DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Sandero Stepway III - stawia opór podczas jazdy

User1111 - 2025-05-24, 09:43
Temat postu: Sandero Stepway III - stawia opór podczas jazdy
Sandero Stepway III ,odebrany na początku stycznia przejechane ok 2900km Od pewnego czasu podczas jazdy czuć wyraźny opór jakby coś ciągło samochód do tyłu. Ciekawostką jest to ,że nie zawsze się to dzieje raz potrafi kilkadziesiąt kilometrów przejechać normalnie ,następnym razem znów jest wyczuwalny opór ,raz mniejszy a raz większy. Rodzaj paliwa nie ma żadnego znaczenia. Myślałem ,że to wina hamulców ponieważ stało się to po gwałtownym hamowaniu ,ale na luzie auto toczy się bez żadnych oporów. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim ,i czy może to być coś groźnego? Pytam bo na chwilę obecną bardzo potrzebuję auta ,więc o odstawieniu na gwarancję do ASO nie ma mowy ,a za niedługo czeka mnie wyjazd na urlop. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
kordirko - 2025-05-24, 13:29

zrób taki eksperyment - na pustej drodze w lesie rozpędź auto do 50km/h, zresetuj licznik, puść na luz i zobacz jaki dystans auto przejedzie na luzie aż do zatrzymania.
Eksperyment powtórz gdy poczujesz że coś coś go ciągnie do tyłu.
Porównaj wyniki.

MartinezTychy - 2025-05-24, 14:47

Czy jesteś pewien, że to opór toczenia? czy może silnik traci moc?
Jeśli opór toczenia to winowajca może być blokujący się zacisk hamulcowy co wykluczam w nowym samochodzie, czy masz wersję z automatycznym hamulcem ręcznym czy tradycyjny ręczny który uruchamiasz i zwalniasz dźwignią pomiędzy fotelami.

freepoint3 - 2025-05-24, 18:01

Jeśli hamulce lekko trą to po jeździe cała felga może sie od nich zagrzać, najlepiej dotknąć wszystkich felg w centralnej części - tak porównując czy któraś jest bardziej gorąca. Jeśli lekko trze to można nie zauważyć przy toczeniu sie na luzie, ale powinno auto więcej palić. Czasem na taki "skrzywiony klocek" pomaga rozpędzenie się na wstecznym i po heblach.
User1111 - 2025-05-24, 18:11

Cytat:
zrób taki eksperyment - na pustej drodze w lesie rozpędź auto do 50km/h, zresetuj licznik, puść na luz i zobacz jaki dystans auto przejedzie na luzie aż do zatrzymania.
Eksperyment powtórz gdy poczujesz że coś coś go ciągnie do tyłu.
Porównaj wyniki.

W wolnej chwili spróbuję i dam znać.

Cytat:
Czy jesteś pewien, że to opór toczenia? czy może silnik traci moc?

Co do pracy silnika nie mam zastrzeżeń ,obroty trzyma ,nie faluje ,nie spowalnia ,np. pod stromą górę spokojne daje radę.

Cytat:
czy masz wersję z automatycznym hamulcem ręcznym czy tradycyjny ręczny

Tradycyjny z dźwignią.

Dzieje się też coś takiego ,że po zmianie biegu (np z "2" na "3") samochód normalnie jedzie a dopiero po chwili go "łapie" czasem też czuć przez chwilę jakby metaliczny smród. Mogą to być jakieś problemy ze sprzęgłem? Choć to trochę dziwne ,że w nowym aucie takie coś się dzieje.

MartinezTychy - 2025-05-24, 19:31

User1111, Nie ma czegoś takiego jak metaliczny smród, przychodzi mi na myśl tylko to, że bez urazy całkiem możliwe, że przypadkowo wciskając sprzęgło dotykasz lewą stopą hamulca, ale popraw mnie jeśli się mylę?
nowy - 2025-05-25, 09:19

A ja bym nie kombinował i jechał z tym problemem do serwisu
User1111 - Wczoraj 21:21

Cytat:
całkiem możliwe, że przypadkowo wciskając sprzęgło dotykasz lewą stopą hamulca

Stopę trzymam obok ,więc to nie to :)

Cytat:
A ja bym nie kombinował i jechał z tym problemem do serwisu

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej ,ale jak w pierwszym poście pisałem auta potrzebuję na co dzień (praca ,wyjazdy) ,więc jak odstawię do ASO to zostanę z niczym a na to nie mogę sobie na chwilę obecną pozwolić dlatego zapytałem czy ktoś miał podobny problem. Ogólnie to jakoś specjalnie nie przeszkadza podczas jazdy ,tylko chodzi o to ,że jeśli jest to coś poważnego to żeby na dzień dobry nie zarżnąć nowego auta. Jak tylko znajdę trochę wolnego czasu to z pewnością pojadę.

I jeszcze jedno pytanie ,czy jest to normalne że po gwałtownym hamowaniu i puszczeniu hamulca auto stoi jeszcze tak gdzieś z 1-2 sekundy a dopiero potem zaczyna się staczać? Dodam ,że po wciśnięciu hamulca na postoju tak się nie dzieje ,hamulce puszczają od razu.

nowy - Wczoraj 22:24

User1111 napisał/a:
więc jak odstawię do ASO to zostanę z niczym a na to nie mogę sobie na chwilę obecną pozwolić dlatego zapytałem czy ktoś miał podobny problem.

Raczej miałem na myśli podjechanie do ASO celem zgłoszenia usterki. Może akurat jakiś spec coś dojrzy lub zauważy przyczynę od ręki. Zawsze możesz zażądać samochodu zastępczego kiedy samochód zostanie w serwisie

User1111 napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie ,czy jest to normalne że po gwałtownym hamowaniu i puszczeniu hamulca auto stoi jeszcze tak gdzieś z 1-2 sekundy a dopiero potem zaczyna się staczać? Dodam ,że po wciśnięciu hamulca na postoju tak się nie dzieje ,hamulce puszczają od razu.

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=9702

poczytaj w temacie zalinkowanym powyżej

aferka1970 - Dzisiaj 8:31

Tak, jak koledzy wspomnieli , pohamuj mocno i się wszystko dotrze, hamulce się ułożą .
Dymek - Dzisiaj 12:01

Gdyby to miały być hamulce, to przy takim stopniu przyhamowania że jest on wyczuwalny podczas jazdy, już po kilku kilometrach jazdy (bez hamowania w tym czasie) mielibyśmy ewidentnie gorące bębny czy tarcze. Także sprawa dość łatwa do weryfikacji.