| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Sandero III 2024 ZASSANY BAK
imajezior14 - 2025-08-26, 19:52 Temat postu: Sandero III 2024 ZASSANY BAK Witam,
Ostatnio zacząłem mieć problemy z autem, momentami przerywało, nie chciało odpalać aż parę dni temu w trasie podczas podjazdu pod górkę auto po prostu stanęło... laweta... Umówiłem auto na diagnostykę do serwisu ASO gdzie stwierdzono, wgnieciony bak - uszkodzenie wynikające z nieprawidłowej eksploatacji i wycena na .... 10 tysięcy :) w tym oczywiście nowy bak, nowa pompa paliwa.
Czytałem, że powodem zassanego baku może być uszkodzony zawód oparów paliwa (EVAP) jednak w serwisie nic takiego nie zostało stwierdzone.
Auto odebrałem z serwisu na lawecie, pompę wymieniłem sam, bak udało się wyprostować a zawór wymieniłem jednak wydaje mi się, że bak znowu się zasysa.
Czy na baku znajduje się gdzieś przewód odpowietrzający bak?
Killer King - 2025-08-27, 07:24
Czy tankujesz do kilku odbić, czy tylko do pierwszego?
Przejedz trochę i sprawdź, czy podczas odkręcania zaworu w baku nie słuchać zasysania powietrza.
Jeżeli tak, to trzeba sprawdzić zawór.
PS. Widać jakieś ślady na baku w miejscu, gdzie stwierdzono uszkodzenie ?
Musiałbyś najechać na coś, co wgniotło bak i powinien być ślad w tym miejscu.
uno0 - 2025-08-27, 19:12
| Killer King napisał/a: | Czy tankujesz do kilku odbić, czy tylko do pierwszego?
Przejedz trochę i sprawdź, czy podczas odkręcania zaworu w baku nie słuchać zasysania powietrza.
Jeżeli tak, to trzeba sprawdzić zawór.
PS. Widać jakieś ślady na baku w miejscu, gdzie stwierdzono uszkodzenie ?
Musiałbyś najechać na coś, co wgniotło bak i powinien być ślad w tym miejscu. |
a w necie piszą znowu tak...: Przy sprawnym układzie odpowietrzania podczas odkręcania korka od wlewu paliwa powinno wystąpić takie zjawisko jak zassanie powietrza (ten charakterystyczny syk). W jednych markach jest ono większe a w innych mniejsze. Oznacza to że układ odpowietrzania par paliwa EVAP działa poprawnie....
Killer King - 2025-08-27, 19:41
| uno0 napisał/a: |
a w necie piszą znowu tak...: Przy sprawnym układzie odpowietrzania podczas odkręcania korka od wlewu paliwa powinno wystąpić takie zjawisko jak zassanie powietrza (ten charakterystyczny syk). W jednych markach jest ono większe a w innych mniejsze. Oznacza to że układ odpowietrzania par paliwa EVAP działa poprawnie.... |
W Hondzie mam takie zassanie, jak u żula po tygodniu abstynencji.
W Hyundai nie słyszę nic, tak samo jak w Duster 3
uno0 - 2025-08-27, 20:06
| Killer King napisał/a: |
W Hondzie mam takie zassanie, jak u żula po tygodniu abstynencji.
W Hyundai nie słyszę nic, tak samo jak w Duster 3 |
w Toyocie mam tez takie ssanie w Daci SS3 właściwie cisza
|
|