DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Kluczyk

gg - 2026-03-30, 17:14
Temat postu: Kluczyk
W dotychczas używanym kluczyku pojawiła się dziwna przypadłość - zamyka samochód zawsze ale otwiera (nie zawsze) i od razu zamyka samochód. Myślałem, że bateria do wymiany ale wymieniłem i dalej taki sam cyrk. Nowy kluczyk (z dwóch otrzymanych przy zakupie samochodu) bez problemu zamyka/otwiera samochód. Co może być powodem takiego zachowania starego kluczyka, gdzie szukać przyczyny?
tomekptk - 2026-03-30, 20:49

Sprawdź, ew. przeczyść styk w kluczyku np. izopropanolem. Być może jest brud, który zwiera go czasami powodując takie działanie.
mne - 2026-03-30, 20:52

Cytat:
mógł zepsuć się microswitch
Dymek - 2026-03-31, 08:08

Może być różnie, ale objawy wskazują jakby przycisk (mikrowłącznik) od zamykania nie rozłączał całkowicie, być może "nie odbija", wtedy pozostaje na nim jakaś rezystancja. W efekcie pilot może czasami sam nadawać rozkaz zamykania a wtedy rozkaz otwierania jest blokowany. Płytka pilota do przejrzenia przez elektronika, być może przełącznik do wymiany. Jakiegoś zalania kluczyka nie było?
gg - 2026-03-31, 21:53

Dymek napisał/a:
Może być różnie, ale objawy wskazują jakby przycisk (mikrowłącznik) od zamykania nie rozłączał całkowicie, być może "nie odbija", wtedy pozostaje na nim jakaś rezystancja. W efekcie pilot może czasami sam nadawać rozkaz zamykania a wtedy rozkaz otwierania jest blokowany. Płytka pilota do przejrzenia przez elektronika, być może przełącznik do wymiany. Jakiegoś zalania kluczyka nie było?

Nie było zalania, nie widać jakichkolwiek objawów uszkodzenia PCB lub elementów ma płytce. Możliwe, że to switch bo jak nacisnę i trzymam przycisk to się otwiera (nie zamyka) a jak zwyczajnie nacisnę to wykonuje się otwórz/zamknij.

Może czyszczenie izopropanolem pomoże, wymiana switcha jeśli uda mi się znaleźć switch na zmianę.