| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Kluczyk
gg - 2026-03-30, 17:14 Temat postu: Kluczyk W dotychczas używanym kluczyku pojawiła się dziwna przypadłość - zamyka samochód zawsze ale otwiera (nie zawsze) i od razu zamyka samochód. Myślałem, że bateria do wymiany ale wymieniłem i dalej taki sam cyrk. Nowy kluczyk (z dwóch otrzymanych przy zakupie samochodu) bez problemu zamyka/otwiera samochód. Co może być powodem takiego zachowania starego kluczyka, gdzie szukać przyczyny?
tomekptk - 2026-03-30, 20:49
Sprawdź, ew. przeczyść styk w kluczyku np. izopropanolem. Być może jest brud, który zwiera go czasami powodując takie działanie.
mne - 2026-03-30, 20:52
mógł zepsuć się microswitch
Dymek - 2026-03-31, 08:08
Może być różnie, ale objawy wskazują jakby przycisk (mikrowłącznik) od zamykania nie rozłączał całkowicie, być może "nie odbija", wtedy pozostaje na nim jakaś rezystancja. W efekcie pilot może czasami sam nadawać rozkaz zamykania a wtedy rozkaz otwierania jest blokowany. Płytka pilota do przejrzenia przez elektronika, być może przełącznik do wymiany. Jakiegoś zalania kluczyka nie było?
gg - 2026-03-31, 21:53
| Dymek napisał/a: | | Może być różnie, ale objawy wskazują jakby przycisk (mikrowłącznik) od zamykania nie rozłączał całkowicie, być może "nie odbija", wtedy pozostaje na nim jakaś rezystancja. W efekcie pilot może czasami sam nadawać rozkaz zamykania a wtedy rozkaz otwierania jest blokowany. Płytka pilota do przejrzenia przez elektronika, być może przełącznik do wymiany. Jakiegoś zalania kluczyka nie było? |
Nie było zalania, nie widać jakichkolwiek objawów uszkodzenia PCB lub elementów ma płytce. Możliwe, że to switch bo jak nacisnę i trzymam przycisk to się otwiera (nie zamyka) a jak zwyczajnie nacisnę to wykonuje się otwórz/zamknij.
Może czyszczenie izopropanolem pomoże, wymiana switcha jeśli uda mi się znaleźć switch na zmianę.
|
|