|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Dzień dobry
Parthagas - 2025-05-06, 12:17 Temat postu: Dzień dobry Mam na imię Darek. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Daci Duster 4x4 z 2018 roku z silnikiem 1.5dCi. Przesiadłem się z Tuscona I i powoli się przyzwyczajam do Dustera. Póki co, jestem zadowolony. Uzbrajam go na dłuższe wypady, gdyż mam zamiar trochę popodróżować autem. Wcześniej głównie Mazury, Warmia, Biesy i Beskidy w okolicach Wisły. Za rok coś dalej, prawdopodobnie Skandynawia. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Killer King - 2025-05-06, 14:13
Parthagas,
Witaj.
Jak wrażenia z przesiadki z Tucson na Dustera?
Michał_ZS - 2025-05-06, 17:16
Witaj
Marek1603 - 2025-05-06, 18:06
Witam.
Przypomnę tylko o obowiązujących zasadach na forum.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
Parthagas - 2025-05-12, 07:41
Duster początkowo mnie oczarował, potem rozczarował: zaślepki rozłożonych siedzeń z dykty obciągniętej tkaniną - Tuscon ma abs na sprężynkach, wnętrze na koło i gadżety ze styropianu, Tuscon - abs, nierówna powierzchnia po złożeniu siedzeń, Tuscon - równiutko, rozkładanie - 2s. Wykończenie, mimo wszechobecnego plastyku, w Tusconie lepsze, w Dusterze czuć tę budżetowość, słaby lakier - rysuje się od patrzenia ostrym wzrokiem . Dodatkowo "dziwna" skrzynia biegów- nie dość, że 6, to krótkie, trzeba wajchą machać jak opętany. Teraz plusy, które zmieniły moje nastawienie: żwawszy silnik mimo zestawienia 115/142 KM na korzyść Tucsona. Lepiej się prowadzi, Duster jakby przyklejony do asfaltu, Tuscon jakby mniej. Mniejsze zużycie paliwa bez kombinowania, w Tusconie benzyna +gaz - 10-12 litrów na 100 km w zależności od cyklu. Obecnie jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że ten stan długo potrwa. Zmieniam aktualnie podłokietnik na taki z Ali. Niestety, to wymaga czasu, zdjęcie poprzedniego jest bardzo upierdliwe.
Killer King - 2025-05-12, 07:49
Parthagas,
Piszesz o DD2 i DD3 ?
TUCSON zaczyna się w konfiguratorze 2025 od 138 000, tam, gdzie Duster w hrybydzie na wypasie i zostaje jeszcze kilka tyś na paliwo.
tomekptk - 2025-05-12, 08:07
Parthagas napisał/a: | ... Dodatkowo "dziwna" skrzynia biegów- nie dość, że 6, to krótkie, trzeba wajchą machać jak opętany... |
Ta skrzynia jest tak celowo zestrojona. W wersji 4x4 jedynka jest głównie przeznaczona do jazdy w trudnych warunkach. Jak poczytasz instrukcję, to się dowiesz, że zaleca się ruszanie z "dwójki". Rzutuje to też na następne biegi. W praktyce to skrzynia 5 biegowa, ale ja kupiłem to auto do jazdy w terenie, a nie do wyścigów na autostradzie, więc uważam to rozwiązanie za świetne. Zastępuje nieco reduktor, który miałem w poprzednim aucie.
Parthagas - Dzisiaj 16:27
Mam Dacię Duster II i z taką jedynie miałem i mam do czynienia. Właśnie poprzedni właściciel mówił, że 1. tylko w terenie i można ruszać z 2.
|
|