DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Asystent zmiany pasa ruchu - wyłączanie permanentne

Seweryn480736 - 2025-01-25, 16:25
Temat postu: Asystent zmiany pasa ruchu - wyłączanie permanentne
Jak w temacie, czy da się to paskudztwo wyłączyć raz na zawsze? Wyłączanie przy każdym wejściu do auta jest bardzo niewygodne.
paul7 - 2025-01-26, 21:55

Obawiam się , że musiałbyś pisać aż do samej Unii. Oni to wymyślili. W nowych samochodach oprogramowanie idzie via internet, więc producent wiedział by, że ingerujesz w soft. Pozostaje wyrobić sobie nawyk wyłączania ręcznego.
eplus - 2025-01-27, 12:07

Ja myślę, że jakby zepsuć czujnik widzący pas (odłączyć), to by przestało działać. Być może byłaby jakaś kontrolka ostrzegawcza. No chyba, że to jedna z kamer od 360, to by była strata tej funkcji.
tomkasz - 2025-01-27, 13:17

Pas ruchu jest obsługiwany kamerką przy lusterku wstecznym wewn. (góra, środek przedniej szyby).

Pewnie się da to zdezaktywować, choć obecnie dostęp po OBD jest do takich rzeczy problematyczny.

Inna kwestia to spełnianie wymogów homologacyjnych. Gdyby przy wypadku okazało się, że jest to zdezaktywowane to mogły by być problemy z odszkodowaniem itd.

eplus - 2025-01-27, 13:36

No to zakleić kamerę plasterkiem.
W razie wypadku szybko odkleić. Nie ma za co. :idea: :lol:

Black Dusty - 2025-01-27, 15:02

Może wystarczy nauczyć się jeździć i nie będziecie narzekać.
paul7 - 2025-01-27, 15:12

Mnie nie przeszkadza. Dotychczas jeździłem 10 lat Dusterem i to on był mi posłuszny. Faktycznie przy dłuższej jeździe lekkie korekty kierownicą powodują , że kierujący nie zapada w rutynę.
velomar - 2025-01-27, 16:28

eplus napisał/a:
No to zakleić kamerę plasterkiem.
W razie wypadku szybko odkleić. Nie ma za co. :idea: :lol:

Ja bym sugerował listkiem klonowym. Albo wielką, końską muchą, motylem, ważką itp.
https://www.youtube.com/watch?v=U4yv6B9OP8Y

Seweryn480736 - 2025-01-28, 11:09

Dziękuję za rady! Nie wiem czy naklejenie czegoś będzie możliwe z uwagi na wycieraczki.
defunk - 2025-01-28, 12:11

To ja bym najsamprzód sprawdził czy zaślepienie kamerki czy inne rozłączenie / uszkodzenie nie będzie powodowało fiksacji systemu i kakofonii jeszcze bardziej upierdliwych komunikatów.

Bajdełej jaka jest procedura każdorazowego wyłączenia tego gadżetu? Coś więcej niż naciśnięcie jakiegoś przycisku (ja tak mam w Peżocie, inna sprawa, że jedyna upierdliwość objawia się przy długiej jeździe prostą drogą)?

keikan - 2025-02-05, 10:24

Black Dusty napisał/a:
Może wystarczy nauczyć się jeździć i nie będziecie narzekać.

Po ponad 30 latach doświadczenia uważam, że umiem jeździć w miarę dobrze ale drażni mnie to, że samochód myśli, że wie lepiej jak i dokąd chcę jechać. Nie mówiąc już o wyrywaniu kierownicy z rąk kierowcy i pikaniu połaczonym z komunikatem na wyświetlaczu.

Łukasz_M - 2025-02-05, 15:19

defunk napisał/a:
To ja bym najsamprzód sprawdził czy zaślepienie kamerki czy inne rozłączenie / uszkodzenie nie będzie powodowało fiksacji systemu i kakofonii jeszcze bardziej upierdliwych komunikatów. ..

Rozłączenie może wywołać komplikacje choć nie musi, zaślepienie nie wywoła żadnego problemu bo nie każda droga ma narysowany pas ruchu.. więc asystentowi jest wszystko jedno czy ten pas widzi czy nie..
Ja bym nie robił żadnego z powyższych, bo taki systemy są bezsensu i przeszkadzają do czasu jak będą naprawdę potrzebne... szczególnie jak się dużo jeździ lub dużo po nocy. Do ich działania można się spokojnie przyzwyczaić. Jeśli asystent często ingeruje to znaczy raczej, że coś w tej jeździe nie idzie tak jak powinno. Nieraz widuje samochody jeżdżące zbyt blisko pasa rozdzielającego pasy i na pewno wielu z tych kierowców uważa że świetnie jeździ a tymczasem tak nie jest bo mają złe nawyki.

jack63 - 2025-02-06, 09:55

defunk napisał/a:
To ja bym najsamprzód sprawdził czy zaślepienie kamerki czy inne rozłączenie / uszkodzenie nie będzie powodowało fiksacji systemu i kakofonii jeszcze bardziej upierdliwych komunikatów.

Oczywiście, że powoduje. Np zamiast belki obrotomierza (w zasadzie tachometr) masz napis: Kamera przód brak widoczności. Ten napis zasłania też inne, normalnie występujące, napisy informacyjne. Teraz nie pamiętam które. Jednak jest to mocno wkurzające. Chyba bardziej niż zrealizowanie checklist'y po odpaleniu silnika.
1. Klawisz Start-Stop - naciskamy raz .
2. Klawisz EKO - naciskamy raz gdy silnik zimny
3. klawisz Ustawień personalnych tzw. PERSO naciskamy dwa razy. Nie za szybko(!), bo system nie załapie gdyż ma zaprogramowany długi czas ignorancji drań styków włącznika.