DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Multimedia i elektronika - radio - opcje

DaciAlina - 2025-02-03, 13:11
Temat postu: radio - opcje
Przeczytałam cały dział i nie znalazłam wyjaśnienia.
W jaki sposób (o ile to w ogóle możliwe) można zmienić kolejność wyświetlania listy stacji radiowych oraz w jaki sposób niektóre skasować, np. Radio Ojca R.
Będę wdzięczna za wskazówki, bo u mnie, na przygranicznym terenie w zakresie DAB wyświetla mi listę ponad 30. czeskich stacji, połowy nie słychać.

tomkasz - 2025-02-03, 13:28

Listy tej automatycznie wyszukanej to się chyba nie da zmieniać.
Ale da się dodawać do ulubionych, czyli tych kafelków które są w postaci takich ramek. Trzeba ustawić daną stację radiową, przejść na ulubione nacisnąć i przytrzymać kafelek z danym numerem.

DaciAlina - 2025-02-03, 13:51

tomkasz napisał/a:
Listy tej automatycznie wyszukanej to się chyba nie da zmieniać.

I w tym problem, a gorzej że nie mogę z niej nic usunąć :evil:

tomkasz - 2025-02-03, 17:13

Tam założenie jest takie, że to lista automatyczna i można ją tylko automatycznie aktualizować z opcji. Jest tam taka opcja jak Aktualizuj listę.
Do zapisu ulubionych są ulubione.
Do ręcznego wprowadzania częstotliwości jest ta pierwsza zakładka jak pamiętam.

Łukasz_M - 2025-03-20, 15:23

Na radio Ojca R. rady nie ma..;) ale co do stacji czeskich na automatycznej liście to może pomóc odjechanie od granicy na połnoc i tam odświeżenie listy. Anteny na masztach radiowych są tak ustawiane żeby pokrywały obszar kraju i niekoniecznie promieniowały poza granice jakoś szczególnie. Dalej od granicy niesłyszalne stacje radiowe mogą już być zbyt słabe i się nie zapiszą na liście a te słyszalne czeskie (ze słabszym zasięgiem bo dalej od czeskiej granicy) oraz słyszalne w twojej okolicy polskie już tak.
Brak możliwości usunięcie z listy stacji wyszukanych automatycznie to jakiś nonsens - nie sprawdzałem u siebie, ale dziś sprawdzę z czystej ciekawości.
Próbowałeś dłużej przytrzymać ikonkę radia, które chcesz usunąć?

Dymek - 2025-03-20, 19:03

Jedyną możliwością wyczyszczenia listy wyszukanych stacji jest zapuszczenie opcji "Aktualizuj", gdy nie mamy zasięgu radia- stacje bez odbioru zostaną usunięte z tej listy, pamięć ulubionych pozostanie, ale to już nie problem. W Daciach z jedynie prawilnymi antenami dachowymi (w formie bata) wystarczy odkręcić antenę i wtedy zrobić aktualizację. Lista stacji DAB zostanie skasowana a w przypadku FM zależy to od zasięgu, jeśli odkręcenie anteny nie wystarczy można dodatkowo zjechać np. do jakiegoś garażu podziemnego.
W nowych Daciach z wynalazkami antenowymi typu "płetwa", czy innymi stałymi, można tylko kombinować właśnie w garażach podziemnych, nakryć antenę jakimś naczyniem stalowym itp.
Albo po prostu odłączyć gdzieś kabel anteny 😁
W każdym razie nie usuniemy z listy pojedynczo wybranej stacji, która nam się nie podoba a została automatycznie wyszukana.