|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Bardzo ciężkie wybieranie biegów
gfedorynski - 2025-06-05, 16:55 Temat postu: Bardzo ciężkie wybieranie biegów Odstawiłem samochód na przegląd. Były robione wahacze, końcówki drążka kierowniczego i łączniki stabilizatora, wymieniany płyn hamulcowy (plus standardowo filtry i olej). Czyli nic, co mogłoby mieć coś wspólnego ze skrzynią biegów.
Jak zostawiałem samochód, biegi wchodziły idealnie, można było małym palcem (to jest w ogóle bardzo fajna skrzynia). Jak odbierałem, wchodziły bardzo ciężko i z hałasem, najgorzej 1 i 2, w miarę dobrze 5 i wsteczny, 3 i 4 jakoś pomiędzy.
Spieszyłem się, ale oczywiście i ja i warsztat wiemy, że tak się nie da jeździć, więc pewnie jutro rano zostawię samochód z powrotem.
Macie jakieś pomysły, co to może być - objaw jest nagły i gwałtowny, to nie jest tak, że się przyzwyczajałem stopniowo do coraz gorszego stanu.
Diagnosta zasugerował, że może przy wymianie części wylał się olej ze skrzyni, nie wiem czy to w ogóle możliwe, jeśli nawet to pewnie nie da się tego przegapić. No ale powiedzmy - czy wtedy taki byłby objaw?
Macie jakieś pomysły co się stało? W warsztacie wyglądali na zagubionych, zaczęli coś przebąkiwać o naprawie skrzyni, ale sami widzieli, że coś tu nie tak...
eio - 2025-06-05, 17:18
Chirurdzy kiedyś zostawiali w ciałach pacjentów jakieś waciki, albo operowali nie tę część ciała...
nowy - 2025-06-05, 19:19
gfedorynski napisał/a: | wymieniany płyn hamulcowy |
może to będzie przyczyną? np zapowietrzony układ?
gfedorynski - 2025-06-06, 09:37
Nie będę udawał, że wiem jak to wszystko działa, ale co może mieć wspólnego płyn hamulcowy ze skrzynią biegów?
DrOzda - 2025-06-06, 10:21
Przy hydraulicznym wysprzęgliku płyn hamulcowy jest wspólny w układach sprzęgła i hamulcowym. Poproś o porządne odpowietrzenie wysprzęglika.
Straszne matoły są w tych warsztatach skoro nie kojarzą jednego z drugim.
gfedorynski - 2025-06-06, 10:40
Dobra, to by miało sens. Natomiast czy dawałoby dokładnie ten objaw? Bo ja nie czuję, żeby sprzęgło nie działało, nie ma żadnych zgrzytów przy wkładaniu biegu, po prostu chodzą cholernie ciężko.
Wydaje mi się, że przed awarią lżej by się wkładało bieg bez wciśniętego sprzęgła, na wyłączonym silniku.
DrOzda - 2025-06-06, 11:22
Jak najbardziej, powietrze w wysprzęgliku się spręża i tarcza nie jest do końca rozłączana.
gfedorynski - 2025-06-06, 11:26
Będę się trzymał tej wersji, bo to brzmi jak drobiazg w porównaniu z czymkolwiek innym, dam znać w przyszłym tygodniu, co wyszło.
gfedorynski - 2025-06-18, 10:49
Niestety konieczna była naprawa skrzyni. No ale teraz samochód śmiga jak nówka sztuka, biegi można wkładać dmuchnięciem. Myślałem, że cały czas lekko chodzą, ale prawda jest taka, że powoli przyzwyczajałem się do coraz gorszego stanu. Skokowy pogorszenie w trakcie przeglądu było wisienką na torcie, ale zapewne niezawinione przez warsztat.
W sumie (razem z naprawą układu kierowniczego, przeglądem i sprzęgłem) wydałem więc coś koło 1/3 wartości samochodu, ale nie za bardzo miałem wyjście.
|
|