DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju

MirekB - 2024-01-09, 23:36
Temat postu: Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
Cześć! Mam prośbę o poradę.

Mija mi kolejny rok od zakupu samochodu i w tym roku wypada mi przegląd w ASO, który dotyczy tylko wymiany oleju. Po rozmowie z serwisem usługa została wyceniona na prawie 750 PLN. Chciałem się Was poradzić czy jest opcja wymiany oleju jednak na własną rękę za o wiele niższą cenę i otrzymania pieczątki przeglądu po takiej operacji wykonanej we własnym zakresie?

EBmazur - 2024-01-10, 04:35

Usługę możesz wykonać w innym warsztacie bez utraty gwarancji. Po drugie - poza wymianą oleju powinna być przeprowadzona kontrola stanu ogólnego pojazdu ( tak było w moim przypadku, dzięki czemu stwierdzono wadę fabryczną wahacza), stąd ta spora kwota.
keikan - 2024-01-10, 07:37

nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma problemu ze zrobieniem tylko przeglądu A czy B (same kontrole) w ASO z wbiciem przeglądu do książki bez wymiany czegokolwiek.
Od wielu lat ( a mam już 3 Dacię ) zwykle wymieniałem olej, filtry , płyny , świece itp we własnym zakresie a do ASO umawiałem się tylko na te szybkie przeglądy i wpis w systemie. Teraz nie pamiętam dokładnie, ale koszt takiego przeglądu mieścił się w granicy 100-150 zł i trwał może 45 minut.

Co do wymiany części w ramach gwarancji na przeglądzie to u mnie akurat w dusterze I do wymiany był wahacz i zrobili to za darmo - w ramach gwarancji.

Na początku mojej przygody jeździłem do ASO z własnymi materiałami (oleje, filtry, świece) i płaciłem za same roboczogodziny. Wtedy przeglądy kosztowały koło 300zł (ale to było kilka lat temu.

imć - 2024-01-10, 19:49
Temat postu: Re: Roczny przegląd w ASO i wymiana oleju
Zawsze możesz przywieźć własny olej (36pln za 1/l a nie 100pln/1l) i filtr oliwy za 40pln (152095084r). U mnie liczą ~50pln za usługę + koszt samego przeglądu (~300pln? nie pamiętam dokładnie). Ja zazwyczaj na przegląd woże własne części, bo w 90% taniej kupić na alledrogo.
uno0 - 2024-02-04, 18:54
imć napisał/a:
Zawsze możesz przywieźć własny olej (36pln za 1/l a nie 100pln/1l) i filtr oliwy za 40pln (152095084r). U mnie liczą ~50pln za usługę + koszt samego przeglądu (~300pln? nie pamiętam dokładnie). Ja zazwyczaj na przegląd woże własne części, bo w 90% taniej kupić na alledrogo.

ASO na pewno kocha taki klientów :-( Pytanie czy wleją co wzięli od ciebie czy na złość tacie nas(?)am w gacie wleją "coś"z beczki ???

Dardus - 2024-02-04, 19:52

Mój pępowinę z ASO już dawno odciął. Umyślnie nie przedłużyłem gwarancji, bo w moim przypadku było to mało opłacalne.
Reasumując. Każda dodatkowa wymiana oleju i tak była by płatna. Na ten czas koszt serwisu wynosi tyle co same materiały. W ubiegłym roku serwis olejowy wypadł mi 2 razy, wymiana co ok. 10tkk.

keikan - 2024-04-25, 06:19
uno0 napisał/a:
imć napisał/a:

ASO na pewno kocha taki klientów :-( Pytanie czy wleją co wzięli od ciebie czy na złość tacie nas(?)am w gacie wleją "coś"z beczki ???

W moim ASO akurat nie ma z tym problemu, bo poczekalnię dla klientów od warsztatu oddziela wielka szyba. Klient może cały czas patrzeć co robią mechanicy z jego autem popijając w tym czasie serwowaną przez obsługę kawkę ;)

pelass - 2024-10-24, 09:46

2 miesiące temu kupiłem nową Dacię Sandero Stepway. Dostałem voucher o wartości 500 zł na pierwszą wymianę oleju do 3 miesięcy od wyjechania z salonu. Dowiedziałem się że taka wymiana, jeżeli ma się voucher kosztuje 700zł. Tak więc trzeba dopłacić 200zł więc nie ma źle. Natomiast wymiana oleju i filtra bez vouchera to koszt, UWAGA 1150 zł !!! Czy ktoś może wymieniał olej na nie autoryzowanym warsztacie? Jakie formalności trzeba spełnić w praktyce żeby taka wymiana była uznana przez ASO i zeby dostać wpis do ksiązki, że ten olej faktycznie był wymieniony i nie stracić gwarancji? Te ceny to jest jakiś koszmar.
LukaszBe - 2024-10-24, 10:12

Ogólnie warto podjechać do serwisu i porozmawiać. Zerkną w komputer co w najbliższym czasie jest do zrobienia według harmonogramu i wycenią. Ja po raz pierwszy mam tak młode auto (2021) i bałem się cen ASO, zrobiłem jednak jak wyżej, przemyślałem temat i zdecydowałem się powierzyć im auto.

Mój serwis z lipca tego roku to:
Filtr kabinowy, filtr oleju, przegląd roczny ASO (nie ten okresowy SKP), płyn hamulcowy, olej, filtr LPG (nie pamiętam który).

Wszystko razem z wymianą 1480 PLN. Każdy sam musi ocenić czy warto.

Do tego kwestia taka, że jak ktoś nie ma wykupionej gwarancji na dłużej niż 3 lata to obowiązywała promocja "ZEN" przedłużająca gwarancję o rok za ciągłość serwisowania aż do 5 czy 7 lat (już nie pamiętam, mam gwarancję wykupioną na 5 lat).

Warto pojechać i samemu sprawdzić.

EDIT: dodam, że warto skorzystać z tego vouchera i zmienić olej po dotarciu. Dalej możesz wymienić olej w normalnym (zaufanym) warsztacie co drugi rok, na zakładkę z chorym ASO które zaleca wymianę co 30k lub 2 lata :lol:

pelass - 2024-10-24, 10:20

LukaszBe napisał/a:
Ogólnie warto podjechać do serwisu i porozmawiać. Zerkną w komputer co w najbliższym czasie jest do zrobienia według harmonogramu i wycenią. Ja po raz pierwszy mam tak młode auto (2021) i bałem się cen ASO, zrobiłem jednak jak wyżej, przemyślałem temat i zdecydowałem się powierzyć im auto.

Mój serwis z lipca tego roku to:
Filtr kabinowy, filtr oleju, przegląd roczny ASO (nie ten okresowy SKP), płyn hamulcowy, olej, filtr LPG (nie pamiętam który).

Wszystko razem z wymianą 1480 PLN. Każdy sam musi ocenić czy warto.

Do tego kwestia taka, że jak ktoś nie ma wykupionej gwarancji na dłużej niż 3 lata to obowiązywała promocja "ZEN" przedłużająca gwarancję o rok za ciągłość serwisowania aż do 5 czy 7 lat (już nie pamiętam, mam gwarancję wykupioną na 5 lat).

Warto pojechać i samemu sprawdzić.

Te 1480zł to jest cena za te wszystkie filtry, olej i robociznę? Czy cena z kosztem przeglądu okresowego również? Ja mam gwarancję przedłużoną do 5 lat i już z góry opłacone wszystkie przeglądy roczne. Kwota którą podałeś jest akceptowalna za to wszystko, tym bardziej jeśli jest w nią wliczony koszt przeglądu. Ale 1150zł za samą wymianę oleju i filtra... to lekka przesada

LukaszBe - 2024-10-24, 10:52

pelass napisał/a:
Te 1480zł to jest cena za te wszystkie filtry, olej i robociznę? Czy cena z kosztem przeglądu okresowego również? Ja mam gwarancję przedłużoną do 5 lat i już z góry opłacone wszystkie przeglądy roczne.

Podałem koszt za cały przegląd ASO, wszystko to z mojej listy (części, olej, robocizna) zrobili za 1480 PLN. Przegląd okresowy ASO, nie taki jak się robi w Stacji Kontroli Pojazdów.

Jak masz opłacone przeglądy roczne to zwracam Twoją szczególną uwagę, że obecnie interwał wymiany oleju według ASO to 2 lata lub 30 000km co jest na dłuższą metę zabójstwem dla silnika. Jeśli chcesz dbać należycie o silnik to tak czy inaczej musisz wymienić dodatkowo olej i filtr częściej na własny koszt - co roku i 10 000 - 15 000km.

Dlaczego tak jest? Dacia sprzedaje Ci auto z pakietem serwisowym a później robi tak, żeby to serwisowanie ich za drogo nie kosztowało, wystarczy aby auto dojechało do końca gwarancji - czyli przeważnie jakieś 70 000-120 000km.

Temat rzeka :) ogólnie warto wymieniać co rok, max 15tś km i mieć to udokumentowane, wtedy zdecydowanie łatwiej będzie sprzedać auto świadomemu nabywcy a silnik z pewnością będzie w lepszej kondycji.

BLACHA_997 - 2024-10-24, 15:12

Jak chcesz wymień tylko olej i zrób przegląd w ASO. Ja od dwóch lat rezygnuję z wymiany filtrów (powietrza i kabinowego) w ASO i wymieniam je sam w cenie...kosztu filtrów. Podczas, gdy serwis życzy sobie ponad 150 zeta za każdy filtr co łącznie ostatnio wycenili na ponad 340 zł. Jakaś paranoja za 10 sek roboty w przypadku filtra powietrza. W zleceniu przeglądu informuję obsługę by tych elementów nie wymieniali bo są już wymienione.
pelass - 2024-10-25, 15:39

BLACHA_997 napisał/a:
Jak chcesz wymień tylko olej i zrób przegląd w ASO. Ja od dwóch lat rezygnuję z wymiany filtrów (powietrza i kabinowego) w ASO i wymieniam je sam w cenie...kosztu filtrów. Podczas, gdy serwis życzy sobie ponad 150 zeta za każdy filtr co łącznie ostatnio wycenili na ponad 340 zł. Jakaś paranoja za 10 sek roboty w przypadku filtra powietrza. W zleceniu przeglądu informuję obsługę by tych elementów nie wymieniali bo są już wymienione.

W moim przypadku to bez sensu. Bo mam już z góry zapłacone przeglądy więc wymiana filtrów nie będzie dla mnie dodatkowym kosztem. Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę... I najbardziej mnie interesuje czy ktoś już wymieniał olej w aucie na gwarancji na warsztacie nieautoryzowanym? Jak wtedy jest z wpisem do książki serwisowej? I jakie trzeba mieć papiery na ta wymianę? Czy może lepiej się nie przyznawać do tej wymiany? Z drugiej strony jak coś się zepsuje a w silniku będzie widac że olej jest nowy a nie był u nich wymieniany to mogą powiedzieć że zły olej wlany... to już taki przypadek ekstremalny

nowy - 2024-10-25, 17:25

pelass napisał/a:
Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę..

Ale przecież zawsze możesz sobie zakupić olej i filtr oleju sam we własnym zakresie np u naszego kolegi i zapłacić za samą wymianę. Ja tak robiłem dopóki mi się easy service nie skończył. Potem to już wymiana we własnym zakresie.

Stereo - 2024-10-25, 17:59

Ile sama wymiana oleju z filtrem w ASO?
nowy - 2024-10-25, 23:12

Co ASO to inna cena. wystarczy wykonać kilka telefonów by sprawdzić i porównać ceny ;-)
LukaszBe - 2024-10-27, 23:19

BLACHA_997 napisał/a:

Wracam do tego wpisu bo dziś, po 3 miesiącach od serwisu w ASO uznałem, że zrobię ozonowanie i ponownie wymienię filtr kabinowy. Jakież spotkało mnie zdumienie, kiedy wyjąłem zwykły filtr (nie węglowy). Za nówkę Kamoka, węglowy filtr, zapłaciłem lekko ponad 20zł. Te oszczędności ASO to jakaś żenada.

Sama wymiana bardzo prosta, nawet śrubki nie trzeba bylo odkręcić. Zmiana filtra powietrza patrzyłem na YT i jest jeszcze łatwiej. Tych filtrów ASO już nie będzie dla mnie zmieniać :) Dziękuje BLACHA_997

BLACHA_997 - 2024-10-28, 16:41

Ja też sam ozonuję klimę odkąd zaśpiewali mi za taką usługę 150 zeta. Kupiłem ozonator i po niecałych dwóch operacjach zakup się zwrócił:)
Dymek - 2024-10-30, 23:47

LukaszBe napisał/a:
dziś, po 3 miesiącach od serwisu w ASO uznałem, że zrobię ozonowanie i ponownie wymienię filtr kabinowy. Jakież spotkało mnie zdumienie, kiedy wyjąłem zwykły filtr (nie węglowy).
A co Cię zdumiało? No chyba, że przy ostatniej wymianie zażyczyłeś sobie węglowy, oczywiście za dopłatą...
Osa_Sandero - 2024-11-04, 13:20

pelass napisał/a:
BLACHA_997 napisał/a:

W moim przypadku to bez sensu. Bo mam już z góry zapłacone przeglądy więc wymiana filtrów nie będzie dla mnie dodatkowym kosztem. Natomiast olej muszę wymienić bo nie będę czekał 2 lata na pierwszą wymianę... I najbardziej mnie interesuje czy ktoś już wymieniał olej w aucie na gwarancji na warsztacie nieautoryzowanym? Jak wtedy jest z wpisem do książki serwisowej? I jakie trzeba mieć papiery na ta wymianę? Czy może lepiej się nie przyznawać do tej wymiany? Z drugiej strony jak coś się zepsuje a w silniku będzie widac że olej jest nowy a nie był u nich wymieniany to mogą powiedzieć że zły olej wlany... to już taki przypadek ekstremalny

Od lat wymieniam na zakładkę olej (serwis/pakiet - inny warsztat). Do książki nie wpisuję. Mam paragony jakby co przy sprzedaży auta. Pierwszy olej zmieniałem w serwisie po dotarciu (poza pakietem płatnie), po to żeby potem w razie czego nie było tematu, że ktoś grzebał (też miałem wątpliwości i wolałem dmuchać na zimne). Filtr kupuję oryginalny. Te 30kkm to za dużo dla silnika, a sama wymiana jest na tyle prosta, że szkoda fatygować tym serwis :). O gwarancję nie ma się co bać. jak używasz oryginalnego oleju i filtra, to jak niby mieliby dojść do tego i udowodnić, że wymiana oleju wpłynęła na usterkę?

paul7 - 2024-12-23, 19:46

A co powiecie na taką opłatę co mi zasoliło ASO. Robiłem wymianę oleju po 1000km, z ich olejem. A tu na rachunku dopisali 25zl za utylizację zużytego oleju. Tego nigdy i nigdzie nie miałem. A jak przywieziesz swój olej , to też cię skasują, czy oddadzą ci stary? Może zaczną z filtrami jeszcze to robić :roll:
defunk - 2024-12-23, 22:15

paul7 napisał/a:
A co powiecie na taką opłatę co mi zasoliło ASO. Robiłem wymianę oleju po 1000km, z ich olejem. A tu na rachunku dopisali 25zl za utylizację zużytego oleju. Tego nigdy i nigdzie nie miałem. A jak przywieziesz swój olej , to też cię skasują, czy oddadzą ci stary? Może zaczną z filtrami jeszcze to robić :roll:

Nie oddadzą -- zutylizować muszą, dlaczego mieliby to zrobić za darmo?

paul7 - 2024-12-24, 13:41

Bo dotychczas robili. W prywatnej stacji , sami zbierają zużyty olej i go odsprzedają.
tomkasz - 2024-12-24, 21:55

Zwłaszcza że na zużytym oleju zdaje się dało zarobić... Nie wiem jak jest teraz. PSZOKi też kiedyś miały limity, a teraz odbierają bez limitu.
Michał_ZS - 2024-12-25, 10:54

Stereo napisał/a:
Ile sama wymiana oleju z filtrem w ASO?

Szczecin Polmotor za wymianę oleju po dotarciu skasował za 840zł :-/

nowy - 2024-12-25, 20:48

W zeszłym tygodniu dzwoniłem do ASO Nawrot to za wymianę oleju i płynu chłodzącego chcieli 460 zł, niby chciałem podjechać, ale zrobiłem to u lokalnego mechanika za 300 zł, bo jeszcze PK mi wymienił
Michał_ZS - 2025-01-16, 10:02

Niezły rozstrzał cenowy mają
defunk - 2025-01-16, 10:37

paul7 napisał/a:
Bo dotychczas robili. W prywatnej stacji , sami zbierają zużyty olej i go odsprzedają.

To się może zmienić. Od "mojego" oponiarza: kiedyś zużyte opony brali od niego z pocałowaniem ręki, nawet coś dostał za to, że zadzwonił do konkretnego odbiorcy -- opony kończyły w jakimś piecu produkcyjnym. Po jakimś czasie fabrykę kupiła inna firma (bodajże z Niemiec), której opłaca się... przywozić zużyte opony z Niemiec. Mają ich nadmiar, więc jak oponiarz chce, to je odbiorą -- ale teraz on musi za to dopłacić (i ten koszt przerzuca na klienta).

toka93 - 2025-01-16, 13:28

defunk napisał/a:
paul7 napisał/a:

To się może zmienić. Od "mojego" oponiarza: kiedyś zużyte opony brali od niego z pocałowaniem ręki, nawet coś dostał za to, że zadzwonił do konkretnego odbiorcy -- opony kończyły w jakimś piecu produkcyjnym. Po jakimś czasie fabrykę kupiła inna firma (bodajże z Niemiec), której opłaca się... przywozić zużyte opony z Niemiec. Mają ich nadmiar, więc jak oponiarz chce, to je odbiorą -- ale teraz on musi za to dopłacić (i ten koszt przerzuca na klienta).

Niestety to prawda, ale ma to związek z BDO. Wcześniej nikt się nie przejmował, czy opona trafi na wysypisko, do rowu, czy do firmy która przerobi to na jakiś granulat. Były firmy, które przjeżdżały i kupowały zużyte opony po kilka złoty za sztukę. Teraz jedyna możliwośc to zdanie opon jako odpad niebezpieczny poprzez BDO. Opony trzeba, więc składować (przyjazd po minimum 500szt.) następnie samemu załadować i jeszcze za to zapłacić.
Jedyno alternatywa dla starych opon to wywóz osobity przez klienta na gminny PSZOK(maks 8szt. na rok).
Nie wiem jak wygląda sprawa z zużytym olejem oraz płynem chłodniczym, ale zapewne i to za jakiś czas nie będzie przyjmowane od osób fizycznych.

defunk - 2025-01-16, 14:59

toka93 napisał/a:
Niestety to prawda, ale ma to związek z BDO. Wcześniej nikt się nie przejmował, czy opona trafi na wysypisko, do rowu, czy do firmy która przerobi to na jakiś granulat.

Ano właśnie, do tego mogą jeszcze dochodzić określone poziomy odzysku, acz tu już nawet nie próbuję zgadywać czy dotyczą ogumienia i czy analogicznie traktuje się akumulatory.

toka93 napisał/a:
Nie wiem jak wygląda sprawa z zużytym olejem oraz płynem chłodniczym, ale zapewne i to za jakiś czas nie będzie przyjmowane od osób fizycznych.

Troszkę dygresyjnie: w niektórych miejscowościach w Czeskiej Republice widać osobne pojemniki na "tuk" (czyli tłuszcz) -- na pewno należy tam zlewać zużyty olej z patelni i chyba właśnie inne oleje.

toka93 - 2025-01-17, 09:59

Zużyty olej jest o wiele łatwiej sprzedać, ponieważ piece na stary olej dalej są w obiegu(choć nielegalne) to ogrzewają dużo "warsztatów" domorosłych mechaników.
Sprawa utylizacji płynu chłodniczego to dokładnie ta sama historia, aktualnie cena płynu to 50% jego ceny. Reszta to utylizacja. Czyli wylewając stary płyn chłodniczy w kanalizację można nowy sprzedawać za +/- połowę jego ceny warsztatowej. Mam jednak nadzieję, że nikt już nie stosuje takich praktyk tak samo jak wielkich dziur kopanych w lasach do wylewania starych i zużytych płynów wraz z trocinami.

tomkasz - 2025-01-18, 21:59

A propos. Zużyty olej silnikowy przyjmuje mój PSZOK i bez limitów.
A gdzie można oddać płyn chłodniczy, płyn hamulcowy i filtry oleju? Na PSZOK tego nie przyjmują.

WOJCIESZKO - 2025-02-15, 14:40

Mi zaproponowano za wymianę oleju, filtra prawie 1250 zł - voucher = 750 złotych? OMG!
Czy Voucher realizuje się tylko w serwisie wydającego salonu?

Michał_ZS - 2025-02-19, 22:12

WOJCIESZKO napisał/a:
Mi zaproponowano za wymianę oleju, filtra prawie 1250 zł - voucher = 750 złotych? OMG!
Czy Voucher realizuje się tylko w serwisie wydającego salonu?

1250 zł to jakiś żart. Wstydu nie mają.

malygabrys - 2025-02-20, 15:13

Mi też mniej więcej tyle zaproponowali, w tym około 820 za sam olej 0W20. Więc kupiłem sam olej i filtr i wymienili za 320 z podkładką (10 pln)
masterczerwi - 2025-02-23, 03:07

Nazaruk Lublin:
- 1350 za przegląd z wymianą oleju;
- 850 za przegląd bez wymiany oleju;
na częściach klienta nie pracują;

5 litrów 5w30 RN17 z oryginalnym filtrem kupuję za 204 pln, usługa wymiany 120 pln.

keikan - 2025-03-02, 10:02

jestem po przeglądzie Dustera w 5 - ostatnim roku gwarancji.
W ramach tego przeglądu zgodnie z kalendarzem mam wymianę płynu chłodniczego i filtra kabiny.

Zaproponowali my wymianę płynu (na moim zakupionym na Alle.. płynie MOTRIO) za kwotę 300 zł (sama robocizna)
Do tego przegląd - 260 zł.

Pojechałem do innego warsztatu i wymieniłem płyn i filtr za 70 zł - dostałem FV
Pojechałem z fakturą do ASO i zrobili mi tylko przegląd za 260 zł z wpisem do książki serwisowej - oczywiście uznają wymianę płynu poza ASO.

Automatycznie przedłużyli mi też gwarancję na kolejny 6 ro w ramach jakiegoś ZEN

nowy - 2025-03-06, 10:18

keikan napisał/a:
Pojechałem do innego warsztatu i wymieniłem płyn za 70 zł - dostałem FV

Mnie ta przyjemność kosztowała 100 zł u mechanika, zawsze lepsze to niż ASO