DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dacia Sandrero Stepway - komunikat o ciśnieniu w oponach

krzychu2078 - 2023-07-30, 20:21
Temat postu: Dacia Sandrero Stepway - komunikat o ciśnieniu w oponach
Odebrałem Dacie Sandrero Stepway - przejechałem 800 km i włączył mi się komunikat o sprawdzeniu ciśnienia w oponach i resecie na postoju - komunikat pojawił się w miejscu gdzie wyświetla się komunikat o prędkości - jeśli dobrze pamiętam - komunikatu tego nie mogłem skasować żeby wejść w menu prędkości wyświetlanej na wyświetlaczu.

Zajechałem na stację benzynową - sprawdziłem poziom ciśnienia - z przodu było 2,4 z tyłu 2,3

Naklejkę mam podwójną - czyli jak dobrze rozumiem - nie mam bezpośrednio czujników w oponach - a komunikat pojawia się z systemu kontroli.

Zresetowałem na postoju podczas włączonego silnika komunikat o ciśnieniu - ale po skasowaniu pojawia mi się ponownie.

Po ustawieniu wyświetlacza w pozycji POJAZD - wyświetla mi się pozycja prędkości, po włączeniu strzałek do góry dochodzę po trzecim razie ponownie do komunikatu o sprawdzeniu ciśnienia w kołach i koniecznym resecie.

Zachodzę dlaczego nie mogę skasować do zera tego komunikatu i pojawia się ponownie na kolejnej pozycji.

Sprawdzałem ciśnienie na dwóch stacjach. Co tutaj mogło się zdarzyć ?

Black Dusty - 2023-07-30, 20:55

Zajrzyj do instrukcji, unikniesz wielu innych prostych pytań w niedalekiej przyszłości.
krzychu2078 - 2023-07-30, 21:01

Black Dusty napisał/a:
Zajrzyj do instrukcji, unikniesz wielu innych prostych pytań w niedalekiej przyszłości.

Przenalizowałem instrukcję - jedyną odpowiedz jaką znalazłem to, że jest to spowodowane faktem niedopompowania koło - mam rozumieć że pompować więcej niż jest etykieta na drzwiach ?

chrom6 - 2023-07-31, 06:57

Nie, próbujesz kasować komunikat na ekranie powieadomienia a nie na ekranie kasowania :-) to są dwa różne miejsca w menu
krzychu2078 - 2023-07-31, 11:15

chrom6 napisał/a:
Nie, próbujesz kasować komunikat na ekranie powiadomienia a nie na ekranie kasowania :-) to są dwa różne miejsca w menu

Na postoju (jak silnik nie jest włączony) nie mam żadnego komunikatu do kasowania - w menu POJAZD

Podczas włączenia zapłonu - wyświetla mi się w menu POJAZD ten właśnie komunikat - ale próba kasowania go podczas włączonego silnika - nie udaje się ... cały czas po skasowaniu się pojawia

Co robię źle ?

Black Dusty - 2023-07-31, 11:44

krzychu2078 napisał/a:
Przenalizowałem instrukcję - jedyną odpowiedz jaką znalazłem to, że jest to spowodowane faktem niedopompowania koło

Czyżby nic na temat kasowania komunikatu nie było w instrukcji?

krzychu2078 - 2023-07-31, 12:25

Black Dusty napisał/a:
krzychu2078 napisał/a:
Przenalizowałem instrukcję - jedyną odpowiedz jaką znalazłem to, że jest to spowodowane faktem niedopompowania koło

Czyżby nic na temat kasowania komunikatu nie było w instrukcji?

Tak - robiłem zgodnie z instrukcją i skasowało mi tylko komunikat na postoju - ale podczas pracy pojazdu nadal jest ...
Dlatego szukam rozwiązania

Łukasz_M - 2023-07-31, 14:34
Temat postu: Re: Dacia Sandrero Stepway - komunikat o ciśnieniu w oponach
krzychu2078 napisał/a:

Zajechałem na stację benzynową - sprawdziłem poziom ciśnienia - z przodu było 2,4 z tyłu 2,3

Nie za duże masz to ciśnienie?? to na rozgrzanych oponach mierzyłeś?

Black Dusty - 2023-07-31, 14:53

https://www.google.pl/sea...vid:lF4gsENTcNc
krzychu2078 - 2023-07-31, 15:33
Łukasz_M napisał/a:
krzychu2078 napisał/a:

Nie za duże masz to ciśnienie?? to na rozgrzanych oponach mierzyłeś?

Tak mam na tabliczce znamionowej na drzwiach

Łukasz_M - 2023-07-31, 15:52

Pytam bo u mnie jest 2.1 i 2.2 a logan mcv wydaje się cięższy..
grzegorzcz - 2023-08-03, 12:30
krzychu2078 napisał/a:
Odebrałem Dacie Sandrero Stepway - przejechałem 800 km i włączył mi się komunikat o sprawdzeniu ciśnienia w oponach i resecie na postoju - komunikat pojawił się w miejscu gdzie wyświetla się komunikat o prędkości - jeśli dobrze pamiętam - komunikatu tego nie mogłem skasować żeby wejść w menu prędkości wyświetlanej na wyświetlaczu.

Naklejkę mam podwójną - czyli jak dobrze rozumiem - nie mam bezpośrednio czujników w oponach - a komunikat pojawia się z systemu kontroli.

Zresetowałem na postoju podczas włączonego silnika komunikat o ciśnieniu - ale po skasowaniu pojawia mi się ponownie.

Po ustawieniu wyświetlacza w pozycji POJAZD - wyświetla mi się pozycja prędkości, po włączeniu strzałek do góry dochodzę po trzecim razie ponownie do komunikatu o sprawdzeniu ciśnienia w kołach i koniecznym resecie.

Zachodzę dlaczego nie mogę skasować do zera tego komunikatu i pojawia się ponownie na kolejnej pozycji.

Sprawdzałem ciśnienie na dwóch stacjach. Co tutaj mogło się zdarzyć ?

To standardowa informacja. mam ją stale, Niezależnie od tego czy sprawdzałem ciśnienie i resetowałem w systemie.

Black Dusty - 2023-08-03, 13:20

Żeby system TPMS oparty na ABS zresetował wskazania musi ten reset nastąpić w czasie jazdy, kasowanie go na postoju nic nie da. Najlepiej uruchomić procedurę w czasie spokojnej jazdy z równą prędkością, oczywiście po wcześniejszym zweryfikowaniu ciśnienia na zimnych wszystkich oponach (bo nawet słońce świecące na jedną stronę samochodu przez dłuższy czas może zmienić ciśnienie w stopniu powodującym błąd odczytu TPMS). Jeżeli to się nie udaje to oznacza awarię którą należy zweryfikować i usunąć.
eio - 2023-08-03, 13:57

Ja resetuję system TPMS na postoju po dopompowaniu kół i ich ostudzeniu - wg instrukcji, jesli dobrze ją pamietam. I wszystko jest dobrze. System informuje mnie (zapala się ikonka) kiedy w jakims kole spadnie cisnienie.