| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Zapalniczka samochodowa brak zasilania
adamczyk100 - 2026-04-15, 18:00 Temat postu: Zapalniczka samochodowa brak zasilania Witam, posiadam dacie logan MCV 2017 r. Przednia zapalniczka przy biegu przestała działać, nie wygląda na przepaloną ale zamówiłem następną nową. Sprawdzałem napięcie w styku, niestety brak. Tylna wtyczka działa cały czas. Moje pytanie, czy zapalniczki są połączone szeregowo, jeśli tak to dlaczego jedna działa a druga nie. Bezpiecznika nie sprawdzałem, bo skoro jedna zapalniczka działa to znaczy że bezpiecznik też nie może być spalony. Proszę o poradę i z góry dziękuje za pomoc
Dymek - 2026-04-16, 09:02 Temat postu: Re: Zapalniczka samochodowa brak zasilania
| adamczyk100 napisał/a: | | Moje pytanie, czy zapalniczki są połączone szeregowo. | Jeżeli już, to równolegle a nie szeregowo
Ale nie- oba gniazda mają zupełnie osobne wiązki i nie są połączone, chociaż na pewno mają gdzieś "wspólny minus".
| Cytat: | ... jeśli tak to dlaczego jedna działa a druga nie?
Bezpiecznika nie sprawdzałem, bo skoro jedna zapalniczka działa to znaczy że bezpiecznik też nie może być spalony. | Błędne rozumowanie- każde z tych gniazd ma własny bezpiecznik 15A, niezależny od drugiego.
W dodatku te bezpieczniki obsługują tylko gniazda 12V- nic innego.
Także jeśli przednie gniazdo nie działa, to najpierw do sprawdzenia bezpiecznik F33 (oczywiście w puszce w kabinie). Powodzenia!
|
|