DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - LPG, 1.3 tce 130 km bezpośredni wtrysk

kiciarski - 2024-06-24, 18:53
Temat postu: LPG, 1.3 tce 130 km bezpośredni wtrysk
chciałbym porozmawiać o doświadczeniach z LPG z bezpośrednim wtryskiem 1.3 tce 130 km ja akurat mam 2019 r

gaz założyłem przy 85 tys km (10.2022) teraz mamy 06.2024 i 139 tys
warsztat w Szczecinie założył polska markę LPG Tech choć obecnie jest już ona nie zalecana, wyskakiwało na początku trochę błędów z mieszanką (uboga), skontroluj układ wydechowy, przerywał, ustawiali kombinowali i przy ok 110 tys dołożyli emulator pompy (wyłącza ją) i jak palił ok 7 gazu i 1,5 benzyny tak po emulatorze 7 gazu i 0,3 benzyny czyli znikomą ilość, po 15-20 tys wymiana wtrysków, ale po dołożeniu emulatora bez zarzutu fizycznie żadnych objawów złego działania tylko błąd skontroluj układ wydechowy podejrzewam komputer wychwycał złą mieszanke choć fizycznie wszystko okej a wtryski miały za mało benzyny i się zapchały nagar, choć nie wiem w jakim były stanie przy 85 tys km

dzwoniłem po gazownikach jeden mówi, mało to okej, wtryski dostają na odpalaniu i wystarczy by się czyściły chłodziły choć technik LPG (ciężko z dostępnością fizyczną by przyjechał sprawdzić parametry) mówi, że ma być 1,5-2 litra

i teraz jestem 20.06 jestem po rozmowach o wymienianie emulatora na eps czyli nowszy gdzie można regulować ilością benzyny - czekam na odp technika

z tego co się dowiedziałem już od jakiegoś czasu nie zalecają tej instalacji do tego silnika z bezpośrednim wtryskiem gdyż jest trochę rzeczy, których nie umieją rozwiązać

teraz wiedząc to co wiem nie porywał bym się na LPG tech ale wiem, że na Landi Renzo te auta jeżdżą, choć wcześniej LPG tech mówiło, że zrobiło 5 aut z tym silnikiem i jeżdżą a obecnie są wycofane nie zalecane więc kłamali...

ptakooo - 2024-06-24, 19:51

Dziękujemy za Twoje świadectwo. :mrgreen:
Pepone - 2024-06-25, 06:53

Również dzięki za info. Ja byłem już umówiony na montaż w dość renomowanej lokalnej firmie, w której założył instalacje niejaki szwagier24 z forum Megane. W sumie dałem sobie siana: dużo by pisać dlaczego, ale któryś z n-tych odpytywanych gazowników powiedział że ECU w 1,33 są na tyle poblokowane i niezbadane, że wieczne "obchodzenie" blokad to bezsens - oni się wycofali z instalowania w 1,33. Jeżeli czytam że wymieniałes wtryskiwacze (benzynowe?) to dla mnie w ogóle jakiś kosmos - cóż to musiała być za kasa, pewno pogrzebało to sens ekonomiczny LPG. Mój 1,33 chodzi jak zegareczek (oby wiecznie) na benzynie.
Teraz moja Meganka stoi w garażu i rdzewieje bo nabijam kilometry Springiem :mrgreen:

kiciarski - 2024-06-25, 18:07

tak, 2800 wtryski oryginalne plus robocizna, na razie czekam na odp tak to będę działał prawnie jeśli nie umieją tego zrobić, ściągnąć, koszta się domagać i tyle, na benzynie bez zarzutu, żadnych problemów nie miałem
keikan - 2024-07-25, 13:16

Dziś przy okazji wizyty mojego znajomego u bardzo dobrego gaziarza w Krakowie (kolega zakładał gaz do Jeepa 3,6 Pentastar, ale to nie istotne. W każdym razie na założenie instalacji u tego gazoonika czeka się min 3-4 miesiące na termin) z ciekawości zapytałem co myśli o instalacji LPG do 1,3 TCe 150KM (nie wspomniałem ,że to duster - wymieniłem tylko silnik).

Powiedział, że jeśli się uprę to oczywiście mi założy (nasz klient nasz pan), ale niechętnie, bo cyt:"będzie się potem co chwilę bujał z tym autem w ramach gwarancji".

Wprost powiedział, że te silniki nie lubią gazu i wyskakiwanie błędów na wyświetlaczu to najmniejszy problem. Zwykle zdarza się częste szarpanie a w najgorszych przypadkach gaśnięcie silnika co jakiś czas.

I choć miałem pomysł zakłądac LPG to jednak nie będę ryzykował zwłaszcza, że jeszcze mam auto na gwarancji.

matiax - 2024-07-26, 21:24

Ja założyłem do tego silnika (autko z 2024 roku) instalacje KME w AutoMix Skrzyszów (mają reklamę na YT). Jak na razie 7tyś zrobione i bez problemów.
We francuzach komputery nie współpracują z komputerami gazowymi zwłaszcza jak są wpięte do can i żeby nie wywalało jakiś błędów których nie ma muszę odpowiednio odpalać auto :) tak żeby komp gazowy przejmował kontrolę nad kompem auta :).