|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Trzęsie silnikiem na biegu jałowym Duster 1.0 tce
TSZTO - 2025-05-16, 19:18 Temat postu: Trzęsie silnikiem na biegu jałowym Duster 1.0 tce Witam.
Od paru dni jestem posiadaczem Daci Duster 2020 z silnikiem 1.0 Tce z fabrycznym gazem. Nie podoba mi się praca silnika na biegu jałowym. Silnik się trzęsie. Pracuje równomiernie ale się trzęsie. W kabinie nie odczuwalne. Auto się zbiera, nie muli. Czy to normalne w silnikach 3 cylindrowych? Identycznie się zachowuje zarówno na lpg i benzynie.
Filmik pod linkiem
https://www.youtube.com/shorts/m3DQlWnREx8
MartinezTychy - 2025-05-16, 19:51
Silniki 3 cylindrowe tak pracują, wyniki to z ich braku idealnego wyważenia, nie ma co szukać dziury w całym lepiej nie będzie.
Marek1603 - Wczoraj 14:38
TTTM.
Jeżeli przebieg około 100kkm proponuję wymienić poduszki silnika.
W 0.9Tce pomaga do czasu. aż się znowu wypracują.
Specyficzna praca silnika powoduje szybkie zużycie gumy w poduszkach.
TSZTO - Dzisiaj 12:21
Autko ma przebiegu tylko 40 tys
dudu$ - Dzisiaj 13:27
TSZTO napisał/a: | Autko ma przebiegu tylko 40 tys |
urok pracy trzech cylindrów. Na biegu jałowym silnik w komorze lata jakby chciał wyskoczyć z mocowań, na szczęście nie jest to aż tak bardzo odczuwalne w aucie ale po wejściu do auta czuć, że pod maska siedzą 3 cylindry. Te jednostki mają jeszcze kilka problemów i ich drgania są akurat naj mniej problematyczne.
TSZTO - Dzisiaj 14:09
To na co mam się przygotować? Niech mnie kolega nie straszy..
dudu$ - Dzisiaj 15:51
TSZTO napisał/a: | To na co mam się przygotować? Niech mnie kolega nie straszy.. |
W silniku 1.0Tce czasem występuje samoistne gaśniecie zimnego silnika, występują problemy z cięgnem turbosprężarki, ponadto zimny silnik lubi być narwisty i pooszarpywać zanim złapie temperaturę. Często zdąża się też kangurowania sprzęgła podczas ruszania zimnym autem ( problem występował również w 0.9Tce). Ogólnie polecam poczytać trochę na forum o tym silniku, nie jest zły ale tez nie idealny.
|
|