|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wymiana gniazda zapalniczki Lodgy
LucasKostrzyn - 2024-11-10, 20:44 Temat postu: Wymiana gniazda zapalniczki Lodgy Witajcie
Nie mam prądu w gniazdku koło drążka zmiany biegow.
Bezpiecznik ok, więc problem raczej w gniazdku.
Pierwsze pytanie: czy zapalniczka i gniazdko zasilania mają taką samą kostkę? Z przodu mam zapalniczke a z tyłu gniazdko zasilania. Czy ktoś rozbierał plastiki żeby dostać się do gniazdka koło drążka zmiany biegów? Próbowałem delikatnie podważyć zapalniczke ale jakiś zatrzask trzyma ją od środka a nie chce nic połamać.
Z góry dzięki za pomoc!
Black Dusty - 2024-11-10, 20:58
Zapalniczka nie ma gniazdka, zapalniczka to to co się wkłada do gniazdka.
LucasKostrzyn - 2024-11-10, 21:00
Masz rację
Chodzi o to że w gnieździe zapalniczki nie ma prądu.
Black Dusty - 2024-11-10, 21:17
Od lat wyglądają tak samo, poszukaj obrazków w necie i będziesz wiedział. Dla przykładu
https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapalniczki-renault-dacia-nissan-opel-11660840472
LucasKostrzyn - 2024-11-10, 21:24
Dzięki!
LucasKostrzyn - 2024-11-10, 21:30
Dzięki!
Dymek - 2024-11-10, 21:32
Inaczej mówiąc - aby gniazdo wyjąć w sposób cywilizowany należy podejść do niego "od tyłu", czyli zdemontować element w którym siedzi.
LucasKostrzyn - 2024-11-10, 21:47
Pytanie jak to zrobić. Znalazłem instrukcje jak zdjąć plastik przy hamulcu ręcznym. Pytanie jak ściągnąć plastik gdzie siedzi zapalniczka.
Dymek - 2024-11-10, 22:52
Nie wiem jak to tam jest w Lodgy, w Sandero2 dwa wkręty w gniazdach na kubki i jedna nakrętka widoczna właśnie po zdemontowaniu tunelu przy ręcznym hamulcu.
dudu$ - 2024-11-11, 08:28
Według informacji zawartych tutaj:
https://www.daciaklub.pl/...c.php?p=1783597
demontaż tunelu środkowego nie jest problematyczny. Po demontażu osłony hamulca ręcznego odkręca się jedna nakrętkę oraz demontuje mieszek lewarka zmiany biegów, i wszystko delikatnie wyciąga do góry. Na pewną gdzie nie gdzie będzie jaki zaczep ale demontaż tego nie jest skomplikowany. Jak zaczniesz to rozbierasz to zobaczysz, ze nie zajmie to Tobie więcej niż 3 do 5 minut
Wystarczy wejść na allegro i poszukać tego elementu aby wiedzieć jak jest montowany. Jak widać nic skomplikowanego, czyli demontaż jest tak jak opisałem powyżej.
masterczerwi - 2024-11-12, 21:29
O ile dobrze pamiętam, to trzeba zacząć od mieszka. Pod mieszkiem (przynajmniej u mnie tak było) dwie trytki mocujące obudowę ręcznego. Potem od tyłu, do góry i trochę na chama (ręczny max do góry). Potem obudowa gałki - chyba jedna śruba i zatrzaski.
Dobrze jest zdjąć gałkę drążka zmiany biegów - bardzo to ułatwia (trzeba na cham mocno szarpnąć do góry). I za cholerę nie pamiętam czy tam były kostki czy zwykłe konektory.
Ja po drodze odpinałem jeszcze wszystkie przewody.
|
|