|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - O hypernapędzie....
Yoda - 2007-11-06, 02:06 Temat postu: O hypernapędzie.... Czuję się wyrwanym do tablicy (patrz http://www.daciaklub.pl/f...php?p=2872#2872 ), a oryginalnego tematu nie chcę zaśmiecać....
jan ostrzyca - 2007-11-06, 08:06
Mistrzu Yoda, dzięki za wyjaśnienia. Oczywiście włącznik hipernapędu znajduje się w kokpicie. Ale przynam, sądziłem że ten gadżet posiadają wyłącznie jednostki większe jak krążowniki, transportowce lub krypy przemytników.
Myśliwce też to mają? Myśliwcem nie latałem to i nie wiem...
laisar - 2007-11-06, 10:59
@Yoda: brawo, ale myśmy zdaje się o Sokole Milenium właściwie rozmawiali ;)
@jan: hipernapęd posiadają myśliwce Sojuszu ("rebelianckie"), imperialne - ze względu na inną przyjętą strategię i taktykę wojskową - nie.
A polatać oczywiście można - np w grach "X-wing", albo "X-wing vs TIE Fighter".
Pablo78 - 2007-11-06, 17:18
yes, master
jan ostrzyca - 2007-11-06, 18:02
A po kiego grzyba myśliwcom hipernapęd?
Operują w pobliżu baz stałych lub nosicieli. Muszą mieć minimaną masę przy maksymalnej manewrowości a każdy Wookiee Wam powie, że hiper napęd zajmuje miejsce potrzebne na działka i torpedy.
Poza tym walka przy włączeniu hiper napędu jest pratycznie niemożliwa.
laisar - 2007-11-06, 18:24
W zasadzie trzeba by polecić jakiś porządny artykuł, ale może wystarczy jak spróbuję krótko sam.
Otóż to co opisujesz, to właśnie strategia Imperium, a wynika z tego, że ma ono dużo zasobów.
Natomiast działania Sojuszu Rebelianckiego to strategia partyzancka, stosowana przez słabszą stronę, której nie stać na budowanie wielu różnorodnych jednostek i dlatego stawiającej na wielozadaniowość.
I owszem, myśliwce rebelianckie są wyraźnie większe, ale innogalaktyczna technologia w zasadzie niweluje wpływ tej kwestii na osiągi.
A z włączonym hipernapędem oczywiście się w ogóle nie walczy, bo wygląda na to, że walka w hiperprzestrzeni po prostu nie jest możliwa - a tam się przenosi statek po uruchomieniu tego silnika.
(Rozwijać szczegółowo czy szukać źródeł?) ;)
jan ostrzyca - 2007-11-06, 21:28
No dobra, może i mam braki w technice i strategii. Ale to dlatego, że kiedy Wy koledzy skupialiście się na gadżetach, ja czekałem na każde pojawienie się na ekranie Leii.
A ta scena kiedy pół naga wije się w łańcuchach u stóp (?) tego grubego skurczybyka Jabby...
http://images.wikia.com/s...ess_leia_52.jpg
laisar - 2007-11-06, 23:14
Ja zawsze chłonąłem StareWarsy całościowo - więc i Leję też ;)
piotrres - 2007-11-07, 19:00
laisar napisał/a: | brawo, ale myśmy zdaje się o Sokole Milenium właściwie rozmawiali ;) |
"...To nie opylanie pól, dziecko.
Możemy potem uderzyć w gwiazdę
albo wyskoczyć za blisko supernowej
i koniec wycieczki..." Han Solo SW-e.IV
czyli rzecz niebezpieczeństwach czychających na użytkowników h-napędu.
laisar napisał/a: | h imperialne - ze względu na inną przyjętą strategię i taktykę wojskową - nie. |
Po prostu musiały być tanie, zdatne do masowej produkcji. Więc zastosowano w nich oprócz tanich plastików brak hipernapędu
Best Regards,
Lord Father
piotrres - 2007-11-07, 19:05
jan ostrzyca napisał/a: | A ta scena kiedy pół naga wije się w łańcuchach u stóp (?) tego grubego skurczybyka |
Janie ! a cóż to za sadomasosodomora ?
Pablo78 - 2007-11-08, 17:17
piotrres napisał/a: | Po prostu musiały być tanie, zdatne do masowej produkcji. Więc zastosowano w nich oprócz tanich plastików brak hipernapędu |
kurcze diler nic nie mówił, że nie ma, nie kupiłbym
Pablo - 2007-11-08, 22:44
Pablo78 napisał/a: | piotrres napisał/a: | Po prostu musiały być tanie, zdatne do masowej produkcji. Więc zastosowano w nich oprócz tanich plastików brak hipernapędu |
kurcze diler nic nie mówił, że nie ma, nie kupiłbym |
Jak to nie ma! A patrzyliście pod maskę? Jasne że jest i tego się Koledzy trzymajmy
piotrres - 2007-11-08, 23:52
Pablo napisał/a: | A patrzyliście pod maskę? Jasne że jest i tego się Koledzy trzymajmy |
O.K. jeśli chodzi o uzgodnienie zeznań ! Ale gdzie do Imperatora jest włacznik napędu hiperprzestrzennego ?!
Beast Regards,
Lord Father
jan ostrzyca - 2007-11-09, 13:05
piotrres napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | A ta scena kiedy pół naga wije się w łańcuchach u stóp (?) tego grubego skurczybyka |
Janie ! a cóż to za sadomasosodomora ? |
Nikt mi nie wmówi, że nigdy nie miał ochoty dać jej klapsa! Lub takiego klapsa dostać.
Poza tym sądziłem, że raczej rozpętam dyskusję czy Jabba w ogóle miał stopy i jeśli tak to ile...
Pablo78 - 2007-11-09, 14:20
jan ostrzyca napisał/a: | Nikt mi nie wmówi, że nigdy nie miał ochoty dać jej klapsa! Lub takiego klapsa dostać. |
No własnie...
piotrres - 2007-11-09, 16:43
jan ostrzyca napisał/a: | Poza tym sądziłem, że raczej rozpętam dyskusję czy Jabba w ogóle miał stopy i jeśli tak to ile... |
Jak dla mnie był raczej mięczakiem niż robalem
jan ostrzyca napisał/a: | Nikt mi nie wmówi, że nigdy nie miał ochoty dać jej klapsa! Lub takiego klapsa dostać. |
Cośty Ona na to coś Ty .....(J.K. "Mimochodem")
laisar - 2007-11-09, 20:49
Nie, klapsa nie... :P
dmas - 2007-11-13, 11:40
Cytat: | jan ostrzyca: Poza tym sądziłem, że raczej rozpętam dyskusję czy Jabba w ogóle miał stopy i jeśli tak to ile... |
stopy jak stopy ale jaki smiech rubaszny...
pozdrawiam sympatykow SW!
piotrres - 2007-11-17, 12:35
dmas napisał/a: | pozdrawiam sympatykow SW! |
Silników Wysokoprężnych ? Służby Wieziennej ?
laisar - 2007-11-17, 14:14
Starych Warsów [:
piotrres - 2007-11-17, 15:25
Aha:
laisar - 2007-11-17, 15:54
Raczej:
jan ostrzyca - 2007-11-18, 20:17
Skoro brniemy w dygresje, zapytam o najlepszą Waszym zdaniem książkę sf, autora sf, film sf. Dla ułatwienia (1) dodam, że można dopisac po trzy pozycje w każdej kategorii. Dla ułatwienia (2) dodam, że może być to sf, fantasy, horror itp.
Książka:
"Niezwyciężony"-Lem,
"Stalker" - Strugaccy,
"Człowiek z Wysokiego Zamku" - Philip K. Dick
Autor, jak wyżej:)
Film, prawie jak wyżej :)
pazorro - 2007-11-18, 21:27
jan ostrzyca napisał/a: | koro brniemy w dygresje, zapytam o najlepszą Waszym zdaniem książkę sf |
witam, tyle co się zarejestrowałem
a czytałeś może "katastrofę na Słońcu Antarktydy" Adama Hollanka?;>
vandergaart - 2007-11-18, 21:37
jan ostrzyca napisał/a: | "Stalker" - Strugaccy |
Za moich czasów to się nazywało "Piknik na skraju drogi" :)
pazorro - 2007-11-18, 21:39
i jeszcze jedno pytanko bo zawsze mnie to zastanawiało, mianowicie czy wiecie może w którym miejscu jest zamontowany turbobubulator na przekładni trójkonblankowej od lewego monowachacza przy myśliwcu rebelianckim?:P
laisar - 2007-11-18, 21:58
@jan: Nie jestem w stanie podać takiej uszeregowanej listy - zbyt wiele jest wspaniałych dzieł, które w jednych kategoriach górują nad innymi, a miewają braki na innych odcinkach... Ale mogę podać listę alfabetyczną tego, co dziś wieczór przychodzi mi na myśl, jako najlepsze z najlepszych - niestety, bez opowiadań i pojedynczych odcinków seriali, bo lista byłaby jeszcze dłuższa, a już z tej nie jestem w stanie nic wyciąć:
* Adams: cykl Autostopem przez galaktykę
* Card: cykl Ender
* Clark: cykl Odyseja kosmiczna
* Donaldson: cykl Covenant
* Dukaj: Inne pieśni
* Heinlein: Obcy w obcym kraju
* Hogan: Najazd z przeszłości
* Lucas: Gwiezdne Wojny
* Simmons: cykl Hyperion
* Lem: Fiasko
* Roddenberry etc: Star Trek + TNG + DS9
* Straczyński: Babylon 5
* Tolkien: Silmarilion + Władca pierścieni
laisar - 2007-11-18, 22:01
@pazorro: wiemy - nigdzie, nie ma takich części d;
jan ostrzyca - 2007-11-19, 07:48
vandergaart napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | "Stalker" - Strugaccy |
Za moich czasów to się nazywało "Piknik na skraju drogi" :) |
Masz rację. Zamieniłem tytuł książki braci S. i filmu Tarkowskiego...
Pablo - 2007-11-19, 11:18
jan ostrzyca napisał/a: | vandergaart napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | "Stalker" - Strugaccy |
Za moich czasów to się nazywało "Piknik na skraju drogi" :) |
Masz rację. Zamieniłem tytuł książki braci S. i filmu Tarkowskiego... |
Nie zapominajcie o doskonałej grze komputerowej "Stalker" dla której inspirację stanowił właśnie "Piknik na skraju drogi" oraz film Tarkowskiego
vandergaart - 2007-11-19, 11:38
jan ostrzyca napisał/a: | Masz rację. Zamieniłem tytuł książki braci S. |
To przez ostatnio wydaną grę. Książki magicznie zmieniły tytuł :)
http://merlin.pl/frontend...t/1,502260.html
Ten sam mechanizm, który sprawił, że "Do Androids Dream of Electric Sheep?" nazywa się teraz Blade Runner.
piotrres - 2007-11-19, 23:09 Temat postu: Moja lista A oto moja lista:
1. S.Lem "Solaris"
2. Strugaccy "Piknik na skraju drogi"
3. P. K. Dick "Człowiek z Wysokiego Zamku"
4. T. Tołstoj "Kyś"
5. S. Lem "Kongres futurologiczny"
6. S. Lem "Maska"
Pozdrawiam Piotroid
jan ostrzyca - 2007-11-20, 10:25
Ekranizacje wg prozy Dicka za Wikipedia: Łowca androidów (1982, Blade Runner) - na podstawie powieści Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?.
Pamięć absolutna (1990, Total Recall) - na podstawie opowiadania Przypomnimy to panu hurtowo.
Confessions d'un Barjo (1992) - na podstawie powieści Confessions of a Crap Artist.
Tajemnica Syriusza (1995, Screamers) - na podstawie opowiadania Druga odmiana.
Impostor - Test na człowieczeństwo (2002) - na podstawie opowiadania pod tytułem (Impostor).
Raport mniejszości (2002, Minority Report) - na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem.
Zapłata (2003, Paycheck) - na podstawie opowiadania pod tym samym tytułem. IMDB
Przez ciemne zwierciadło (2006, A Scanner Darkly) - na podstawie powieści pod tym samym tytułem.
Next (2007, Next) - na podstawie opowiadania The Golden Man.
Ekranizacje wg Lema, za Wikipedia :
Milcząca Gwiazda (Der Schweigende Stern 1960) - reż. Kurt Maetzig ( NRD, Polska). Na podstawie powieści Astronauci;
Wycieczka w kosmos (1961) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza[22];
Bezludna planeta (1962) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza;
Pułapka (1962) - reż. Krzysztof Dębowski ( Polska). Film animowany na podstawie oryginalnego scenariusza[23];
Ikaria XB 1 (Ikarie XB 1 1963) - reż. Jindrich Polák ( Czechosłowacja). Na podstawie powieści Obłok Magellana, aczkolwiek nie jest to wspomniane w napisach końcowych;
Profesor Zazul (1965) - reż. Marek Nowicki, Jerzy Stawicki ( Polska). Na podstawie opowiadania III - Ze wspomnień Ijona Tichego;
Przyjaciel (1965) - reż. Marek Nowicki , Jerzy Stawicki ( Polska). Na podstawie opowiadania o tym samym tytule ze zbioru Inwazja z Aldebarana;
Przekładaniec (1968) - reż. Andrzej Wajda ( Polska). Na podstawie opowiadania Czy pan istnieje Mr Jones?, ale ze specjalnie napisanym scenariuszem;
Thirty-Minute Theatre: Roly Poly - reż. Michael Hart ( Wielka Brytania). Scenariusz odcinka serii dramatycznej na podstawie opowiadania Czy pan istnieje Mr Jones? [24];
Solaris (Solyaris, Соля́рис 1972) - reż. Nikołaj Nirenburg ( ZSRR). Dwuczęściowy film TV, na podstawie powieści o tym samym tytule;
Solaris (Solyaris, Соля́рис 1972) - reż. Andriej Tarkowski ( ZSRR). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Opowieści o pilocie Pirxie (Pirx pilóta kalandjai 1972) - reż. András Rajnai ( Węgry). Serial, na podstawie zbioru opowiadań o tym samym tytule;
Śledztwo (1973) - reż. Marek Piestrak ( Polska). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Test pilota Pirxa (Дознание пилота Пиркса) (1978) - reż. Marek Piestrak ( Polska, ZSRR - obecnie Estonia i Ukraina). Na podstawie opowiadania Rozprawa z Opowieści o pilocie Pirxie;
Szpital przemienienia (1978) - reż. Edward Żebrowski ( Polska). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Victim of the Brain (1988) - reż. Piet Hoenderos ( Holandia). W filmie wykorzystano m.in. opowiadanie ze zbioru Cyberiada: Wyprawa siódma, czyli o tym jak własna doskonałość Trurla do złego przywiodła;
Marianengraben (1994) - reż. Achim Bornhak ( Niemcy). Na podstawie oryginalnego scenariusza;
Śledztwo (1997) - reż. Waldemar Krzystek ( Polska). Teatr Telewizji na podstawie powieści o tym samym tytule;
Solaris (2002) - reż. Steven Soderbergh ( Stany Zjednoczone). Na podstawie powieści o tym samym tytule;
Ijon Tichy: Raumpilot (2007) - reż. Randa Chahoup, Dennis Jacobsen ( Niemcy). Sześcioodcinkowy miniserial na podstawie niektórych opowiadań z Dzienników gwiazdowych.
dmas - 2007-11-20, 10:32
piotrres napisał/a: | dmas napisał/a: | pozdrawiam sympatykow SW! |
Silników Wysokoprężnych ? Służby Wieziennej ? |
byles blisko piotrres...
chodzilo o producenta sam ciezarowych i zwiazek z uslugami gastronomicznymi PKP.
piotrres - 2007-11-28, 14:00
Per Astra ad Dacia!
Czy jakoś tam tak....;-)
Wsiadamy do Daćki włączmy h-napęd and:
Target for today is...Holmes Comet!
20 XI 2007
5 XI 2007
Wygląda niezbyt okazale, ale instynkt łowcy to podstawa
Pozdrawiam PMS- Lord Father
piotrres - 2008-06-17, 09:30
Luku, Luku, ja jisem tvoj tatinek
|