dniach jak chciałem odpalić, rozrusznik nie kręcił w ogóle, w dodatku podczas próby uruchomienia ginął cały prąd, zerowały się zegary, radio itd. Po kilku próbach przekręcenia kluczyka jednak rozrusznik słabo bo słabo ale zaczynał kręcić i odpalał auto.

Dzisiaj rano chciałem odpalić samochód, początkowo standardowo rozrusznik nie kręcił, potem zaczął kręcić ale samochód już nie odpala.

Dodam że jestem za granicą i zastanawiam się czy dam radę samemu ogarnąć problem.

route2000 - 2023-07-19, 09:32

A czy sprawdzałeś może stan akumulatora? Czy nie jest rozładowany bo może tez daje podobne objawy..?
patrik2 - 2023-07-19, 09:49

No właśnie od tego zacznę, wyjmę go dzisiaj i naładuje.
mr2k - 2023-07-19, 21:17

Albo pożycz kable, podłącz się do kogoś i zobacz jak będzie kręcił. Jeśli to akumulator, to luz, mały problem :)
Lajkonik - 2023-07-20, 13:19

Rozsypany rozrusznik może dawać takie objawy. Jak się zacina, robi coś na kształt zwarcia (silnik w pierwszym momencie rozruchu jest jak zwora). Stąd ginący prąd.
Mam nadzieję, że to jednak kapitulacja akumulatora. Na pewno od tego zacząłbym diagnozę. Jak masz miernik, to sprawdź napięcie na klemach. Żeby wydusić prąd rozruchowy to musi mieć trochę ponad 12V. Z bidą 11,5V może jeszcze odpali, a może już nie. Jak masz mniejsze napięcie, to nie ma szansy na rozruch.

Szabelka - 2023-07-20, 16:14

Do sprawdzenia jeszcze tak prozaiczne rzeczy jak luzy na kablach przy klemach, alternatorze, rozruszniku i same klemy! :->

U mnie poluzował się kabel na alternatorze i masowa klema :D regulator dawał 14,6V, na klemy szło 13,6V ale na słupkach aku było już tylko 12,8 :D błędu ładowania nie wywalało a aku wiecznie niedoładowany i problemy z odpalaniem :)

patrik2 - 2023-07-22, 06:08

Po naładowaniu akumulatora rozrusznik kręcił jak szalony, autko odpaliło bez problemu, niestety akumulator bardzo szybko się rozładował. Kupiłem nowy akumulator i problem został rozwiązany.

Dziękuję za wszelkie sugestie i serdecznie pozdrawiam.

DrOzda - 2023-07-31, 09:05

W gorącym klimacie bardzo szybko potrafi odparować woda i stąd taki efekt. W niektórych aku da radę ją uzupełnić (korki są pod naklejką).