DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Jak przeciągnąć przewód ze złączem do komory silnika

corrado - 2023-11-30, 12:06
Temat postu: Jak przeciągnąć przewód ze złączem do komory silnika
Hej,
Mam do założenia czujnik ciśnienia oleju z wyświetlaczem , niestety przewód z wtyczka jest w całości i raczej nie przejdzie przez gumową uszczelkę nad pedałami.
Czy znacie jakieś metody by przeciagnać ten przewód z wtyczka do komory silnika bez uszkodzenia?
Może są jakieś inne większe otwory technologiczne ?
Nie chciałbym raczej tego przewodu ciąć i lutować...

Black Dusty - 2023-11-30, 12:18

Może jak nie da się zmniejszyć wtyczki to da się powiększyć otwór.
villager - 2023-11-30, 14:26

Powiększ otwór w gumie przelotki tak żeby wtyczka przeszła. Zamontuj czujnik jak trzeba a potem "psiknij" pianką montażową w dziurkę. Albo oblep silikonem lub uszczelniaczem akrylowym. Mi zostało kiedyś po montażu obudowy dekarskiej komina trochę uszczelniacza dekarskiego i uszczelniłem przejścia kabli do puszek silników, wtyków trójfazowych, skrzynek rozdzielczych itp. Po zastygnięciu jest elastyczny jak guma, dobrze przylega do przewodów i konstrukcji metalowych. Niestety jest tylko w dużych "strzykawach".
Uszczelniacz dekarski kauczukowy.

Dymek - 2023-11-30, 15:42

Zawsze z tego typu wtyczek można wyciągnąć piny razem z przewodami. Wysuwają się "do tyłu", więc bez problemu- wystarczy od czoła wtyczki wyczaić miejsce, w który wsadzamy igłę odblokowującą "pazurek" w pinie. Przeciągnąć kabel tylko z pinami a potem z powrotem założyć korpus wtyczki.
rafimali - 2023-11-30, 15:53

Piszesz , że jest to uszczelka gumowa . Naciąć na krzyż i automatem zwiększa Ci się przelot przez uszczelkę , następnie silikon , chyba że jest to twarda i gruba guma pozostaje pinowanie wtyczki , jak pisze Dymek .
Pozdro !!!