DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dacia sandero stepway akumulator

Piotr Sandero - 2025-02-03, 21:37
Temat postu: Dacia sandero stepway akumulator
Witam auto nowe ma 3 miesiące i tu nagle informacja niski stan akumulatora załącz silnki czy to jest normalne że robiąc codziennie po 29 km i raz dłuższą trasę i obecne mam prawie 2600 km rozładował się akumulator a może stan tego akumulatora pomimo niby że jest nowy to jakaś tandeta czy to auto to jakaś porażka?
tomkasz - 2025-02-04, 00:31

Jak pojawiło się raz i nie powtorzylo to nie ma powodów do niepokoju. Ładowanie akumulatora nie jest takie proste jak kiedyś, że jeżdżąc codziennie dużo km zawsze musi być naładowany.
Jak się pojawi ponownie i będzie się ciągle powtarzać to wtedy do ASO.

Dymek - 2025-02-04, 00:32

Nie ma znaczenia ile się jeździ, bo jazda wcale nie oznacza, że akumulator jest cały czas ładowany. O tym czy akumulator jest ładowany i kiedy, decyduje system zarządzania energią. Takie czasy- niezależnie od marki samochodu, tutaj poziom naładowania akumulatora zwykle nie przekracza 85%.
Nie przejmować się komunikatami tego rodzaju o ile pojawiają się i znikają podczas eksploatacji.

Ikarusiarz - 2025-02-04, 16:13

Piotr Sandero napisał/a:
niski stan akumulatora

A to nie jest odpowiednik "tryb oszczędności energii włączony..". Mam takie coś w Citroenie i pierwszy raz zadziałał w 2 dniu po odbiorze z salonu... Teraz ma ponad 5 lat i dalej takie coś się pokazuje.. Jak się pokaże, to odcina zapalniczki i radia sobie nie posłucham. O nawigacji też można zapomnieć. Nie ma znaczenia, czy właśnie przejechałem 400km, czy 2km. Pokazuje się i koniec: Znany temat na forach Picasso i Spacetourera.

paul7 - 2025-02-04, 16:54

Dymek napisał/a:
Nie przejmować się komunikatami tego rodzaju o ile pojawiają się i znikają podczas eksploatacji.

Jak wyżej napisał DYMEk. Jeśli chcesz swoje nerwy opanować, to wystarczy założyć jakikolwiek woltomierz i zobaczysz na bieżąco jak samochód sam decyduje z ładowaniem. Zobaczysz kiedy jest 12V a kiedy 15V i to niezależnie, czy masz lampy czy klimę załączoną. Ja mam w gniazdko włożoną ładowarkę z woltomierzem i spoko. A komunikaty niech se będą. Często myślałem, że nie uruchomię samochodu, ale zawsze odpalał.

Osa_Sandero - 2025-02-04, 17:57

Dymek napisał/a:
Nie ma znaczenia ile się jeździ, bo jazda wcale nie oznacza, że akumulator jest cały czas ładowany. O tym czy akumulator jest ładowany i kiedy, decyduje system zarządzania energią. Takie czasy- niezależnie od marki samochodu, tutaj poziom naładowania akumulatora zwykle nie przekracza 85%.

Jedynym pewnym momentem, kiedy akumulator się ładuje jest hamowanie silnikiem. Od 3 lat dzięki temu nie mam problemu z aku i spalanie mniejsze. Kwestia przestawienia się. Teraz nawet czasami potrafię wyczuć kiedy alternator się załącza. W pierwszym momencie hamowanie jest łagodniejsze. dopiero po chwili czuć, że załącza się alternator i hamowanie jest trochę większe.

Komunikat mi też ze dwa razy przyszedł. Ale to po dłuższej chwili jak czyściłem auto i drzwi były pootwierane i raz po wizycie przy zmianie opon - długa kolejka, słuchałem muzyki bez włączania auta.

Piotr Sandero - 2025-02-04, 19:33

Wczoraj ładowałem do 5 kresek ale myślę jadę do serwisu w końcu nowy 3 miesięczny samochód przedstawiłem problem i się okazało że nie jestem jednym z tym problemem w końcu stanęło na tym że mam doładować akumulator i jeździć aż wyskoczy komunikat o słabym akumulatorze ok wpadam do domu pyk prostownik a tam 2 kreski wczoraj 5 dzisiaj 2 wkurw mnie złapał jutro jadę do serwisu albo bateria nie trzyma prądu albo coś pobiera prąd
Osa_Sandero - 2025-02-04, 19:53

To rzeczywiście inna sprawa. A samochód nie stał przypadkiem w salonie jako pokazowy. One na ogół mają zajechane akumulatory.
paul7 - 2025-02-04, 20:18

Piotr Sandero napisał/a:
Wczoraj ładowałem do 5 kresek ale myślę jadę do serwisu w końcu nowy 3 miesięczny samochód przedstawiłem problem i się okazało że nie jestem jednym z tym problemem w końcu stanęło na tym że mam doładować akumulator i jeździć aż wyskoczy komunikat o słabym akumulatorze ok wpadam do domu pyk prostownik a tam 2 kreski wczoraj 5 dzisiaj 2 wkurw mnie złapał jutro jadę do serwisu albo bateria nie trzyma prądu albo coś pobiera prąd

Musisz zwracać uwagę jak podłączasz ładowarkę do akumulatora. Ważny jest minus, gdzie łączysz.

Piotr Sandero - 2025-02-04, 20:40

Auto nowe miał przejechane 3 km
Piotr Sandero - 2025-02-05, 19:00

Byłem w serwisie sprawdzili akumulator niby sprawny naprawdę nie wiem co się dzieje ledwo wyjechałem zniknęła ikonka LPG i jechałem na benzynie dopiero recznie przestawiłem a tak się działo dzień prędzej jak aku był słaby
Skończyło się na tym że mam jeździć i obserwować gdyby się to powtórzyło to mam przyjechać i zostawić na noc do analizy a z drugiej strony zastanawiam się czy w razie gdybym nie odpalił auta to przysługuje mi darmowe holowanie do serwisu skoro wszystko jest jeszcze na gwarancji?

suchy8909 - 2025-02-05, 21:18

U mnie też się zdarzyło że pojawił się ten komunikat,za drugim razem stało się to po odkurzaniu samochodu na myjni, jak dojechałem do domu to zostawiłem zamknięty samochód z otwartą maską żeby wszystkie systemy się uśpiły a w tym czasie poleciałem po tester który nie wykazał żadnych problemów z akumulatorem więc olałem temat a komunikat już nie powrócił. Polecam sprawdzać akumulator jak systemy samochodu się już uśpią bo dopóki są aktywne to zmierzone napięcie może być zaniżone z powodu wysokiego poboru energii.
Piotr Sandero - 2025-02-12, 17:41

Taka to historia
W końcu byłem w serwisie zostawiłem auto na noc podobno był podpięty pod jakiś komputer i został zdiagnozowany czyli nic nie wyszło akumulator dobry wszystko sprawne doładowali akumulator i wgrali jakiś program do świata stop ale jaja program do stopu w starych autach mechanizm pedał hamulec stop działał poprawnie teraz jest program a swoją drogą ciekawe czy to prawda
Zgłosiłem też odstający a dokładnie osłonka na przodzie przy relingu jedna pasuje idealnie druga wygląda jakby jakiś zaczep puścił ale spokojnie przyjechała komisia zobaczyła i stwierdzenie ten typ tak ma pakazali mi nowe stojące auto w salonie i rzeczywiście jedno idealnie pasuje drugie niedopasowane brak słów jeżdżę dalej i jak to się mówi pożyjemy zobaczymy