|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - Jogger -obd- bypass by maxiecu.
masterczerwi - 2025-03-01, 17:11 Temat postu: Jogger -obd- bypass by maxiecu. Czy ktoś może testował bypass sgw od maxiecu?
I czy może ktoś wie czy to zadziała z innymi interfacami (np vgate) i obsłuży ddt?
masterczerwi - 2025-04-06, 11:15
Dzisiaj powalczyłem trochę:
jakiś czas temu zakupiłem kabel 16+32 Nissan Sylphy B18; cel - podpięcie wtyczki znajdującej się nad bezpiecznikami z jednej strony oraz wpięcie vgate'a z drugiej;
gdyby komuś byłoby potrzebne to już wiem jak rozebrać część plastyków z lewej strony kierownicy.
Dostałem się tam wpiąłem przewód i poległem z bardzo prozaicznego powodu: komputer nie chciał mi się połączyć z vgatem (chociaż telefon nie ma z tym problemu co udowadnia komunikację przez ten kabel, ale czy z ominięciem SGW - nie udało mi się ustalić). Jakiś pie.....ony brak pliku
WAŻNE !!! moduł nad bezpiecznikami jest modułem radaru: odpięcie go i włączenie zapłonu powoduje radosny komunikat "UNIERUCHOM SAMOCHODU" przeplatany z "skontroluj radar". Oczywiście wpięcie wtyczki odwraca komunikaty.
W międzyczasie pojawił się komunikat o zabezpieczaniu akumulatora. Po poskładaniu wszystkiego uruchamiam auto i.... pojawił się radosny komunikat o skontrolowaniu układu wydechowego.
Potrzebuję wsparcia duchowego. Z resztą dam sobie radę.
Dymek - 2025-04-07, 08:17
Czyli masz taki kabelek, którego funkcjonalność neguje firma MAXIECU?
Sprzedawca tego cuda chyba udziela jakiegoś wsparcia?
A rozważając przejściówkę od MAXIECU... Ciekawe czy w tym białym, środkowym pudełeczku Maxiecu jest w ogóle jakakolwiek elektronika, czy to po prostu jedynie "rozgałęzienie" przewodów? Bo czuję, że to po prostu rozgałęziacz umożliwiający bezinwazyjne podłączenie się do CAN w innym miejscu instalacji samochodu a nie na gnieździe serwisowym OBD. Twój adapter to pewnie dokładnie to samo, tylko taniej...
Jeśli tak, to to samo można uzyskać samemu, w cenie gniazda OBD, podłączając je "na krótko" na 4 czy 6 przewodzików do zasilania i do CAN, ale za bramką blokującą.
masterczerwi - 2025-04-07, 10:13
Może uda mi się w następny weekend powalczyć. Kusi mnie również zakup tego kabelka od Maxiecu. Największym problemem jest mimo wszystko uciążliwość w dostępie do teoretycznej wtyczki. Dodatkowo składam wszystko ze strzępów informacji, bo jakoś nikt nie bardzo się chwali (albo ja nie potrafię dobrze szukać).
Gdzieś znalazłem posta w którym omijano SGW właśnie za pomocą 2 kabelków: do obd przeplotka z wypiętymi canH i canL; cany wpięte odzielnymi przewodami do jakiegoś modułu - właśnie za sgw (w sensie moduł wypięty, a kabelki we wtyczkę); było to we Fluence;
BTW: przełączyłem dzisiaj na Pb, przejechałem ok 1,5km i żółte lampeczki zagsły
Ciekawe czy to wszechświat daje mi delikatnie do zrozumienia żebym nie grzebał więcej?
Dymek - 2025-04-07, 11:58
Skoro (jak rozumiem) uzyskałeś łączność za pomocą smartfona, to mogłeś sprawdzić obejście bramki i uruchamianie jakichś opcji (np. opcji w zegarach) za pomocą choćby apki CarScanner, która to umożliwia.
masterczerwi - 2025-04-07, 17:47
Jakoś nie wpadłem na ten pomysł. Za bardzo skupiłem się na innych mniej istotnych rzeczach. Moja apka w telefonie pozwala skasować przypominajkę o serwisie. Ale uznałem to za mało wiarygodne, dlatego że serwis u mnie kasuje się za pomocą guzików z kierownicy (i to nawet nie jest sekwencja tylko zwykła klikanina po menu).
Dymek - 2025-04-08, 09:46
Polecam CarScanner Pro- zakładka "Kodowanie i obsługa" (nie wiem czy zakładka jest także w wersji darmowej), pojawia się dopiero po połączeniu się z samochodem a dostępne w niej opcje są zależne od połączonego właśnie samochodu. Nie wiem co tam jest w menu akurat dla nowych modeli, ale u mnie dla Sandero2 i innych Dacii poprzedniej generacji, opcji "modyfikacyjnych" jest sporo i bardziej przystępne w obsłudze w stosunku do np. ddt4all. Jeżeli to zadziała, to znaczy że obszedłeś bramkę
Czajo - 2025-04-08, 11:29
o ile programowanie typy wyłączenie wycieraczki tylnej na biegu wstecznym ok tak car scanner nie był u mnie w stanie skasować inspekcji i po wysłaniu komendy przez jakiś czas w losowych momentach przy uruchomieniu auta resetował mi się licznik (w sensie mignął na chwilę jak np. przy włączeniu komputera pokładowego)
Dymek - 2025-04-08, 13:16
Czajo napisał/a: | car scanner nie był u mnie w stanie skasować inspekcji... | No akurat tego za pomocą tej apki nigdy nie próbowałem... Polecam CarScanner jedynie jako jakiś sposób na sprawdzenie dwustronnej łączności z samochodem po ominięciu bramki SGW, za pomocą telefonu a nie komputera.
masterczerwi - 2025-04-08, 20:12
Dowcip: okazuje się że moja apka to właśnie CarScanner Pro (no brawo ja). W przypadku poprzednich aut (Lodgy i MCV) faktycznie były opcje programowania różnych opcji (wtedy akurat robiłem z ddt4all). W przypadku Joggera nie kojarzę. Zrobię aktualizację.
Dymek - 2025-04-09, 07:57
masterczerwi napisał/a: | W przypadku Joggera nie kojarzę. Zrobię aktualizację. | No więc właśnie może się okazać, że dla nowych modeli tej zakładki kodowania nie ma, bo autor aplikacji doszedł do wniosku, że skoro jest blokada na OBD, to nikt i tak z tego nie skorzysta...
masterczerwi - 2025-04-09, 16:48
Car scanner nie ma zasadniczo opcji kodowania dla Joggera (dopuszczam możliwość złego profilu - wybrałem Renault Sandero III/Clio V H4Dt).
Dymek - 2025-04-10, 09:56
Widzę, że nie ma tam lepszego profilu dla Joggera (jest jeszcze tylko Jogger Hybrid)- ale w tym co wybrałeś jest przecież też Sandero3 i Logan3 z tym samym silnikiem, więc jeden czort.
Czyli jednak apka zrobiona zgodnie z zasadą: Jest blokada= nie ma opcji kodowania
No cóż- niby słusznie.
masterczerwi - 2025-04-10, 19:42
Tutaj raczej bym polemizował czy słusznie. Weźmy na przykład tylną wycieraczkę automatyczną z MCV II/Sandero czy Lodgy. Wycieraczka ta sprzężona z uruchomieniem wycieraczek przednich i biegu wstecznego. Ja osobiście mam taki nawyk, że przed ruszeniem psikam płynem na przednią szybę, niezależne od tego czy muszę najpierw wycofać. I w takim przypadku uruchamiała się wycieraczka tylna na sucho. To osobiście doprowadzało mnie do szału. Więc uważam że takie rozwiązanie (dla mnie oczywiście) to przerost formy nad treścią. W Joggerze tylna wycieraczka sprzeżona jest z czujnikiem deszczu, więc już tak nie drażni. A w głównej mierze chodzi o to że w naszych samochodach są zaimplementowane opcje, za które trzeba słono płacić lub nie są przewidziane dla danej marki w ogóle (np wyświetlanie wskazań gps między zegarami, w Clio to mam i jest fajne; a osobiście mam nadzieję uruchomić zasilanie podświetlenia przycisków szyb). Nie można zapominać że SGW jest montowany w celu zapewnienia bezpieczeństwa pasażerów poprzez zapobieżenie ingerencji w systemy bezpieczeństwa . Niby słusznie - niby się zgadzam .
Dymek - 2025-04-11, 07:41
Chodziło mi o to, że autor apki CarScanner słusznie nie dodał opcji kodowania dla nowych modeli w sytuacji, w której i tak nie można ich użyć, bo OBD ma blokadę dla takich akcji. Apka ma służyć do obsługi fabrycznych modeli, a poza tym nie do tego służy, bo to extra dodatek (opcje kodowania dostępne dla starszych modeli są opisane jako eksperymentalne i pojawiły się w sumie nie tak dawno).
Co do takich rzeczy jak ta nieszczęsna wycieraczka, to oczywiście się zgadzam. Uważam, że aktywacja tej funkcji powinna być obecnie normalnie dostępna dla kierowcy, choćby z poziomu menu multimediów.
A jeśli w Joggerze chcesz "zaświecić" przyciski szyb, to na pewno nie programowo- tam zdaje się nie ma po prostu zamontowanych podświetleń, czy nie jest to okablowane (nie pamiętam- ktoś tutaj dawał relację z modyfikacji i wymieniał przełączniki). Zresztą podobnie jak w Lodgy...
masterczerwi - 2025-04-11, 19:00
Co do apki to myślę że dali sobie spokój ze względu na SGW.
W Lodgy były guziki podświetlane, ale nie było przewodów. W Joggerze jest odwrotnie, guziki są całkowicie mechaniczne, za to są przewody (bez napięcia). Nie wiem gdzie są wpięte i czy są wpięte. Podejrzewam że mogą być wpięte. Rumuni chwalą się wymianą zegarów na te z Clio i że w zasadzie jest to plug&play. Podejrzewam również że są tam potrzebne jakieś opcje do uruchomienia. Widziałem również film ze sterowaniem cliówkowego wyświetlacza z poziomu daciowych medianavów, co może świadczyć o chociażby częściowej kompatybilności systemów.
|
|