|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Kapanie spod auta (z kilmatyzacji)
przemr_21_ - 2009-06-27, 15:06 Temat postu: Kapanie spod auta (z kilmatyzacji) Witam!
Będąc kilka dni temu na zakupach zaparkowałem auto i pewien facet powiedział mi, że coś skapuje spod auta (jechałem z klimatyzacją włączoną ok. 10-20 minut, 2 lub 3 zakres chłodzenia, nie pamiętam dokładnie). Sprawdziłem tą ciesz i nie było to nic innego tylko woda. Postanowiłem się jednak bliżej temu przyjrzeć i zdziwiło mnie w sumie, że tak dużo tej wody skapuje. Jeszcze bardziej zaniepokoiło mnie to, że ta woda tak jakby spływa po tłumiku. Podjechałem zapytać do serwisu renault czy to normalne. Facet z serwisu powiedział mi, że jak najbardziej. Trochę mnie to uspokoiło.
Kapanie jest na pewno z klimy bo jak ją wyłączam to kapanie ustaje.
Chciałbym jednak zapytać was, czy u was w daciach jest tak samo?
(jeśli ten temat już był to przepraszam, szukałem go ale nie udało mi się nic podobnego odnaleźć)
pozdrawiam
wox - 2009-06-27, 15:07
Oczywiście to jest zjawisko normalne (efekt skraplania pary wodnej na czymś bardzo zimnym)
przemr_21_ - 2009-06-27, 15:11
ok, czyli przestaje sobie nabijać tym głowę
dzięki za odp i pozdrawiam
laisar - 2009-06-27, 17:33
Zupełnie normalne - i to nie tylko w daćkach, ale po prostu we wszystkich klimatyzatorach [:
Mariusz - 2009-06-27, 19:48
Czysta fizyka chodzi o różnicę temp
gigi303 - 2009-06-28, 06:46
u mnie kapie jak wodospad Niagara
Każde auto z klimą tak ma
dogberry - 2009-06-28, 09:46
W samochodach ciężarowych to dopiero leci
walther - 2009-07-01, 00:35
gigi303 napisał/a: | u mnie kapie jak wodospad Niagara
Każde auto z klimą tak ma |
To mój pierwszy samochód z klimą, wiedziałem że ma kapać ale nie wiedziałem że ma lecieć jak z kranu Także widzę że jednak wszystko jest jednak ok
gigi303 - 2009-07-01, 05:19
Wszystko zależy od temp. zewnętrznej, ostatnio jak tankowałem i był skwar to zdążyła mnie zalać kałuża spod draculi i do tego z Saba tankującego obok na stacji był spadek
tomi - 2009-07-01, 19:49
Rok temu kiedy odebrałem Logana, w czasie podróży do Chorwacji woda zamiast spływać gromadziła się z tyłu na podłodze. Na miejscu musiałem udać się do serwisu, gdzie przedmuchali układ od spodu (poprzez odpływ) - pomogło.
Sprawdzili w systemie i wiedzieli, że auto jest na gwarancji.
Od tej pory wszystko OK.
petek - 2009-07-08, 18:34
tomi napisał/a: | Rok temu kiedy odebrałem Logana, w czasie podróży do Chorwacji woda zamiast spływać gromadziła się z tyłu na podłodze. |
Jak to możliwe? Wydaje mi się, że skraplacz jest z przodu w komorze silnika. Pytam, dlatego, że ostatnio odgrzybiałem klimatyzację przy użyciu bezinwazyjnego sprayu. Proces wygląda w ten sposób, że się włącza klimę na zamknięty obieg, uruchamia spray wewnątrz auta i czeka 10 min. Przez ten czas nic nie kapało z odpływu klimatyzacji. Pytanie czy za krótko na skraplanie większej ilości pary, czy mam zatkany odpływ?
Ciekawostką jest, że po użyciu odgrzybiacza we wnętrzu ładnie pachnie i nie ma przykrych zapachów z klimy, czyli efekt jak najbardziej pozytywny.
|
|