DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wyciek w okolicy korka wlewu oleju 1.0sce

rotmistrz88 - 2024-07-18, 19:21
Temat postu: Wyciek w okolicy korka wlewu oleju 1.0sce
Witam wszystkich

Mam pytanie , pojawił mi się wyciek w okolicy korka wlewu oleju , po podniesieniu maski w zaznaczonych na czerwono miejscach było widać olej który usunąłem papierem. Poziom jest tak jak po wymianie którą robiłem sam we wrześniu ubiegłego roku , od tego czasu olej cały czas na poziomie prawie max na podziałce . Jednak oleju troszkę było do zebrania z zaznaczonych okolic i zastanawia mnie co to może być

Auto Logan MCV II 1.0sce 2018 rok przebieg 59700km

velomar - 2024-07-18, 21:40

Nie chcę Cię martwić, ale jeśli dobrze celowałeś we wlew przy wymianie i nic się nie rozlało, ani nie kapnęło przy wyciąganiu bagnetu przy kontroli, to może już uszczelnienie pokrywy zaworów zaczyna puszczać, albo jest jakieś pęknięcie (bo ta pokrywa to degradujący się z wiekiem plastik). A świece były już wymieniane? Nie były zaolejone?
https://www.daciaklub.pl/...pic.php?t=21754

rotmistrz88 - 2024-07-19, 06:28

Ja pitolę 😏 niestety dobrze celowałem i nic się nie rozlało . Pytanie ile można jeszcze tak jeździć i co może być do wymiany , uszczelka czy cała plastikowa pokrywa . Wkurzyłem się człowiek jeździ spokojnie nie katuje , kupił nowe żeby był spokój a tu takie niespodzianki , ciekawe jak z kosztami 😒

Tylko jedna rzecz mnie zastanawia , to wygląda tak jakby ten wyciek czy pocenie wychodziło od szyjki tam gdzie zakręca się korek (bagnet oleju ) przynajmniej dla mnie to tak wygląda . Tak jakby stamtąd szło i rozlewało się tam gdzie zaznaczyłem .

Na zdjęciu widać że nawet zapocenie jest na tym wężu obok

Dymek - 2024-07-19, 07:34

rotmistrz88 napisał/a:
wygląda tak jakby ten wyciek czy pocenie wychodziło od szyjki tam gdzie zakręca się korek (bagnet oleju ) przynajmniej dla mnie to tak wygląda . Tak jakby stamtąd szło i rozlewało się tam gdzie zaznaczyłem .
Wytrzyj wszystko absolutnie do sucha, odtłuść i bardzo często zaglądaj pod maskę- może tak wychwycisz moment i punkt, z którego zaczyna się wyciek.
aferka1970 - 2024-07-19, 09:08

Korek dobrze był dokręcony ? Kiedyś po wyjeździe z ASO po wymianie oleju , jak jeszcze auto było na gwarancji miałam to samo. Wytrzyj wszystko i sprawdź po jakimś czasie .
Pepone - 2024-07-19, 09:34

Dziwnie to wygląda, jakby właśnie korek pluł. Pytanie jak jego uszczelka? Spróbuj też czy na pracującym silniku nie masz dużego nadciśnienia w pokrywie zaworów (np z powodu niedroznej odmy) - to zawsze powoduje wypychanie mgły olejowej.
sum - 2024-07-19, 10:09

Mój rumun dzisiaj stoi w serwisie na wymianę uszczelki pokrywy zaworów. Uszczelki czytaj sylikonu.
Silnik 1.0, przebieg 38000km.

velomar - 2024-07-19, 12:38

Gdzie był ten wyciek, sum? Robisz tą wymianę w ASO czy niezależnym serwisie? Jaki koszt?
Marcyś - 2024-07-19, 13:32

Ewidentnie wyciek z pod korka. Mokra pokrywa na górze. Gdyby uszczelka pokrywy puszczała to wyciek byłby niżej . Zrób tak jak kolega Dymek radzi. Dobrze wszystko wytrzyj najlepiej benzyną ekstrakcyjną i obserwuj. Jak się pojawi wyciek to obmacaj korek od spodu czy to z pod korka wycieka
eio - 2024-07-19, 14:52

Wyczyść wszystko do sucha i sprawdź:
1. stan uszczelki korka wlewu oleju
2. czy starannie dokręcasz korek w gnieździe.
3. sprawdziłbym na wszelki wypadek, jak wygląda silnik od spodu - czy są zacieki, zapocenia.

sum - 2024-08-04, 12:21

velomar napisał/a:
Gdzie był ten wyciek, sum? Robisz tą wymianę w ASO czy niezależnym serwisie? Jaki koszt?

Ja wcześniej nie widziałem żadnego wycieku. Wykryli podczas przeglądu na 4 lata. Ponoć spod pokrywy. Naprawa w ASO na gwarancji, bezpłatnie. Gwarancje mam wykupioną na 5 lat.
Dzwoniłem do znajomego z serwisu z trójmiasta i podobno to dosyć częsty przypadek.
Teraz wojuje z serwisem z wymianą świec. Nie ma i nie wiadomo kiedy będą. Kur... śmieszne żeby w serwisie nie było podstawowych części. Teraz urlop to odpuszczam ale po powrocie zamierzam powalczyć.