DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kasowanie ikonki przeglądu - jogger

Jarekf3d - 2025-01-28, 19:39
Temat postu: Kasowanie ikonki przeglądu - jogger
Witam, jak skasować ikonkę przeglądu w daci jogger 1.0 lpg? Chodzi o ten pomarańczowy kluczyk który się wyświetla gdy zbliża się przegląd w ASO.
villager - 2025-01-29, 19:28

Kluczyk sygnalizuje, że do przeglądu (domyślnie zmiany oleju) został mniej niż miesiąc, albo mniej niż 1000 km. Nie wiem, czy skasuje się sam kluczyk, bo po upływie tego czasu (miesiąca lub 1000 km) zapala się "zygzak". Kluczyka nigdy nie kasowałem, dopiero jak dodatkowo pojawił się "zygzak" to kasowałem to apką "Dacia Service Reset".
Czajo - 2025-01-30, 08:22

villager, tylko, ze Ty masz II gen, a chodzi o III gen i joggera :)

Jarekf3d, spróbuj przytrzymać manetkę jak jak kasujesz wskazania komputera w chwili kiedy się kluczyk pojawia

tomkasz - 2025-01-30, 10:21

To jest pewnie kasowane jak kasowanie przeglądów. A kasowanie przeglądów pojawia się w menu wyświetlacza na samym zapłonie. Instrukcja kasowania jest podobna jak w przypadku kasowania np przebiegu dziennego. A opis powinien być też w instrukcji.
EBmazur - 2025-01-30, 18:00

tomkasz napisał/a:
To jest pewnie kasowane jak kasowanie przeglądów. A kasowanie przeglądów pojawia się w menu wyświetlacza na samym zapłonie. Instrukcja kasowania jest podobna jak w przypadku kasowania np przebiegu dziennego. A opis powinien być też w instrukcji.

Chyba że ktoś ( ASO, importer, producent *) umyślnie zablokował taką możliwość. Co prawda mam II, ale to nie działa pomimo tego, że jest to opisane w instrukcji. Bez kodu dostępu też nie da się tego aktywować. Dlatego kupiłem "iCar" , który ze srajfonem ogarnia temat.

DarkWanderer - 2025-02-09, 18:36

Podpinam się pod pytanie, bo też nie mogę skasować tego ustrojstwa w Logan III z 2021, a już zaczyna mnie irytować. Na chwilę obecną próbowałem tak jak jest w instrukcji, czyli przyciskami z kierownicy, ale nie działa.
Zakupiłem Vgate iCar PRO, który łączy się bez problemu, ale aplikacje Dacia Service Reset i PyClip nie modyfikują tego. Zaczynam się więc obawiać, że nie mam zdjętej blokady, o której niektórzy wspominali na forum.
Próbowałem też aplikacji Car Scanner. Różne parametry odczytuje, chyba poprawnie, natomiast nie mogę w tej aplikacji przejść do kodowania, dostaję komunikat, że mój samochód nie jest obsługiwany lub urządzenie jest wadliwe.

EBmazur - 2025-02-09, 18:47

DarkWanderer "Dacia Service Reset" zadziała dopiero po pojawieniu się "trwałego" komunikatu/ikonki.
Przynajmniej u mnie.

DarkWanderer - 2025-02-09, 19:01

Mam trwały komunikat.
eio - 2025-02-09, 19:03

DarkWanderer napisał/a:
Mam trwały komunikat.

Może w tym temacie znajdziesz odpowiedź - https://www.daciaklub.pl/...r=asc&start=175

DarkWanderer - 2025-02-09, 19:08

eio napisał/a:
DarkWanderer napisał/a:
Mam trwały komunikat.

Może w tym temacie znajdziesz odpowiedź - https://www.daciaklub.pl/...r=asc&start=175

Niestety nie działa.

EBmazur - 2025-02-09, 19:23

DarkWanderer napisał/a:
Mam trwały komunikat.

Czyżby znów coś zablokowano- oczywiście dla dobra i szczęścia użytkownika/właściciela auta?

DarkWanderer - 2025-02-10, 07:43

Albo ja robię coś nie tak, ale ten program jest tak prosty, że nawet wyczerpałem wszystkie, możliwe kombinacje. Natomiast PyClip3 0.02.23 z pyrendata_237 po próbie modyfikacji wyświetla następujący komunikat.