DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster problem z przepustnicą.

radd - 2025-12-21, 20:09
Temat postu: Duster problem z przepustnicą.
Duster 4x4 2011 1,6 z LPG obecnie 305tyś na gazie 245tyś.

Jak "stukło" 290tys pojawił się problem z katalizatorem słynny P0420, sprawa rozwiązana nowa sonda za katem. W końcu wytrzymała 290 tyś, pierwsza nadal oryginalna :-) .
Wracając do tematu... Pojawiło się 300 tyś... Padła przepustnica minimum raz dziennie wchodził w tryb serwisowy. Już nie pamiętam, ale 3-4 błędy.
Zakupiłem nową niby z oryginalną z alledrogo. VDO nr 82 00 123 061. Nowe uszczelki, adaptacja wszystko pięknie.
Po około miesiąca pojawił się CHECK i błąd P2119. Zauważyłem, że Duster ten błąd nie zawsze pokazuje na desce rozdzielczej.
Samochód przy odpalaniu wchodził na 1500 silnik pracował nieregularnie, coś na wzór wypadania zapłonu. Po kilku minutach było w miarę dobrze. W czasie równej jazdy (około 1500 obrotów) potrafił lekko szarpać. Błąd wyskakiwał raz, może dwa razy dziennie. Nie zawsze zapalała się kontrolka na desce.
Założyłem (z moich zapasów) nowe świece irydowe Denso i nowe cewki.

Musiałem przeprosić CLIp
Informacje z Clip przy błędzie DF079:
1 DEF – błąd przyuczania pozycji spoczynkowej przepustnicy z serwomotorem
2 DEF – wartość poza tolerancją
3 DEF – nieprawidłowe położenie przepustnicy w trybie awaryjnym

Zanim zareklamowałem, kupiłem nowy pedał (w końcu ponad 300tyś) kupiłem Helle.
zrobiłem adaptację i tydzień było dobrze. Po tym tygodniu znowu to samo.

Kupiłem drugą oryginalną taką samą. Żadnego przyuczenia założona i chodzi idealnie. Po odpaleniu 1000 obrotów i od razu spada na około 800. Silnik pracował równiutko. Minęły dwa miesiące i bum! To samo co pierwsza nowa!!! Jedyna różnica, żę błąd P2119 wyskakuje raz w tygodniu. Wiem kiedy pojawi się błąd... podczas jazdy na wysokim biegu delikatnie "bujnie"
lekko przód tył. Przy następnym uruchomieniu wyskoczy błąd. Ciekawostka, odczyt błędów do momentu zgaszenia silnika nic nie wykaże.
Reklamację mi uznali właśnie podałem nr konta do zwrotu.

Jeszcze pytanie, jak z przepustnicami innych firm Meat&Doria, Nissen, Vemo itp. Działa to?